Nieuws 1 juni schaamteloze jeugd, begin daar met het verbeteren van de wereld!

Vijf tieners opgepakt voor verkrachting in Gent na zelfdoding meisje van 14 jaar

Vijf tieners, die opgepakt werden na de zelfdoding van een meisje van 14, worden verdacht van verkrachting van het meisje op een kerkhof in Gent. Dat meldt Het Nieuwsblad. Drie minderjarigen werden geplaatst door de jeugdrechter en twee meerderjarigen werden door de onderzoeksrechter aangehouden, zegt het parket Oost-Vlaanderen, dat nog geen verdere informatie kan geven.

De feiten gebeurden op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje had die dag met een vriend afgesproken, schrijft Het Nieuwsblad. “Uiteindelijk daagden nog vier andere tieners op. Het liep compleet uit de hand. Het meisje werd aangerand en verkracht. De daders maakten daar bovendien beelden van en verspreidden die via sociale media. Ook het meisje kreeg ze te zien. Vier dagen na de gebeurtenissen op het kerkhof stapte ze uit het leven.”

De politie kon na onderzoek van de beelden vijf verdachten oppakken. Het gaat om drie minderjarigen en twee meerderjarigen. Ze worden verdacht van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen en verspreiden van foto’s die de persoonlijke integriteit in gevaar kunnen brengen, meldt Het Nieuwsblad.

Het parket kan alleen bevestigen dat de vijf verdacht worden van “feiten die zich kort voor de dood van het slachtoffer hebben voorgedaan”. Het onderzoek loopt volop en gelet op de minderjarigheid van slachtoffer en verdachten worden geen verdere details gegeven.

N-VA noemt beslissing MIVB “onbegrijpelijk en onvaanvaardbaar”

© Aangeboden door Belga

“Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.” Zo bestempelt de Brusselse oppositiepartij N-VA de beslissing van het beheerscomite van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB om geen beroep aan te tekenen tegen het hoofddoekenvonnis van de arbeidsrechtbank. N-VA hamert op het belang van het neutraliteitsprincipe binnen de overheidsdiensten.

Het beheerscomité van de MIVB heeft gisteren beslist geen beroep aan te tekenen tegen de beschikking van de arbeidsrechtbank waarbij de MIVB werd veroordeeld voor discriminatie op grond van godsdienst en geslacht. Een vrouw werd tot twee keer niet in dienst genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Intussen heeft een regeringscommissaris zich verzet tegen de beslissing van het comité en verhuist het dossier naar de tafel van de Brusselse regering.

Dat de MIVB niet in beroep zou gaan tegen de beslissing, kan voor oppositiepartij N-VA niet door de beugel. Volgens parlementslid Cieltje Van Achter gaat het om een beslissing die is “doorgedrukt door de leden van Groen, Ecolo en PS van het beheerscomité van de MIVB”. Voor N-VA zou het “de logica zelve” zijn dat de MIVB in beroep gaat.

De partij benadrukt het belang van neutraliteit binnen de overheidsdiensten. “Die neutraliteit en onpartijdigheid vertrekt vanuit deontologie en daden, maar wordt tegelijk veruitwendigd door een neutrale kledingstijl. ‘Neutrality must not only be done, but also be seen to be done'”, zegt Van Achter. Zij roept de Brusselse regering op om in te gaan tegen de beslissing van het beheerscomité van de MIVB.

“Cijfers blijven overtuigend dalen”

 

© Sciensano

Tegen begin volgende week liggen er minder dan 400 patiënten op intensieve zorg, en midden juni zelfs minder dan 300. Dat positieve nieuws bracht viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum.

Daarnaast halveren ook de ziekenhuisopnames om de 14 dagen. “Tegen het einde van deze week kunnen we onder het gemiddelde van 75 opnames per dag uitkomen. Het is al van eind september, van voor de tweede golf, geleden dat we zulke lage ziekenhuiscijfers hebben gezien.”

Intussen verloopt de vaccinatiecampagne bijzonder vlot in België. Toch zitten we zeker nog niet aan de vaccinatiegraad van 70 procent die vooropgesteld werd voor groepsimmuniteit. Onder andere professor Pierre Van Damme ziet zelfs liever 80 procent van de inwoners van ons land gevaccineerd. “Er is geen magisch getal vanaf wanneer de pandemie plots opgelost zal zijn”, reageert Van Gucht. “In het begin is gezegd dat we een vaccinatiegraad van minimum 70 procent nodig hebben. Ik denk dat het woordje minimum belangrijk is. Het is niet vast te pinnen op een getal. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter en gezonder we dit achter ons kunnen laten. Die ligt dus liefst zo hoog mogelijk.”


Huiveringwekkende wereldprimeur: gevechtsdrone valt uit zichzelf soldaten aan

 

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: Huiveringwekkende wereldprimeur: gevechtsdrone valt uit zichzelf soldaten aan

Als u een fobie hebt voor killer robots, kan dit VN-rapport u nachtmerries bezorgen. Vorig jaar richtte een autonome drone zich op terugtrekkende soldaten in Libië. Op eigen houtje.

Dat maakte het tijdschrift New Scientist bekend, dat naar eigen zeggen een recent rapport van de VN-veiligheidsraad heeft kunnen inkijken. Het incident vond plaats in maart 2020 in Libië, waar een burgeroorlog woedt. 

De aanval werd uitgevoerd door een drone genaamd Kargu-2, een gevechtsdrone gemaakt door het Turkse bedrijf STM. In zijn ‘autonome’ modus is er geen dataverbinding nodig tussen de ‘operator en de munitie’. Met andere woorden: het toestel kan op eigen houtje besluiten aan te vallen, zonder menselijke instructies te hebben ontvangen.

De Kargu-2 kan worden uitgerust met een explosieve lading en kan worden ingezet voor kamikaze-aanvallen.

Primeur

Het incident vond plaats tijdens een gevecht tussen Libische regeringstroepen en een afgescheiden fractie onder leiding van Khalifa Haftar, de bevelhebber van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger. Strijders van laatstgenoemden vormden het doelwit.

‘De logistieke konvooien en militairen van generaal Haftar werden opgespoord nadat ze zich hadden teruggetrokken. De aanvallen werden op afstand ingezet door gevechtsdrones en dodelijke autonome wapensystemen zoals de Kargu-2 STM. […] De dodelijke autonome wapensystemen waren geprogrammeerd om doelen aan te vallen zonder dat er contact nodig was tussen de bediener en de kunstmatige intelligentie’, schreven de VN-experts.

In haar rapport specificeert de VN niet of de aanval dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

‘Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat drones mensen hebben aangevallen zonder daarvoor instructies gekregen te hebben’, aldus Zak Kellenborn, een van de auteurs van het rapport.

Kellenborn is consultant nationale veiligheid, gespecialiseerd in onbemande systemen en drones, en maakt zich zorgen: ‘Hoe kwetsbaar is het objectherkenningssysteem? Hoe vaak worden doelen verkeerd geïdentificeerd?’ vraagt hij zich af.

Wereldmachten willen niet stoppen

Al enkele jaren roepen verschillende experts landen op om een wetgeving inzake killer robots op te stellen. Dit incident, het eerste in zijn soort, vergroot hun bevreesdheid en bevestigt dat die volkomen legitiem is.

Al bijna tien jaar voert een coalitie van 170 ngo’s campagne om een definitief einde te maken aan de ontwikkeling en de verkoop van volledig autonome wapens. Human Rights Watch is een van de drijvende krachten achter de campagne. ‘Wapensystemen die doelen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle zijn onaanvaardbaar en moeten worden voorkomen’, zo waarschuwt de mensenrechtenorganisatie.

Volgens een rapport dat afgelopen zomer door Human Rights Watch is gepubliceerd, zijn 30 landen voorstander van een verbod op de ontwikkeling van deze killer robots. Onder hen slechts één Europese natie: Oostenrijk. Slechts één supermacht in de wereld behoort ook tot de voorstanders van dit project: China. Maar het Aziatische land verzet zich wel alleen tegen het gebruik (en dus niet tegen het onderzoek en de productie) van deze volledig autonome wapens.

In 2018 onthulde Politico dat een kleine groep landen – maar niet de minste – had verhinderd dat er in de VN over het verbod op deze wapens werd gesproken. Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Israël en Australië behoorden tot de voornaamste tegenstanders.

(adl)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *