Nieuws 10 mei maandag werken !

Daling coronabesmettingen lijkt te vertragen, maar positiviteitsratio neemt verder af

 

Daling coronabesmettingen lijkt te vertragen, maar positiviteitsratio neemt verder af
FOTO: ROBIN UTRECHT

Het aantal nieuwe gevallen daalde nog in de periode van 30 april en 6 mei, maar slechts met 3 procent op weekbasis, tot gemiddeld 2.983 per dag. Een dag eerder was dat nog een daling van 5 procent, een week geleden 16 procent. Het aantal tests steeg op weekbasis ook wel met 8 procent, tot gemiddeld ruim 50.500 per dag. De positiviteitsratio, het aandeel dat positief test, zakte zo dan ook verder tot 6,6 procent (-1 procent).

 

Bij de andere indicatoren zijn nog grotere dalingen merkbaar. Het aantal overlijdens daalde in dezelfde periode met 9,6 procent tot gemiddeld 36,1 overlijdens per dag. De dodentol staat nu op 24.551.

 

Het aantal ziekenhuisopnames nam de jongste zeven dagen af met 17 procent tot gemiddeld 161 per dag. Er liggen nu 2.175 coronapatiënten in het ziekenhuis (-18 procent) en exact 700 (-15 procent) op intensieve zorg.

Ruim 3,5 miljoen inwoners hebben inmiddels minstens één vaccindosis ontvangen. Dat is 30,7 procent van de volledige bevolking (38,4 procent van de volwassenen). Van hen zijn 1.084.263 mensen volledig gevaccineerd: 9,4 procent van de bevolking (11,8 procent van de volwassenen).

———————

Palestijnen en Israëlische politie raken opnieuw slaags op Moskeeplein

© Aangeboden door Belga

Op het Moskeeplein in Oost-Jeruzalem zijn Palestijnen en Israëlische politieagenten vandaag opnieuw slaags geraakt. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Honderden Palestijnen wierpen met projectielen, waarop de Israëlische ordetroepen flitsgranaten, rubberkogels en traangas inzetten in een poging de demonstranten uiteen te drijven. Er wordt weer gewag gemaakt van tientallen gewonden.

Het is al dagen onrustig in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. De Palestijnse protesten worden veroorzaakt door spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem, die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Vrijdagavond vielen al meer dan 200 gewonden bij botsingen tussen demonstranten en de Israëlische politie op het Moskeeplein.

Vandaag wordt gevreesd voor nieuwe onlusten. In Israël is het “Jeruzalemdag”, een nationale feestdag waarop gevierd wordt dat Oost-Jeruzalem inclusief de Oude Stad tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 in Israëlische handen viel. Uit vrees voor geweld heeft de Israëlische politie Joden verboden om bij vlaggenmarsen door de Oude Stad ook de Tempelberg te bezoeken. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige eigen staat.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *