Nieuws 10 juni hoera! Een wonder!

Alle indicatoren op groen

 Hoe kan dit nu? Is dit een wonder of ………

  • Van 31 mei tot en met 6 juni werden in ons land gemiddeld nog 1.286 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling met een kwart in vergelijking met de vorige periode. In diezelfde periode overleden dagelijks gemiddeld 12,3 mensen aan corona, voor het eerst sinds een paar dagen opnieuw een daling, met 14 procent.

Ook de andere indicatoren – opnames, ziekenhuisbezetting en positiviteitsratio – staan allemaal op groen in het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de Belgische ziekenhuizen liggen intussen nog 309 COVID-patiënten op intensieve zorg, een daling met 18 procent. In totaal worden nog 852 ziekenhuisbedden bezet door deze patiënten, en dat is een daling met 24 procent. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt, naar 64,4. Dat is een daling met een vijfde.

Van de 44.400 testen die de afgelopen week afgenomen werden was 3,4 procent positief, een daling met 1,2 procent. De positiviteitsratio ligt op 0,85.

Tot slot hebben 5,3 miljoen personen in ons land één coronaprik gekregen. Bijna 2,7 miljoen mensen, of 29 procent van de volwassen bevolking, zijn volledig gevaccineerd.

Coronacijfers blijven verder dalen in België

 

© Unsplash

Van 3 tot en met 9 juni werden elke dag gemiddeld 64 patiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 20 procent minder dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand. Gisteren meldden de ziekenhuizen 65 opnames (-8 in vergelijking met de dag daarvoor). 94 patiënten (-45) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 852 covidpatiënten in het ziekenhuis (-36 in vergelijking met de dag ervoor). Op weekbasis blijft het totale aantal patiënten in het ziekenhuis sterk dalen, met 24 procent. 309 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -10 in vergelijking met de dag daarvoor. 184 (-10) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg fors dalen, dit keer met -18 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 26 procent.

In de week van 31 mei tot en met 6 juni overleden elke dag gemiddeld 12 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met -14 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.061. Tussen 31 mei en 6 juni werden per dag gemiddeld 1.286 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 25 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.073.358 besmettingen geregistreerd. Tussen 31 mei en 6 juni werden dagelijks gemiddeld 44.400 tests afgenomen. Dat is 2 procent meer dan de week ervoor.

De positiviteitsratio bedroeg 3,4 procent (1,2 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat minder dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding – houden het cijfer van 4 aan.

De R-waarde of het reproductiegetal zit momenteel op 0,85. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Op dinsdag 8 juni hebben 5.274.460 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 57,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 45,8 procent. 2.671.251 van hen zijn volledig beschermd.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *