Overlegcomité: dit zijn de versoepelingen

© Belga

Woensdag kwam het Overlegcomité opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen naar aanleiding van de evolutie van de coronacijfers in ons land. De opvallendste versoepelingen zijn de terrassen die vanaf 8 mei opnieuw open mogen en de avondklok die tegen dan vervangen wordt door een samenscholingsverbod op dezelfde uren als de avondklok nu. Daarnaast verdwijnt ook het reisverbod voor niet-essentiële reizen.

“We hebben gekozen voor een voorzichtige en realistische aanpak waarin we vooral inzetten op vertrouwen”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het Overlegcomité. “We kunnen niet zeggen dat we de voorbije dagen goed nieuws gekregen hebben vanuit de ziekenhuizen. De druk blijft hoog. Er worden meer jonge mensen opgenomen en ze zijn er vaak erger aan toe. Er stromen ook meer patiënten door naar intensieve. Andere zorg wordt daardoor uitgesteld en dat is geen goede zaak.” Toch werd ervoor gekozen om opnieuw heropeningen en versoepelingen aan te kondigen. “Omdat we geloven in de vaccinatiecampagne en omdat we geloven in mensen”, zei De Croo.

De versoepelingen die het Overlegcomité overeenkwam zijn niet onvoorwaardelijk en kunnen steeds worden bijgesteld als de cijfers te snel de hoogte ingaan. Zo zal er worden gekeken naar de bezetting op intensieve zorg en de vaccinatiecijfers.

Vanaf 19 april gaan de scholen opnieuw open. Afstandsonderwijs blijft voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Het reisverbod verdwijnt eveneens vanaf 19 april. Vanaf dan kunnen inwoners van ons land weer naar het buitenland reizen, al worden niet-essentiële reizen nog steeds sterk afgeraden. Voor wie uit een rode zone terugkeert zouden opnieuw test en quarantaine alsnog verplicht zijn. Er zou geen uitzondering voor gevaccineerden zijn. Er komt een “zeer strikte opvolging van testing en quarantaine”, zei De Croo. Bij terugkeer uit een rode zone moeten de reizigers getest worden op dag één en dag zeven en ze moeten ook zeven dagen in quarantaine. Het passenger locator form (PLF) moet nog steeds ingevuld worden en de politie zal erop toezien dat de tests effectief uitgevoerd worden. Bij niet-naleving volgt een boete van 250 euro.

Vanaf 26 april: Perspectief voor de kappers

– We mogen buiten weer met meer mensen op hetzelfde moment samenkomen. De buitenbubbel vergroot dan van vier naar tien personen. Essentieel blijft daar wel om voldoende afstand te houden en het mondmasker te dragen.

– De niet-medische contactberoepen mogen de deuren weer openen. Het gaat dan onder meer om kappers en schoonheidssalons, die tijdens de paaspauze de deuren weer hadden moeten sluiten.

– Het is niet meer nodig om te reserveren in niet-essentiële winkels. Tijdens de paaspauze moest je nog een afspraak maken om bijvoorbeeld een half uur in een kledingzaak rond te lopen, dat moet dan niet meer. De coronamaatregelen blijven uiteraard wel gelden. Zo blijft het dragen van een mondmasker verplicht, moet je je handen ontsmetten bij het betreden en verlaten van de zaak en dien je afstand te houden tot anderen.

– Testevenementen en pilootprojecten in een wetenschappelijke context zijn mogelijk. Dat kan in de culturele en de sportsector.

Vanaf 8 mei: Geen avondklok meer

– Vanaf zaterdag 8 mei mogen horecazaken hun terras weer buiten zetten.

– De avondklok wordt vervangen door een samenscholingsverbod voor groepen vanaf vier personen. In Brussel gaat dat verbod in om 22 uur, in de rest van het land om middernacht. Het loopt af om 5 uur.

– We mogen thuis twee knuffelcontacten ontvangen in plaats van één. Ze moeten wel tot hetzelfde huishouden behoren.

– Georganiseerde buitenactiviteiten kunnen met 25 personen.

– Buiten mogen cultuurevenementen en erediensten georganiseerd worden voor een maximum van 50 personen.

– De rest van het ‘buitenplan’ gaat ook in. Pretparken kunnen weer openen en buiten sporten mag dan ook met maximum tien personen. Publiek mag daar niet bij zijn. Ook professionele brocante en rommelmarkten worden mogelijk.

– Voor kinderen en jongeren kunnen buiten georganiseerde activiteiten plaatsvinden met maximum 25 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 18 jaar. Binnen mag het met 10 aanwezigen, met als leeftijdsgrens 12 jaar.

Spread the love