Nieuws 11 juni en het gaat maar door of is het toch een plan?

Inkorten van interval tweede prik AstraZeneca nog niet mogelijk

 

© Aangeboden door Belga

Het is momenteel niet mogelijk om het interval voor de tweede prik van het vaccin van AstraZeneca te verkorten. Dat heeft Dirk De Wolf, administrateur-generaal van Zorg en Gezondheid, vrijdagmiddag gezegd tijdens de wekelijkse persbriefing.

Wie voor 31 mei een eerste dosis AstraZeneca kreeg, moest oorspronkelijk twaalf weken wachten op de tweede dosis. Sindsdien is dat interval teruggebracht naar acht weken. Maar dat heeft wel tot gevolg dat een aantal risicopatiënten, die als eerste aan de beurt kwamen, langer op een volledige bescherming tegen het coronavirus moeten wachten dan wie later ingeënt werd. 

Een algemene inkorting van dat interval is momenteel niet mogelijk. Er zijn te veel voorraadrisico’s van AstraZeneca. “De leveringen zijn te onbetrouwbaar. Pas als de leveringen in de week van 21 juni gegarandeerd worden, kunnen er engagementen aangegaan worden om het interval te verkorten”, aldus De Wolf. In die week worden er normaal 443.880 dosissen geleverd.

Er moeten nog ongeveer 744.000 mensen een tweede prik krijgen. Daarbij zijn er ongeveer 572.000 mensen ouder dan 65 en mensen met aandoeningen die interval hebben van 12 weken. Ongeveer 310.000 van hen krijgen hun tweede prik na 19 juli en ongeveer 209.000 vanaf 2 augustus.

“Als die vaccins er effectief zijn, willen we mensen die in augustus een tweede prik van AstraZeneca krijgen de kans geven hun afspraak te vervroegen”, aldus De Wolf.

Sommige landen, waaronder Frankrijk, zijn overgegaan naar een vaccinatie waarbij mensen twee verschillende vaccins krijgen, bijvoorbeeld een eerste prik van AstraZeneca en een tweede van Pfizer. In België heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) nog geen aanbevelingen daarover gegeven. “Er is kans op een reactie bij de mensen als je beide vaccins mixt. En je moet rekening houden met de aansprakelijkheid van de producenten van de vaccins. Er blijft dus een waas van onduidelijkheid”, aldus De Wolf.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *