Nieuws 9 mei Moederdag

Bericht voor de schapen onder ons

Vandaag kunnen we ons allemaal voornemen geen tevreden slaven te worden. want daar licht het gevaar op de loer. Het gevaar waarvan we vaak denken dit gaat niet meer gebeuren! Toch zijn er voorbeelden genoeg in de wereld aan te wijzen waar de onderdrukking nog een feit is en waar de mens dit ook tevreden lijkt te ondergaan. Laten we kijken of we hier verandering in kunnen brengen. want denk niet het gebeurt nooit meer. Mensen veranderen in beesten als ze eenmaal de dood hebben gezien en doen dit dan andere zonder pardon ook aan. Voorbeelden genoeg te zien in geschiedenis uit de 2e wereld oorlog. Een grote macht is onwenselijk want dit breng dood en verderf in ons leven.

Mensen wordt wakker.

John van Rest

Daling op intensieve zorg zet zich door

 

© Pixabay

De dalende trend in de coronacijfers blijft zich in het algemeen doorzetten, ook al liggen de cijfers voorlopig nog hoog. Zo zakt het aantal patiënten op intensieve zorg met 14 procent, maar het gaat wel nog steeds om 706 patiënten. Dat blijkt deze ochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de week van 2 mei tot en met 8 mei zijn dagelijks gemiddeld 162,4 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling met 16 procent in vergelijking met vorige week.

De druk op de ziekenhuizen neemt dus verder af. Momenteel liggen er 2.168 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie er 706 op de afdeling intensieve zorg liggen (-14 procent), dat is het laagste aantal sinds eind maart. Van de patiënten op intensieve zorg worden er 449 beademd.

Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen. In de periode van 29 april tot 5 mei hebben dagelijks gemiddeld 2.980 mensen positief getest op Covid-19, wat 5 procent minder is dan een week eerder. Het aantal tests steeg in dezelfde periode met 8 procent tot 49.300.

Ons land telt sinds de start van de pandemie al in totaal 1.014.351 coronabesmettingen. Vorige week werd de kaap van 1 miljoen infecties overschreden, al ligt het werkelijke aantal besmettingen volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven/UHasselt) minstens drie keer hoger.

Doordat er meer wordt getest, blijft de positiviteitsratio voorzichtig dalen tot 6,7 procent. Dat wil zeggen dat van 100 afgenomen coronatests er gemiddeld 6,7 positief blijken te zijn. Hoe lager dat getal, hoe beter.

De pandemie is duidelijk in kracht aan het afnemen, met een r-waarde die 0,87 bedraagt. Bij iedere r-waarde lager dan 1 krimpt de pandemie. Het is van begin december geleden dat er lagere waarden opgetekend werden.

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is met 6,1 procent gedaald naar gemiddeld nog 37,3 per dag in de periode van 29 april tot 5 mei.

Sinds het begin van de pandemie zijn er al zeker 24.511 mensen gestorven na een coronabesmetting. (Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *