Nieuws 7 juni mooi weer geeft mogelijkheid te leven zoals we allemaal willen!

‘Laat je niet inenten de dag voor een examen of strakke deadline’

 

© Unsplash

De examens staan voor de deur en daar komt dit jaar een extra stressfactor bij kijken.

Eén Belg op drie geeft aan last te hebben van bijwerkingen na vaccinatie met het coronavaccin. Het gaat dan om symptomen als koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en misselijkheid die vaak slechts een drietal dagen aanhouden. “Fijn is het niet, maar nog altijd liever dit dan Covid-19”, klinkt het unaniem bij fitte zorgverleners die ermee te maken kregen.

Wie zich met het coronavaccin laat inenten, houdt dus best rekening met mogelijke bijwerkingen. “Wanneer je binnenkort aan de beurt bent, ben je dus maar beter voorbereid. Want het is goed mogelijk dat je de dag na je prik noodgedwongen in de zetel doorbrengt. Rillingen, koorts, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid… Klachten die weer voorbij zijn na een dag, misschien twee”, adviseert Valentino D’Onofrio (27) uit Dentergem, die in het UZ Gent werkt.

“Je maakt best niet al te veel wilde plannen op de dag na je vaccinatie”, zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) in Het Nieuwsblad. “Laat je dus niet vaccineren op de dag voor een strakke deadline of een examen. Bedrijven en ziekenhuizen vaccineren ook best niet een hele dienst in één keer, want dan kan de normale werking in het gedrang komen. Ook de twee ouders in een gezin doen het beter niet tegelijk, want misschien komt er dan ’s avonds niet veel eten op tafel.”

De bijwerkingen zijn trouwens volkomen normaal. Het is een teken dat de motor van je lichaam hoog in de toeren gaat om de onbekende indringer te snel af te zijn. “Je hebt dan gewoon een alert immuunsysteem dat in actie schiet”, zegt Leroux-Roels. “Zeker bij jongere mensen komt dat frequenter voor, bij oudere mensen is het immuunsysteem minder actief en zijn er daarom minder bijwerkingen. Maar ook zonder bouw je voldoende antistoffen op om beschermd te zijn.”

Als je bijwerkingen hebt, hou je dan op je gemak en wacht niet te lang met paracetamol of eventueel ibuprofen. Het is vervelend, maar het gaat snel weer voorbij, stelt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent).


Voor het eerst in 8 maanden minder dan 1500 besmettingen

 

© Unsplash

De coronacijfers blijven hun daling voortzetten, zo blijkt maandag uit de gegevens van Sciensano. Voor het eerst sinds september vorig jaar is het gemiddelde aantal nieuwe gerapporteerde besmettingen met het coronavirus per dag onder de 1.500 besmettingen gebleven.

Tussen 31 mei en 6 juni werden per dag gemiddeld 74,1 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met -15% op weekbasis. Momenteel liggen er 967 coronapatiënten in het ziekenhuis (-21% op weekbasis), van wie 330 op een afdeling intensieve zorg (-25% op weekbasis). 204 van hen moeten worden beademd (-27% op weekbasis).

In de periode tussen 28 mei en 3 juni stierven per dag gemiddeld 14,4 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een status quo ten opzichte van de week ervoor.

Tussen 28 mei en 3 juni werden elke dag gemiddeld 1.475 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een daling met -20% op weekbasis.


Na de coronacrisis, een vruchtbaarheidscrisis? Mannen hebben helft minder sperma dan hun opa

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is AAKLe3A.img

Vandaag de dag heeft de man de helft minder sperma dan zijn opa. Daardoor begbelanden we stilaan in een ‘vruchtbaarheidscrisis’. Onze levenswijze en leefomgeving zijn de grootste boosdoeners, volgens epidemioloog Shanna Swan.

Wetenschapper Shanna Swan is epidemioloog en onderzoekt de relatie tussen milieu en de vruchtbaarheidsstatus. Aan de BBC vertelt ze meer over de huidige ‘vruchtbaarheidscrisis’. Met de term crisis benadrukt ze de ernst van de zaak. «In 2011 onderzochten we de concentratie sperma bij mannen. Dat getal stond toen op 47 miljoen per milliliter sperma. 39 jaar eerder bedroeg dit 99 miljoen per milliliter. Dat is een daling van meer dan 1 % per jaar», aldus de wetenschapper.

Volgens Swan is het tijd om wakker te worden. Zodra dit getal namelijk onder de 40 miljoen per milliliter komt wordt het veel moeilijker om kinderen te krijgen. «Het is dringend», zegt ze. Zo blijkt namelijk dat mannen de helft minder sperma hebben dan hun grootvader. En ook vrouwen zijn tegenwoordig in hun twintiger jaren een stuk minder vruchtbaar dan hun oma was op 35-jarige leeftijd.

Chemicaliën liggen aan de basis

Bekende oorzaken van een lagere vruchtbaarheid zijn onder meer roken, alcohol, weinig sporten, een slecht eetpatroon of stress. Maar er is een andere oorzaak die wellicht veel minder bekend is. «De chemicaliën die gebruikt worden in onze omgeving en producten», zegt Swan. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in verpakkingen voor voedsel of in verzorgingsproducten. Volgens onderzoek zitten deze chemicaliën, die invloed hebben op onze hormonen, in bijna alles.

«Bepaalde laagjes die we over producten doen zijn zorgwekkend. Denk aan anti-aanbaklagen of een waterdichte laag op een jas», vertelt de wetenschapster. «Andere schadelijke chemicaliën zijn stoffen die plastic zacht maken. Ook wel ftalaten genoemd.» Ftalaten zitten in plastic flessen, cosmetica en producten met geur. Deze chemicaliën verminderen volgens Swan testosteron en hebben zelfs een effect op de beginstadia van zwangerschappen.

Vruchtbaarheid voorspelt levensduur

Een lage hoeveelheid testosteron heeft invloed op de anatomische ontwikkeling van een baby en kan leiden tot een kleiner geslachtsdeel bij mannen. «Deze mannen hebben ook als ze ouder worden minder zaadcellen. Daarnaast kan dit voor problemen zorgen in het geslachtsorgaan of de kans op prostaatkanker verhogen.» De conclusie luidt dus dat vruchtbaarheidsproblemen bij een mens al in de baarmoeder kunnen ontstaan.

De hoedanigheid van sperma bij mannen laat naast vruchtbaarheid nog veel meer zien. Een lage hoeveelheid sperma staat in relatie met hartaandoeningen, diabetes, kanker en uiteindelijk zelfs je levensduur. Ook vergroot zwak sperma de kans op een miskraam. Swan: «De schuld wordt vaak bij de vrouw gelegd. Maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid.»

Gezonde levensstijl

Maar de strijd is nog niet gestreden. Een gezonde levensstijl bevordert immers de kwaliteit van het sperma. Voor mannen kunnen een aantal aanpassingen in hun levenspatroon zeer effectief werken. Daarnaast blijk uit onderzoek dat de chemicaliën snel uit ons lijf verdwijnen (als je ze niet blijft aanvullen). «Dus als we ons bewust zijn wat we in ons lijf stoppen en dat tegengaan, dan ruimt ons lichaam het snel op», vertelt de wetenschapper.Helaas weer eens overduidelijk dat niet iedereen zomaar is te vertrouwen. Hoe krijgen we dit toch de wereld uit?

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat bekend raakte dat menselijke lichamen die voor de wetenschap bedoeld waren, werden gebruikt voor crashtests en legermanoeuvres.

Controverse in Frankrijk: menselijke lichamen gebruikt voor crashtests

Geschreven door Maxime Hérion | 04/06/2021

Elk jaar doneren honderden mensen hun lichaam na hun dood aan de wetenschap. In Frankrijk is onlangs een schandaal losgebarsten nadat een tv-show onthulde dat sommige stoffelijke overschotten werden verkocht voor crashtests met auto’s of zelfs explosieventests voor het Franse leger.

Alles heeft zijn prijs

Volgens het rapport werd een compleet lichaam doorverkocht voor 900 euro, terwijl delen ervan voor 400 euro “over de toonbank” gingen. Het middelpunt van deze controverse is het Parijse centrum voor lichaamsdonatie (CDC), dat in 2019 zijn deuren sloot.

Klachten ingediend

Er kwamen tal van zaken aan het licht, zoals slechte hygiënische omstandigheden, al wordt vooral het totaal gebrek aan respect voor de stoffelijke resten betreurd. Niet minder dan 50 gezinnen hebben inmiddels klacht ingediend.


“Indiase variant deze zomer nog dominant in België”

 

© Pixabay

Door de goede coronacijfers en de vaccinatiegraad kunnen we uitkijken naar meer vrijheden tijdens de komende zomermaanden, maar we zijn nog niet uit de problemen. Dat meldt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) bij De Morgen.

Volgens de biostatisticus zitten we in dezelfde situatie als toen de Britse, en besmettelijkere, variant van het coronavirus de kop opstak en leidde tot een derde golf. Hetzelfde zal nu gebeuren door de Indiase, en nog besmettelijkere, variant. Deze variant zorgt al voor een opflakkering van het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk.

Momenteel is de Indiase of Delta-variant verantwoordelijk voor 1 à 2 procent van de besmettingen in België en zelfs dat kleine percentage baart Molenberghs zorgen.

“We weten dat de Britse variant in België in vier maanden tijd gestegen is van 3 à 4 procent naar 90 procent”, aldus Molenberghs in de krant. “De vraag is hoe dat zal zijn met de nog besmettelijkere Delta-variant. In het VK is die in twee maanden tijd van 1 procent naar 75 procent gegaan. Ik denk niet dat het tot het einde van de zomer zal duren eer deze Delta-variant hier dominant wordt.”

Boven op de Indiase variant komen ook nog de vele versoepelingen van 9 juni. Voorzichtigheid blijft dus volgens de biostatisticus geboden: “Als je alles openzet, gaat de viruscirculatie zo hoog zijn dat je toch nog doden zal hebben. (…) En hoe meer het virus blijft circuleren, hoe meer kans op nieuwe varianten.”

Duitsland waarschuwt: ‘Wapenwedloop van artificiële intelligentie is al aan de gang’

 

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: Duitsland waarschuwt: ‘Wapenwedloop van artificiële intelligentie is al aan de gang’

Computers en robots krijgen almaar vaker een belangrijke rol toebedeeld in de hedendaagse oorlogsvoering. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is er zelfs sprake van een wapenwedloop op het gebied van artificiële intelligentie die al volop aan de gang is. 

‘We zitten er middenin. Dat is de realiteit waar we mee te maken hebben’, waarschuwt Maas in een nieuwe documentaire van Deutsche Welle over de toekomst van oorlogsvoering. ‘De wereld moet goed beseffen dat we afstevenen op een situatie met cyber- of autonome wapens waarin iedereen kan doen wat hij wil. Dat willen we niet.’

Wapenwedloop tussen grootmachten

Militaire grootmachten als Rusland, China en de Verenigde Staten pompen al miljarden in de ontwikkeling van autonome wapens. De Amerikaanse National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) sprak onlangs over een ‘nieuw paradigma voor oorlogsvoering’ waarin ‘algoritmen tegenover elkaar staan’. De commissie roept de regering-Biden dan ook op tot massale investeringen ‘om potentiële tegenstanders voortdurend te slim af te zijn’.

De Chinezen willen naar eigen zeggen tegen 2030 wereldleider zijn op vlak van AI. Het militaire en geopolitieke belang ervan is ook de Russische president Vladimir Poetin niet ontgaan: ‘Wie de leider op dit gebied wordt, zal de heerser van de wereld worden’, voorspelde hij drie jaar geleden.

‘Oorlog is van karakter fundamenteel aan het veranderen’, zei David Criekemans (UAntwerpen), professor internationale betrekkingen, eerder aan Newsweek België. ‘Als we die beslissingsmacht aan volledig autonome wapens overgeven dan komen we in een zeer ernstig straatje terecht waarin de fundamentele veiligheid van iedereen bedreigd wordt.’

Wereldprimeur

Vorig jaar zou een militaire drone voor het eerst volledig autonoom mensen hebben aangevallen in Libië, waar een bloedige oorlog woedt. Dat meldde het tijdschrift New Scientist, dat een recent rapport van de VN-veiligheidsraad kon inkijken.

Verschillende experts roepen landen al enkele jaren op om een wetgeving inzake killer robots op te stellen. Al bijna tien jaar voert een coalitie van 170 ngo’s campagne om een definitief einde te maken aan de ontwikkeling en de verkoop van volledig autonome wapens. 

‘Net zoals we er decennialang in geslaagd zijn met kernwapens, moeten we internationale verdragen smeden over nieuwe wapentechnologieën’, vindt Maas. ‘Die moeten duidelijk maken dat we het erover eens zijn dat sommige ontwikkelingen die technisch mogelijk zijn, niet acceptabel zijn en wereldwijd verboden moeten worden.’

(NS)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *