Nieuws 19 mei waar halen ze het vandaan een en al verbazing!

Uitkijken voor onweersbuien

 

© Aangeboden door Belga

Deze woensdag start droog met opklaringen in het centrum en het oosten, maar in het westen zijn er al snel veel wolken met geleidelijk ook enkele buien. In de namiddag verwacht het KMI in het binnenland meer en intensere buien, plaatselijk met onweer, hagel of felle windstoten. In de kuststreek wordt het dan droger en zonniger.

De maxima liggen tussen 10 graden in de Ardennen en 15 of lokaal 16 graden in Vlaanderen. De matige zuidwestenwind ruimt in de loop van de dag naar het noordwesten.

‘s Avonds verlaten de (onweers)buien België via Duitsland. De nacht wordt rustig, droog en lichtbewolkt. In de loop van de nacht kan er nevel, mist of lage bewolking gevormd worden, vooral dan in het oosten van het land. De minima schommelen tussen 3 en 9 graden, bij een meestal zwakke wind die krimpt naar zuidwest tot west.

Morgen start grijs in het oosten van het land, elders zijn er mooie opklaringen. Nadien ontwikkelen er zich in de voormiddag stapelwolken, waaruit lokaal een klein buitje kan vallen. In de loop van de namiddag neemt de hoge en middelhoge bewolking toe, maar het blijft overal nog droog. De maxima liggen dan tussen 12 en 17 graden.

‘Nieuwe ontginning van olie, gas of steenkool is niet meer mogelijk’

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: ‘Nieuwe ontginning van olie, gas of steenkool is niet meer mogelijk’

De opstart van nieuwe projecten voor de winning van olie en gas moet onmiddellijk worden gestopt. Indien de wereld tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal wil worden, mogen ook geen nieuwe steenkoolcentrales voor de opwekking van elektriciteit worden gebouwd. Dat staat in een rapport van het International Energy Agency (IEA). Daarentegen moeten volgens het energiebureau de jaarlijkse investeringen in – duurzame – energie van 2 biljoen dollar tot 5 biljoen dollar worden opgevoerd.

Fatih Burol, hoofd van het energiebureau, merkt op dat investeringen in duurzaamheid geen economische last zullen betekenen – zoals sommige beweren – maar integendeel een netto voordeel zullen creëren.

Retoriek

‘Als regeringen de klimaatcrisis ernstig nemen, zijn nieuwe investeringen in olie, gas en steenkool van nu af onmogelijk’, benadrukte Birol. ‘Steeds meer landen komen met verklaringen rond nulemissies, maar ik zie een groeiende kloof tussen die retoriek en de realiteit. Weinig regeringen zijn van plan de exploratie van fossiele brandstoffen snel stop te zetten.’

Het energiebureau had vorige maand nog gewaarschuwd dat de emissies van broeikasgassen dit jaar opnieuw naar een bijzonder hoog niveau dreigden op te lopen. Daarbij werd verwezen naar de heropleving van de steenkoolproductie door de economische heropleving na de lockdown van de maatschappij onder invloed van de coronacrisis.

Uit het rapport bleek dat maatregelen voor de realisatie van een duurzame economie wereldwijd 30 nieuwe arbeidsplaatsen zouden creëren en de groei van het wereldwijde bruto binnenlandse product met 0,4 procentpunt per jaar zouden versnellen.

Birol erkende dat in de steenkoolontginning en een aantal andere sectoren mogelijk vijf miljoen banen verloren zouden gaan, maar benadrukte dat regeringen veel zouden kunnen doen om die overgang naar een nieuwe economie te vergemakkelijken.

Een groot deel van die transformatie kan volgens Birol worden gerealiseerd met technologieën die nu al beschikbaar zijn. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry had recent nog gesuggereerd dat op de ontwikkeling van nieuwe technologieën zou moeten worden gerekend om de emissies van broeikasgassen tegen het midden van deze eeuw te elimineren. Ook anderen, zoals Bill Gates, hebben gelijkaardige uitspraken gedaan. 

Mijlpalen

Sommige klimaatdeskundigen maken zich echter zorgen dat er teveel op futuristische technologieën zal worden gerekend om de wereld van de klimaatchaos te redden. Er mag volgens hen niet worden gewacht en is er onmiddellijke actie noodzakelijk.

‘Het klimaat reageert op cumulatieve emissies in plaats van op een actuele situatie’, voeren zij aan. ‘Indien er op die toekomstige technologieën wordt gewacht, dreigt het te laat te worden om nog iets tegen de klimaatverandering te ondernemen.’

Het energiebureau heeft een aantal mijlpalen naar voor geschoven die regeringen zullen moeten realiseren om de duurzame economie uit te bouwen. Daarbij wordt onder meer gezegd dat de verkoop van nieuwe wagens op fossiele brandstoffen midden volgend decennium moet worden stopgezet.

Tegen het einde van datzelfde decennium zou ook de wereldwijde elektriciteitsopwekking duurzaam moeten worden georganiseerd. Daarbij moet echter ook rekening gehouden worden met een verdere aangroei van de wereldbevolking. Bovendien zijn er nog altijd grote groepen die geen toegang tot elektriciteit hebben of hun maaltijden moeten bereiden op kachels met een schadelijke uitstoot.

Al die inspanningen zouden ongeveer 40 miljard dollar per jaar kosten. Dat komt overeen met 1 procent van de wereldwijde jaarlijkse investeringen in de energiesector.

Hier starten ze, Wie? Het ontmoedigen van Bitcoins en andere cryptomunten het was te verwachten?

John van Rest

Elon Musk-imitatoren stalen middels fraude met cryptomunten meer dan 2 miljoen dollar

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: Elon Musk-imitatoren stalen middels fraude met cryptomunten meer dan 2 miljoen dollar

Oplichters die zich voordoen als Elon Musk hebben miljoenen dollars gestolen van Amerikaanse consumenten via cryptozwendel, schrijft de Financial Times.

 • De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission meldde eerder deze week een ‘enorme fraudepiek’. Klaarblijkelijk proberen online financiële oplichters te profiteren van de publieke belangstelling voor Bitcoin.
 • Consumenten verloren tussen 1 oktober en 31 maart meer dan 80 miljoen dollar aan oplichting met cryptocurrency, volgens gegevens van de FTT.
 • Meer dan 2 miljoen dollar hiervan ging naar mensen die zich voordeden als Musk, CEO van Tesla en uitgesproken liefhebber (alhoewel?) van cryptovaluta’s.
 • De waarde die verloren gaat aan oplichting met cryptocurrency-investeringen is vertienvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus de toezichthouder. Meer dan 7.000 oplichtingen werden gemeld in het tijdsbestek van zes maanden, twaalf keer meer dan het jaar ervoor.
 • Beleggers verloren gemiddeld een bedrag van 1.900 dollar aan de zwendel, die meestal pretendeerde tips of ‘geheimen’ te bieden om hen te helpen cryptocurrencies te verhandelen, aldus de FTC.

https://www.youtube.com/embed/AFhSf0l_aQQ?autoplay=0&showinfo=1&wmode=opaque&modestbranding=1&enablejsapi=1&fs=1&rel=0&origin=https%3A%2F%2Fwww.msn.com&widgetid=1Videospeler van: YouTube (PrivacybeleidVoorwaarden)

Wild West

De toezichthouder noemde de ‘Wild West sfeer’ die heerst binnen de cryptowereld als een van de redenen voor de toename van fraude, evenals het ‘element van mysterie’. Deze factoren bleken vruchtbare grond voor fraudeurs die zich richten op jonge consumenten die snel rendement willen maken.

‘Beloften van enorme, gegarandeerde rendementen zijn gewoon leugens,’ zei de toezichthouder. De bewaker voegde eraan toe dat fraudeurs geraffineerde websites hadden gebouwd die het lieten lijken alsof de fictieve cryptocurrency-investering van een consument in waarde groeide.

Het FTC-rapport accompagneerde een scherpe daling van de waarde van Bitcoin de voorbije dagen. Die kwam er dan weer door een aantal negatieve tweets van Tesla-CEO Elon Musk.

Veel voorkomend

Een veel voorkomend type zwendel bestond uit de belofte dat een beroemdheid die geassocieerd werd met cryptovaluta’s de aankoop van een persoon zou vermenigvuldigen.

Jonge consumenten die aan het begin van de pandemie voor het eerst in recordaantallen financiële assets gingen traden, waren bijzonder kwetsbaar, ontdekte de FTC.

Consumenten onder de 30 jaar verloren meer geld aan beleggingsfraude dan aan enig ander soort fraude.

Schoollerares Julie Bushnell vertelde tegenover het Britse dagblad The Independent dat ze het slachtoffer was van de ‘weggeeffraude’. Bushnell navigeerde naar een website met wat een artikel van BBC News leek te zijn. In het artikel werd beweerd dat Tesla van plan was om de helft van zijn belang van 1,5 miljard dollar weg te geven in Bitcoin. Bushnell stuurde 12.720 dollar in Bitcoin, voordat ze zich realiseerde dat ze haar crypto rechtstreeks naar de portemonnee van een oplichter had overgemaakt.

Twitter

Dit is overigens niet de eerste keer dat de naam van Musk wordt misbruikt door oplichters.

In 2020 hadden crypto-fraudeurs het gemunt op Twitter en namen ze geverifieerde accounts (de zgn. ‘blue check marks’) over op de sociale netwerksite, waaronder die van Musk. De oplichters verdienden toen minstens 121.000 dollar aan Bitcoin met hun hackactie.

Crypto-zwendelaars doen zich niet alleen voor als Musk om nietsvermoedende slachtoffers te bedriegen. Ze doen zich ook vaak voor als een overheidsinstantie of een bekend bedrijf.

Zo zouden er velen al geld hebben verloren aan oplichters die zich voordeden als het cryptohandelsplatform Coinbase.

In onderstaande video wordt besproken waarop u moet letten om te vermijden het slachtoffer van een ‘crypto-scam’ te worden:

Marc van Ranst

Bedreigingen zijn natuurlijk uit den boze, maar de opmerking van Van Ranst is ook niet goed! Hier blijkt maar weer eens hoe hij er in staat, zo behandelde hij ook de corona crisis. Voor mij onbetrouwbare informatie van, van Ranst.

Natuurlijk zit hij met de bedreiging al doet het hem niets zijn ze toch gevlucht naar schuiladres?

“Laat één ding duidelijk zijn: zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk”, heeft viroloog Marc Van Ranst getweet in de nacht van dinsdag op woensdag. Van Ranst en zijn gezin zijn dinsdag naar een veilige locatie overgebracht, omdat een vuurwapengevaarlijke beroepsmilitair, die vooralsnog voortvluchtig is, bedreigingen geuit heeft aan zijn adres.
“Tegen covidmaatregelen en covidvaccins zijn, valt al te vaak samen met geweldverheerlijking en rauw racisme. Ik verschiet niet dat bedreigingen bijna uitsluitend uit die hoek komen”, schreef Van Ranst nog. In dezelfde tweet verwees hij naar een anonieme twitteraar die, als reactie op het nieuws, hem de dood toewenst.
De zoekactie die dinsdagnamiddag in de politiezone Kempenland was begonnen naar de voortvluchtige vuurwapengevaarlijke beroepsmilitair, werd later overgenomen door het federaal parket. Het gaat om een 46-jarige man uit Dilsem-Stokkem, die op de OCAD-lijst staat. Die databank werd eerst opgestart voor Syriëstrijders, maar bevat nu extremisten van alle strekkingen. De legerleiding stelt een onderzoek in.

Zie hier het resultaat van de aan alle kanten ontmoediging van de Bitcoin.

John van Rest


Bitcoin koers zakt met 10% na ‘waarschuwing’ van China: is dit waarom de cryptomarkt in elkaar stort?

 

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: Bitcoin koers zakt met 10% na ‘waarschuwing’ van China: is dit waarom de cryptomarkt in elkaar stort?

Bitcoin (BTC) daalde de laatste uren meer dan 10 procent in waarde en staat op het moment van schrijven op een dieptepunt van 39.127,97 dollar. Dit is het laagste niveau sinds 9 februari van dit jaar. Een nieuwe waarschuwing uit China ligt hier mogelijk aan ten grondslag.

 • Bitcoin is ongeveer 37 procent verwijderd van de recordwaarde van 64.829,14 dollar, die medio april werd bereikt.
 • Onder meer de beslissing van Tesla op 12 mei om BTC als betaalmiddel op te schorten, zorgde ervoor dat ongeveer 500 miljard dollar op de cryptomarkt verdampte.
 • Op dinsdag hebben drie Chinese bank- en betalingssectororganen een verklaring uitgegeven waarin ze financiële instellingen waarschuwen geen zaken te doen met virtuele valuta’s, weet CNBC.
 • Bitcoin is nog steeds meer dan 40 procent gestegen jaar op jaar en 320 procent in de afgelopen 12 maanden.
 • Volgens Vijay Ayyar, hoofd van business development bij cryptobeurs Luno, is een terugval van 30 tot 40 procent ‘gewoon’ tijdens Bitcoin stiermarkten.
 • Galaxy Digital CEO en Bitcoin-stier Mike Novogratz ziet 40.000 dollar als een ‘normaal koopniveau’ voor de digitale munt.

Negatief nieuws

Het negatief nieuws van de afgelopen week heeft de animo voor Bitcoin getemperd. Naast de beslissing van Tesla (en de tweets van Musk) kwam er gisteren nog negatief nieuws uit China.

Drie Chinese bank- en betalingsinstanties waarschuwden financiële instellingen immers geen zaken te doen die verband houden met cryptomunten. Daaronder valt dus het traden of omwisselen van fiatvaluta’s voor cryptocurrency.

De harde lijn van China ten aanzien van digitale valuta’s is niet nieuw. In 2017 sloten de autoriteiten lokale cryptobeurzen en verboden ze zogenaamde initial coin offerings (ICO’s), een manier voor bedrijven in de sector om geld in te zamelen door nieuwe digitale tokens uit te geven.

Chinese traders waren ooit goed voor een enorm deel van de Bitcoinmarkt, maar na het verbod is hun invloed aanzienlijk verminderd. Veel Chinese cryptocurrency-operaties zijn naar het buitenland verhuisd.

Zwarte Donderdag

De instroom van Bitcoin in gecentraliseerde beurzen is sterk toegenomen, wat bearish speculaties uitlokt dat de cryptomarkten zich zouden kunnen voorbereiden op een gigantische uitverkoop. Algemeen wordt immers aangenomen dat men assets verplaatst naar gecentraliseerde platforms om ze te verkopen.

Lex Moskovoski, CIO bij Moskovoski Capital, deelde gegevens die aantoonden dat op 18 mei 22.917 BTC werd overgebracht naar gecentraliseerde beurzen in één enkel uur. Moskovoski merkte op dat de instroom per uur de grootste was sinds de ‘Zwarte Donderdag’ crash van maart 2020.

Gegevens verzameld door analysefirma Glassnode tonen aan dat de afgelopen 48 uur ongeveer 35.000 Bitcoin ter waarde van meer dan 1,4 miljard dollar op Binance zijn gestort.

Bodem bijna bereikt?

Vijay Ayyar van cryptobeurs Luno bedaarde de gemoederen bij CNBC. ‘Dit kon worden verwacht nadat we de piek bereikt hebben met 64.000 dollar,’ zei hij.

Ayyar wees op een correctie van grofweg 35 procent in januari, evenals vergelijkbare dalingen na de enorme prijsstijging in 2017. ‘We zijn zeker dicht bij een bodem’ rond de 38.000 tot 40.000 dollar’, besloot hij.

Bitcoin-stier Mike Novogratz zei dinsdag tegen CNBC dat hij verwacht dat Bitcoin zich zal consolideren in een handel-radius tussen de 40.000 en 55.000 dollar. ‘Daarna zullen we weer in de lift zitten. En ik zeg dat niet alleen door te gissen. We zien instellingen instappen, en het duurt even voor ze dat doen,’ aldus Novogratz.

Een populaire analist, Lark Davis, merkte op dat dit eerder is voorgevallen.

Europese Commissie: dwanglicenties zijn “perfect legitiem” in pandemie


Biden, gewoon wapens leveren en dan zeggen geen oorlog te mogen voeren?

Wat denk je zelf?

John van Rest

Biden wil vandaag nog “aanzienlijke de-escalatie” van conflict tussen Israël en Hamas

 

© Aangeboden door Belga

Amerikaans president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen tot een “aanzienlijke de-escalatie” in het conflict met het Palestijnse Hamas. Die de-escalatie moet vandaag nog plaatsvinden en moet het pad naar een staakt-het-vuren effenen, klinkt het in een persmededeling van het Witte Huis.

Het was het vierde telefoongesprek tussen Biden en Netanyahu sinds het conflict op 10 mei opnieuw oplaaide. Met de oproep tot een snelle de-escalatie veranderde Biden zijn toon, die voorheen eerder terughoudend was.

De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël en hebben ook constant gezegd dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Biden kwam de afgelopen dagen echter alsmaar meer onder druk te staan om het conflict te helpen ontmijnen.

Israël en Hamas vallen elkaar sinds begin vorige week aan met raketten en bombardementen. Daarbij zijn ruim 240 doden gevallen, voornamelijk in de Gazastrook.

Vanuit Libanon zijn vandaag volgens het Israëlische leger vier raketten op het noorden van Israël afgevuurd. Israëlische artillerie heeft daarop doelwitten in Libanon onder vuur genomen van waaruit de raketten waren afgeschoten, zo deelde het Israëlische leger mee.

In de omgeving van de havensteden Haifa en Akko loeide het alarm. De Israëlische raketafweer onderschepte volgens het leger een van de raketten. De andere sloegen open gebieden in.

Maandag werden al raketten vanuit Libanon naar Israël afgevuurd, maar die sloegen volgens het Israëlische leger op het Libanese grondgebied in. Vorige week donderdag werden ook al drie raketten vanuit Libanon naar Israël afgevuurd.

Volgens Libanese veiligheidskringen zit een Palestijnse groepering achter de raketaanvallen en niet de sjiitische organisatie Hezbollah. Hezbollah heeft nauwe banden met Iran, de aartsvijand van Israël. Het controleert met zijn militie onder meer het zuiden van Libanon en de grens met Israël, waar het steeds weer tot spanningen komt.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *