Nieuws 31 mei

Minder dan 450 coronapatiënten op intensieve zorg

 

Van 24 tot 30 mei werden elke dag gemiddeld 87,3 personen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19, een daling met 26 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers 1.220 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 443 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt maandagochtend uit de cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de periode van 21 tot 27 mei werden er dagelijks gemiddeld 1.834 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 24 procent in vergelijking met de week voordien. Daar tegenover staat dat ook het aantal afgenomen testen in diezelfde periode daalde met 7 procent, naar een dagelijks gemiddelde van zo’n 43.967 testen. De positiviteitsratio daalt verder naar 4,8 procent. In totaal werden in ons land, sinds de start van de pandemie, nu al 1.061.200 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal staat volgens het dashboard van Sciensano op 0,82, wat betekent dat de epidemie in kracht afneemt.

Voorts lieten tussen 21 en 27 mei dagelijks gemiddeld nog zo’n 14,1 mensen het leven, een daling met ruim 29,8 procent. De teller komt in ons land inmiddels uit op 24.940 COVID-19-overlijdens.

Intussen hebben ook 4.589.811 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 39,8 procent van de totale bevolking en 49,8 procent van de volwassen bevolking. Zowat 2.075.003 landgenoten zijn inmiddels volledig gevaccineerd, goed voor 18 procent van de totale bevolking (22,5 procent van de volwassen bevolking).

“Europa moet dominant blank zijn”

 © Facebook Tom Van Grieken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is zwaar over de schreef gegaan met een racistische uitspraak, vinden heel wat Belgen.

De 34-jarige Antwerpenaar baseert zich op huidskleur om mensen te onderscheiden van elkaar. Van Grieken stelt dat Afrika dominant zwart moet zijn en Europa dominant blank. De voorzitter van het Vlaams Belang krijgt een storm aan kritiek na deze opvallende uitspraak die hij zaterdag deed in een interview met zakenkrant De Tijd.

“Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke, dominante factoren moeten zijn in onze samenleving. Afrika moet dominant zwart zijn, Europa dominant blank”, stelde Van Grieken. Hij voegde daar nog aan toe dat dit “niet betekent dat elke Europeaan blank moet zijn, er zal altijd wat diversiteit zijn.”

Van Grieken is intussen in een stortvloed aan kritiek terechtgekomen. Zelfs N-VA-kopstuk Theo Francken vindt dat Van Griekens uitspraken niet door de beugel kunnen. “Huidskleur is van geen tel in ons inclusief nationalisme”, reageerde Theo Francken. “Wel de bereidheid om samen de Vlaamse Gemeenschap te maken.”

Deze Nederlandse toppoliticus geeft het goede voorbeeld

 © Twitter

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn eerste prik met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson gekregen.

De Nederlandse eerste minister zal geen tweede prik moeten krijgen aangezien er van het Johnson-vaccin maar één inenting nodig is.

Rutte is in zijn nopjes met zijn vaccinatie: “Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij”, reageert hij op Twitter. Daarnaast dankt de Nederlandse premier ook nog de gezondheidswerkers.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *