Nieuws 18 mei corona neemt af precies op de datum die ze ook plande, ongelofelijk toch?

Waarschijnlijk komt het allemaal samen zoals geplant 2030

 • Corona/ Griep
 • Epidemie /pandemie.
 • Mensen overtuigen van de gevaren. (bangmakerij)
 • Afspraken die gemaakt zijn zien door te drukken.
 • Verandering: Economie, Geld, banken, controle.
 • Ander betaalmiddel creëren digitaal geld.
 • Bezittingen onteigenen en veranderen in alles huren.
 • Werk verdelen tussen mens en robot.
 • Controle systeem opzetten (vaccineren)
 • Een uitkering voor alle mensen. (met nuances)
 • Oorlog Wapenleveranties, Macht.
 • Wereldmacht samenstellen onderverdeeld in landen zoals verenigd Europa.
 • De meerderheid (mensen) tevreden houden. (de moderne slaaf)
 • Eigenbelang voor het macht-systeem (nog onbekend voor wie de winsten zijn)

Als de mens dit heeft bereikt volgt het volgende automatisch.

 • Vernietiging van de mensheid.
 • Resultaat/toekomst staat in de Bijbel geschreven, het 1000 jarige rijk geregeerd door de Heer zelf.
 • Hoe lang gaat het duren voordat dit komt?
 • Dat is onbekend en dit weet niemand gelukkig!
 • Vertrouw op de Heer.

Coronacijfers blijven verder fors dalen!

En wat kan het toch allemaal mooi uitkomen he?
Dit is toch wel knap van al die vooraanstaande bewindslieden dat ze dit ook zien! Zijn ze nu zo dom dat ze denken dat wij dat niet zien? Of is het een plan wat ze moeten uitvoeren? Hebben ze geen keus?
Waarom zaten Sigrid Kaag, Koningin Maxima en Mark Rutte bij Klaus Schwab, WEF en wat hebben ze daar afgesproken met hem?

John van Rest

Zo nu kunnen we weer een feestje bouwen

Wat een geweldige samenwerking met onze buurlanden hebben we toch he?

© Pixabay

De druk op de ziekenhuizen neemt af in België en steeds minder mensen raken besmet met het coronavirus.

Van 11 tot en met 17 mei werden elke dag gemiddeld 133 covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Tussen 4 en 10 mei waren er gemiddeld 146 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna drie weken op rij. Gisteren, maandag 17 mei, meldden de ziekenhuizen 98 opnames. 45 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De ziekenhuizen rapporteerden maandag een totaal van 1.857 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 17 procent. 610 covidpatiënten (-6) liggen op intensieve zorg, 377 (-9) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft dalen. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 14 procent. Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.

Zie eens dit gaat er nu ook aankomen! Hoera de voorspellingen komen uit!

Het feest kan beginnen!

De ufo’s komen er aan, als je nu nog niet ziet hoe we worden voorgelogen en ze bezig zijn met bangmakerij dan ben je echt wel blind of wil je het niet zien?

Voormalige US Navy-piloot: “Zagen dagelijks ufo’s vliegen”

Lue Elizondo Pentagon ufo

 © Aangeboden door Newsmonkey Lue Elizondo Pentagon ufo

Een voormalige piloot van de Amerikaanse marine heeft getuigd over waarnemingen van ufo’s voor de Atlantische kust. Volgens de man kwamen zo’n waarnemingen bijna dagelijks voor.

Het actuaprogramma 60 Minutes op de zender CBS besprak afgelopen zondag een reeks vermeende ontmoetingen van Amerikaanse militaire piloten met ufo’s. Een deel daarvan is op video vastgelegd en recent vrijgegeven door het Pentagon. Zij gaven daarbij toe dat ze de objecten niet hadden kunnen identificeren. Begin juni moeten het Pentagon en de inlichtingsdiensten een uitgebreid rapport vrijgeven over dergelijke waarnemingen.

Volgens Ryan Graves, voormalig piloot van de Amerikaanse marine, kwamen zo’n observaties echter bijna dagelijks voor en dat gedurende enkele jaren. Hij besprak bij 60 Minutes één van die waarnemingen die is vastgelegd op camera. “Dit is moeilijk uit te leggen. Ik weet het niet. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het is”, klinkt het.

Wetten van fysica tarten

Ook Lue Elizondo, het voormalige hoofd van een Pentagon-project om waarnemingen van ufo’s te onderzoeken, kwam aan het woord. Volgens hem zagen de piloten regelmatig zaken die aan wetten van de fysica leken te tarten.

“Stel je een technologie voor die 600 tot 700 G-krachten kan uitvoeren, die kan vliegen met 21.000 kilometer per uur, die radar kan ontwijken en die door de lucht, door het water en mogelijk door de ruimte kan vliegen. En dat zonder duidelijke tekenen van voortstuwing, geen vleugels, geen stuurvlakken, maar toch de wetten van de zwaartekracht van de aarde kunnen trotseren”, zegt hij.

Regering verlengt steunmaatregelen tot 30 september

 © Aangeboden door Belga

De top van de federale regering heeft gisterenavond beslist om een aantal steunmaatregelen die liepen tot 30 juni, te verlengen tot 30 september. Dat meldt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld). Het is normaal gezien de laatste keer dat maatregelen op deze manier worden verlengd. Nadien wordt overgestapt op meer uitzonderlijke maatregelen en de relance.

De voornaamste verlengingen slaan op de werkloosheid wegens overmacht voor alle sectoren,  het dubbel crisis-overbruggingsrecht voor de nog gesloten sectoren en het nieuwe overbruggingsrecht dat vanaf 1 januari actief is. Ook de fiscale incentive voor de kwijtschelding van de huur wordt verlengd in juni, juli, augustus en september.

Daarnaast is er ook het individueel uitstel van betaling van belastingen en de niet-toepassing van RSZ-sancties bij het niet-betalen van de voorschotten, plus de mogelijkheid tot afbetalingsplannen zonder sancties. Ook de thuiswerkvergoeding, het verhoogd quotum voor vrijwillige overuren tot 220 uren in de zorgsector, de cruciale sectoren en de essentiële diensten kregen een verlengstuk, net als de aanvullende uitkering voor arbeidsongeschiktheid om op het niveau van het overbruggingsrecht (voor zelfstandigen) of tijdelijke werkloosheid (voor werknemers) te komen, de tax shelter voor audiovisuele werken en podiumkunsten.

Om te onthouden en neem je maatregelen!

En dit is nodig omdat als er bedrijven failliet gaan er ook banken zullen sneuvelen. Dat moet ten aller tijden worden voorkomen . Geld bijdrukken maakt nu niet meer zoveel uit want er komt hierna toch een Great Reset van de banken ons geld. Ik geef je alleen maar de hint let op uw spaargeld! Want dat is over een tijdje niets meer waard je moet gewoon opnieuw beginnen als daar nog tijd voor is? En anders is het jammer.

John van Rest

Of wat het ook allemaal is?

Het is een scenario en komt allemaal voort uit het plan.

The Great Reset van Klaus Schwab WEF

John van Rest

In de media-oorlog winnen Palestijnen terrein op Israël

Propaganda In de strijd tussen Israël en de Hamasbeweging in de Gazastrook zijn aanvallen op de media aan de orde van de dag. Letterlijk en figuurlijk.

Het kantoorpand waarom onder meer The Associated Press en Al Jazeera gevestigd waren zondag na het bombardement
Het kantoorpand waarom onder meer The Associated Press en Al Jazeera gevestigd waren zondag na het bombardementFoto Adel Hana/AP 

Hoe letterlijk wil je het hebben als het gaat om aanvallen op de pers? In Gaza-stad bombardeerde de Israëlische luchtmacht zaterdag een kantoortoren waarin twee grote internationale media-organisaties zaten, het Amerikaanse persbureau Associated Press en de Qatarese satellietzender Al Jazeera.

Vooral Al Jazeera stond in vele huiskamers wereldwijd de laatste dagen non-stop aan. De journalisten hadden een uur om het elf verdiepingen tellende pand te verlaten en zoveel mogelijk apparatuur te redden. „De wereld zal minder weten over wat er in Gaza gebeurt, door wat er vandaag is gebeurd”, zei AP-directeur Gary Pruitt. Het persbureau eiste tevergeefs bewijs dat Hamas het gebouw gebruikte voor inlichtingenactiviteiten, zoals het Israëlische leger beweert. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei maandag dat hij daarvan geen Israëlisch bewijs heeft gezien.

Eerder in de week waren al verschillende kantoren getroffen van lokale en Arabische media-organisaties. De internationale journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen vroeg het Internationaal Strafhof te onderzoeken of de luchtaanvallen op de pers oorlogsmisdaden zijn.

Journalisten – en de journalistiek – zitten in conflicten altijd klem. Ook in eerdere oorlogen tussen Hamas en Israël waren journalisten en media doelwit. De militante Hamasbeweging gebruikt journalisten, net als andere burgers, als menselijk schild tegen Israëlische aanvallen. En wat te denken van het verbod van Israël aan journalisten om de Gazastrook in te reizen tijdens deze escalatie, terwijl normaal gesproken een perskaart voldoende is? Is dat voor hun veiligheid – of om directe verslaggeving te verhinderen?

Vraagteken

Er zijn meer manieren om journalisten te gebruiken in deze strijd, die ook via het scherm wordt gevoerd. Een groot vraagteken hangt nog steeds rond de gebeurtenissen van donderdagnacht. In één van de berichtensalvo’s die het Israëlische leger op journalisten en sociale media afvuurt, stond iets na middernacht dat er grondtroepen in Gaza waren. Journalisten in Israël die het nieuws nabelden bij de internationale woordvoerder, kregen bevestiging. Pas uren nadat diverse media hadden gepubliceerd dat een grondoffensief begonnen was, kwam het leger hierop terug. Het was een communicatiefoutje geweest, de woordvoerder had het verkeerd begrepen, sorry, sorry, sorry.

Op hetzelfde moment probeerde het Israëlische leger Hamas echter met tankbewegingen en luchtaanvallen wel degelijk te doen geloven dat er een grondoffensief was. De bedoeling was dat Hamasstrijders dan hun geheim geachte tunnels in zouden vluchten, waar ze vervolgens door de Israëliërs getroffen zouden worden. Veel journalisten vinden het moeilijk te geloven dat het ‘foutje’ géén bewuste misleiding was van het leger.

Vermeende agressie

Sociale media zijn voor beide partijen een nog belangrijker slagveld geworden dan de traditionele media. Beide kanten sturen foto’s en video’s de wereld rond van slachtoffers van de vermeende agressie van de andere partij. De Palestijnse verontwaardiging over wat er in Jeruzalem gebeurde, werd opgewekt door talloze filmpjes die op TikTok en Instagram rondgingen: soldaten die over bidkleedjes stampten, gewonde pelgrims, granaten in de moskee.

Daarnaast doen Israëlische sociale-mediagebruikers, geconfronteerd met beelden van Palestijnse burgerdoden, hun best om het Israëlische optreden te rechtvaardigen. De Israëlische propagandamachine wordt niet voor niets ‘hasbara’ genoemd, wat ‘uitleg’ betekent: in Israël overheerst het gevoel dat niemand de Israëliërs begrijpt. Als ze maar goed blijven uitleggen wat de bedoeling is van hun acties en waarom die noodzakelijk zijn, dan zal de internationale publieke opinie wel een keer meedraaien.

Soms wordt hetzelfde filmpje ingezet door beide partijen. Kwestie van de video op het juiste moment afknippen

Beide kanten manipuleren erop los. Het Israëlische leger moest dit weekend een filmpje van het net halen dat beelden zou bevatten van een Hamas-raketwerper. Hiermee wilde het leger aantonen dat Hamas zich tussen de burgers nestelt. Twittergebruikers ontdekten echter dat het ging om een Israëlisch wapen, jaren geleden gefilmd in Israël.

Andersom blijken foto’s uit ‘Gaza’ die talloze malen werden gedeeld, oude beelden uit de Syrische oorlog te zijn. Een schattig meisje met een poppengezichtje dat tijdens een Israëlisch bombardement zou zijn omgekomen, kreeg op Twitter verschillende namen – Malak, Rahaf, Buthaina. De foto blijkt van een Russische Instagrampagina geplukt.

Afknippen

Soms wordt hetzelfde filmpje ingezet door beide partijen. Kwestie van de video-opname op het juiste moment afknippen. Bij de ongeregeldheden in Jeruzalem probeerden Palestijnse activisten een incident te presenteren als een bewuste poging om Palestijnse jongeren te overrijden. In de langere versie van het filmpje – gedeeld in Israëlische media – is echter te zien dat het verhaal van de Israëlische politie dichter bij de waarheid zit: de automobilist werd bekogeld met stenen en raakte toen de macht over het stuur kwijt.

Ook dit komt al jaren voor, van beide kanten. Richtte die soldaat zijn geweer op een kind – of op de gewapende man erachter? Viel die Palestijnse tiener de legerpost aan met een mes – of had hij gewoon een telefoon in de hand?

De middelen van de Palestijnen zijn daarbij beperkter dan die van Israël. Israël heeft een Ministerie van Strategische Zaken, dat nauwe banden onderhoudt met organisaties binnen en buiten Israël die het Israëlische narratief verspreiden. Palestijnse activisten klagen bovendien dat ze worden tegengewerkt door grote bedrijven als Twitter en vooral Facebook. Nadim Nashef, medeoprichter van de Palestijnse digitale-rechtenorganisatie 7amleh (campagne), kreeg honderden klachten binnen over het verwijderen van accounts en zelfs hele hashtags, zoals die van de Al-Aksamoskee. De meeste werden na enige tijd teruggezet, maar toen was het leed al geschied.Lees ook:Facebook van revolutionaire kracht grootste boeman

Toch lijkt er langzaam iets te veranderen in de beeldvorming. Lokale activisten in de wijk Sjeikh Jarrah slaagden erin om wereldwijde aandacht te vestigen op een probleem – huisuitzettingen – dat al decennia speelt, met jonge gezichten als Mona en Mohammed el-Kord, kinderen uit het gezin dat dreigt te worden uitgezet, als boegbeelden. De Palestijnen zijn er in de loop van de tijd beter in geworden hun eigen verhaal over het voetlicht te brengen, zegt Nashef. „Vroeger lieten ze foto’s zien van dode mensen na een bombardement. Ik vertel ze dat ze beter hun levensverhalen kunnen vertellen.”


Regering-Biden keurde wapenverkoop van meer dan 700 miljoen dollar aan Israël goed

Aangeboden door Belga

De regering-Biden heeft een wapenverkoop van meer dan 700 miljoen dollar aan Israël goedgekeurd. Dat heeft de krant Washington Post vandaag op gezag van drie ingewijden op Capitol Hill gemeld.

Het gaat om een verkoop door Boeing van precisiegeleide wapens. De waarde bedraagt 735 miljoen dollar. Het Congres is officieel op de hoogte gesteld op 5 mei, vijf dagen voor de start van de vijandelijkheden tussen Israël en de islamistische organisatie Hamas in Gaza.

Volgens de Washington Post hebben sommige Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden wenkbrauwen gefronst, waar een meerderheid in het Congres voorheen het standpunt steunt dat Israël het recht heeft om zich tegen Hamas te verdedigen. Die eerder kritische parlementsleden willen nu meer weten over de verkoop en de timing ervan.

Parlementsleden hebben na de officiële notificatie aan het Congres vijftien dagen de tijd om zich tegen zo een verkoop te verzetten via een niet-bindende resolutie, weet de krant.

Eerst oorlog stimuleren wapens leveren en als dat is gedaan humane hulp aanbieden en de slachtoffers helpen?

Samenwerken met VN geven deze tegenstrijdigheden.

John van Rest

Onrust Midden-Oosten: België eist permanente humanitaire toegang tot getroffen bevolking

Videobeelden van Belga

België eist dat de humanitaire toegang tot iedereen die getroffen is door het geweld tussen Israël en de Palestijnen “te allen tijde gevrijwaard wordt”. Dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) in een gesprek met Belga. Ze onderzoekt hoe ons land zo snel mogelijk hulp kan bieden.

Vanaf 14 uur deze middag houden de Europese buitenlandministers spoedoverleg over het geweld in het Midden-Oosten. Aan het video-overleg neemt ook Belgisch minister Sophie Wilmès (MR) deel. “Het is van groot belang dat het geweld onmiddellijk stopt. Daarover gaat het overleg op Europees niveau”, zegt minister Kitir.

“Maar intussen mogen we niet vergeten dat daar iedere dag mensen in nood zijn en hulp nodig hebben. Daarom ben ik aan het bekijken hoe we humanitaire hulp kunnen geven, zodat de mensen die nu het slachtoffer zijn van dit geweld niet in de kou blijven staan”, zegt Kitir. Wellicht zal de Belgische bijdrage via de Country-Based Pooled Funds (CBPF) van de Verenigde Naties overgemaakt worden. Het is nog niet duidelijk welke vorm de hulp zal aannemen.

België eist dat de humanitaire toegang tot de getroffen gebieden “te allen tijde gevrijwaard wordt”, zegt Kitir. “Wij kloppen daarvoor ook op tafel.” Vooral in de Gazastrook is de nood erg hoog. De VN verwelkomen het feit dat Israël alvast één toegangspunt heeft geopend voor humanitaire hulp, maar wil dat nog een tweede doorgang vrijgemaakt wordt.

In Belgische regeringskringen valt te horen dat het standpunt met betrekking tot het conflict morgen bepaald wordt tijdens een vergadering van het kernkabinet. Sowieso zal dan rekening gehouden worden met de uitkomst van het Europees overleg vandaag. Groen-voorzitter Meyrem Almaci brak gisterenavond nog een lans voor “gerichte sancties” tegen Israël, maar niet alle regeringspartijen zitten op die lijn. “Wij houden ons aan het regeerakkoord”, luidde het vandaag in de omgeving van een van de vicepremiers. “Daarin staat dat er tegenmaatregelen mogelijk zijn bij een Israëlische annexatie van Palestijns gebied, maar dat is hier vooralsnog niet het geval. Er is sprake van een bezetting, ja, maar niet van een officiële annexatie door Israël.”

Waarom foto van monument 9/11?

De wereldeconomie heeft plotseling een tekort aan alles en er is ‘geen einde in zicht’

Koper, ijzererts en staal. Maïs, koffie, tarwe en sojabonen. Timmerhout, chips, plastic en karton voor verpakkingen. Van al deze producten is er in de globale economie een tekort. Persbureau Bloomberg kwam met een duizelingwekkend overzicht.

Een jaar geleden, toen de pandemie net de kop opstak, waren het de consumenten die in paniek hun winkelwagens vulden (herinnert u zich de toiletpapier-hype nog?). Vandaag zijn het ondernemingen die op verwoede wijze voorraden proberen aan te leggen. 

 • Tekorten, knelpunten in het vervoer en prijspieken naderen de hoogste niveaus sinds mensenheugenis, wat de vrees doet ontstaan dat een oververhitte wereldeconomie de inflatie zal aanzwengelen.
 • Het verschil tussen de grote crisis van nu en eerdere verstoringen van de bevoorrading is de enorme omvang ervan. Ook is er het feit dat er – voor zover iemand kan zeggen – geen duidelijk einde in zicht is. Groot of klein, weinig bedrijven worden gespaard. 
 • Halfgeleiders: In ’s werelds productiehub Oost-Azië heeft het tekort aan halfgeleiders zich al verspreid van de autosector tot de uiterst complexe toeleveringsketens voor smartphones.
  • Volgens John Cheng, CEO van de in Hongkong gevestigde elektronicafabrikant MOMAX, heeft de blokkering van de bevoorrading de ontwikkeling van nieuwe producten bemoeilijkt. Zo is de productie van een nieuwe powerbank voor Apple-producten als de iPhone, Airpods, iPad en Apple Watch vanwege het chiptekort vertraagd. MOMAX stelt dan ook de productie van een nieuw product uit wegens een tekort aan halfgeleiders. 
 • De prijs van ruwe olie zit in de lift (+ 36,6 procent). Ook de prijzen voor diesel (+ 39,6 procent op jaarbasis) en benzine (+ 53,2 procent) hebben allemaal sterke rendementen opgeleverd, samen met de aandelenkoersen van oliemultinationals als ExxonMobil, Chevron en Occidental Petroleum. Onvermijdelijk wordt dit echter doorgerekend aan de consument. 
 • Ook de prijzen van industriële materialen (van kunststoffen tot rubber en chemicaliën) kennen een stijging.
  • Sommige van de prijsverhogingen vinden nu al hun weg naar het winkelschap. Zo plant Reynolds Consumer Products Inc, de maker van de aluminiumfolie en Hefty vuilniszakken, een nieuwe ronde van prijsverhogingen – zijn derde in 2021 alleen.
  • Aluminium: Monster Beverage Corp. in Corona (echt waar, zo heet het plaatsje, red.), Californië, heeft te maken met een schaarste aan aluminiumblikjes. 
  • Polyurethaanschuim is 50 keer duurder dan voor de pandemie.
   • Dennis Wolkin, wiens familie al drie generaties lang een onderneming heeft die matrassen voor ledikanten vervaardigt, zit in de problemen. Economische expansies zijn meestal goed voor de verkoop van babybedjes. Maar de extra vraag betekent weinig zonder het belangrijkste ingrediënt: schuimvulling. En er is een run geweest op het soort polyurethaanschuim dat Wolkin gebruikt – deels vanwege de strenge vorst in het zuiden van de VS in februari, en vanwege ‘bedrijven die te veel bestellen en proberen te hamsteren wat ze kunnen’. 
   • Wolkin wil overigens twee keer de hoeveelheid polyurethaanschuim kopen die hij nodig heeft en op zoek gaan naar magazijnruimte in plaats van bestellingen van nieuwe klanten af te wijzen. ‘Elk bedrijf zoals wij gaat te veel inkopen’, zei hij tegen Bloomberg.
 • Ook de voedselprijzen stijgen. De prijzen zijn bezig aan hun langste opmars in meer dan tien jaar door de bezorgdheid over het weer en een koopgolf van oogsten in China, waardoor de voorraden krap worden en een snellere inflatie dreigt.
  • De meest geconsumeerde eetbare olie ter wereld, die wordt gemaakt van de vrucht van oliepalmbomen, is het afgelopen jaar met meer dan 135 procent gestegen (een record). 
  • Sojabonen hebben voor het eerst sinds 2012 de 16 dollar per bushel overschreden. 
  • Maïsfutures bereikten het hoogste punt in acht jaar, terwijl tarwefutures stegen tot het hoogste punt sinds 2013.
 • De situatie wordt nog verergerd door een ongewoon lange en groeiende lijst van calamiteiten die de grondstoffen de voorbije maanden hebben getroffen.
  • Een bizar ongeluk in het Suezkanaal heeft de wereldscheepvaart in maart lamgelegd. 
  • Droogte heeft een ravage aangericht aan landbouwgewassen. 
  • In februari werden energie- en petrochemische activiteiten in het centrum van de VS lamgelegd door een strenge vrieskou en een massale black-out. 
  • Minder dan twee weken geleden hebben hackers de grootste brandstofpijpleiding in de VS platgelegd, waardoor de benzineprijzen voor het eerst sinds 2014 boven de 3 dollar per gallon uitkwamen. 
  • Nu bedreigt de massale uitbraak van Covid-19 in India de grootste havens van het land.  

Logistieke nachtmerrie

Voor iedereen die denkt dat het allemaal binnen een paar maanden voorbij is, is er de ietwat obscure Amerikaanse economische indicator die bekend staat als de Logistics Managers’ Index.

Deze graadmeter is gebaseerd op een maandelijkse enquête onder leidinggevenden van toeleveringsbedrijven waarin wordt gevraagd hoe zij de uitgaven voor voorraden, vervoer en opslag – de drie belangrijkste onderdelen van het beheer van toeleveringsketens – nu en over 12 maanden zien. bron: Bloomberg en Logistics Manager Index© Aangeboden door Business AM bron: Bloomberg en Logistics Manager Index

De huidige index staat op het op een na hoogste niveau in records die teruggaan tot 2016. En de toekomstige meter laat weinig respijt zien over een jaar vanaf nu. De index is in het verleden angstaanjagend accuraat gebleken en komt in ongeveer 90 procent van de gevallen overeen met de werkelijke kosten. Alles wijst op een logistieke nachtmerrie in de Verenigde Staten.

China

Een belangrijke reden voor de hausse is een Amerikaanse economie die sneller herstelt dan de meeste andere. Het bewijs daarvan drijft voor de kust van Californië, waar tientallen containerschepen wachten om in havens van Oakland tot Los Angeles te kunnen lossen. 

De meeste goederen komen uit China, waar de overheid vorige week heeft bekendgemaakt dat de producentenprijzen in april met het hoogste percentage sinds 2017 zijn gestegen. ‘Dat bewijst nog eens dat de kostendruk voor de fabrieken in dat land een extra risico vormt als die aan detailhandelaren en andere klanten in het buitenland wordt doorberekend,’ betoogt Bloomberg

Inflatie 

‘Als je al deze factoren meerekent, is het een omgeving die rijp is voor aanzienlijke inflatie, met beperkte hefbomen voor monetaire autoriteiten om aan te trekken’, zei David Landau, chief product officer bij BluJay Solutions, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde leverancier van logistieke software en diensten.

Beleidsmakers hebben echter een aantal redenen gegeven waarom zij niet verwachten dat de inflatiedruk uit de hand zal lopen.

Een van de redenen voor kalmte: de grote stijgingen van de laatste tijd worden deels toegeschreven aan scheve vergelijkingen met de scherpe dalingen van een jaar geleden. En veel bedrijven die jarenlang de lijn van de prijsverhogingen hebben aangehouden, stellen zich nu meer terughoudend op.

Bovendien stagneerden de detailhandelsverkopen in de VS in april na een scherpe stijging in de maand ervoor, en zijn de grondstoffenprijzen onlangs teruggevallen van meerjarige hoogtepunten. (mah)

O ja en ook nog even dit!

Hoe de Italiaanse maffia hoopt te profiteren van het Europees coronaherstelfonds

© Aangeboden door Business AM

Lees dit artikel: Hoe de Italiaanse maffia hoopt te profiteren van het Europees coronaherstelfonds

Het Europees stimuleringspakket, waarvan 200 miljard euro naar Italië gaat, doet maffiosi likkebaarden. Hoe gaat de georganiseerde misdaad te werk om zijn graantje mee te pikken van Europees belastinggeld? ‘We zien vaak ondernemers een akkoord sluiten met de maffia om hun bedrijf te redden’, weet een maffiabestrijder.

Een scenario dat zich vaak afspeelt in Italië is het volgende. Een onderneming krijgt het financieel benauwd – volgens cijfers van de Italiaanse regering hebben nu ongeveer 100.000 ondernemingen geldproblemen. De bank zegt nee tegen een bailout. Vervolgens klopt de top van het bedrijf aan bij de maffia, die dan, tegen een hoge rente, geld wil lenen. 

‘Mensen onderschatten vaak de risico’s daarvan’, liet Monica Forte, president van de anti-maffiacommissie van Lombardije, optekenen door NRC. ‘Ze realiseren zich niet dat het doel van de criminelen niet is dat ze alles plus de rente krijgen terugbetaald, maar dat ze het bedrijf willen overnemen.’

In de tweede helft van 2020 zijn volgens de Kamers van Koophandel in heel Italië maar liefst 40.000 bedrijven van eigenaar veranderd. Dat cijfer lijkt, in het licht van het voorgaande, aan te sluiten bij een dubieus achterplan.

Bij kolonel Paolo Storoni, geroutineerd en gerenommeerd maffiabestrijder, gaan de alarmbellen af wegens ‘dwarsverbindingen tussen ondernemers, criminelen, vrije beroepen en soms wat ambtenaren. Maffia is tegenwoordig bijna uitsluitend business. We zien vaak ondernemers een akkoord sluiten om hun bedrijf te redden.’

Noorden

Overigens bestaat in het noorden van het Zuid-Europese land volgens Forte de grootste kans op economische infiltratie door de maffia. In die regio is immers de meeste economische bedrijvigheid.

‘Al decennialang is de georganiseerde misdaad hier aanwezig’, aldus Forte. ‘Bars, toerisme, afval, openbare werken. (…) Het gaat niet om de vraag of het gevaar bestaat (dat de maffia geïnteresseerd is in het Herstelfonds, red.), het gaat om de vraag wat we ertegen kunnen doen.’

In Lombardije zijn er de afgelopen maanden 2.000 nieuwe bedrijven bij gekomen. ‘Dat is opvallend’, vindt Forte. ‘Ik vrees dat sommige ervan speciaal in verband met het Herstelfonds zijn opgericht.’ 

Herstelplan

Italië ontvangt 191 miljard euro aan leningen en schenkingen uit het Europees Herstelfonds, dat in totaal 750 miljard euro bevat. Daarmee spant Rome de kroon qua coronasteun, met Spanje op de tweede plaats. 

Hoe Italië, het EU-land met de meeste coronadoden, omgaat met die royale steun, ‘is een lakmoesproef voor het hele proces’, schrijft NRC

Volgens Elsevier bieden de herstelplannen die premier Mario Draghi heeft gepresenteerd, ‘weinig hoop dat ook maar iets nuttigs gebeurt met het geld uit het corona-herstelfonds uit Noordwest-Europa.’ De reden? Italianen willen geen pijn lijden bij hervormingen van hun land. Ook Brussels Report laat een kritisch geluid horen.

Eerder raakte bekend dat ongeveer de helft van het bedrag dat Italië tussen 2015 en 2020 uit de EU-begroting ontving, in handen gevallen is van de maffia. In dit geval ging het om 35 miljard euro. De methodiek van de maffia is overigens op erg waarheidsgetrouwe wijze weergegeven in de Netflix-fictieserie ‘Gomorra’.

Voor ons land is er een maximum van 5,9 miljard euro coronasteun voorzien. Daarvan heeft Vlaanderen recht op een maximum van 2,25 miljard euro.

Thailand overweegt vervroegde vrijlating gevangenen wegens torenhoge besmettingscijfers

© Aangeboden door Belga

Nu het coronavirus razendsnel om zich heen grijpt in Thailand, overweegt de regering om zowat 50.000 gevangenen vervroegd vrij te laten. De gevangenissen zijn namelijk goed voor zowat 70% van alle nieuwe besmettingen.

“Als we niet genoeg vaccins krijgen of als we de verspreiding niet snel kunnen indammen, zullen we moeten overwegen het aantal gevangenen te verminderen door vervroegde vrijlating”, zei minister van Justitie Somsak Thepsuthin. “Ze bevinden zich al achter tralies en zouden niet nog meer moeten lijden”, voegde hij er nog aan toe. Een definitieve beslissing is wel nog niet genomen.

Thailand kampt al wekenlang met stijgende coronacijfers. In de meest drukbevolkte gevangenis breidt het virus zich zo snel uit dat het niet meer onder controle lijkt te geraken. Gisteren werd het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie geregistreerd. 70% van de 9.600 gemelde gevallen werd opgetekend in gevangenissen, vooral in de hoofdstad Bangkok en in het noordelijke Chiang Mai.

Click me
Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *