Nieuws 6 mei gewoon door gaan of zijn we de plaatjes al beu?

Alle coronacijfers dalen: aantal ziekenhuisopnames daalt voor elfde dag op rij

© Belga

Van 29 april tot en met 5 mei werden elke dag gemiddeld 198 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Tussen 22 en 28 april waren er gemiddeld 206 opnames per dag. Het is al de elfde dag op rij dat het aantal ziekenhuisopnames daalt, de daling blijft ook significant. Gisteren, woensdag 5 mei, meldden de ziekenhuizen 164 opnames (-285 in vergelijking met dinsdag 4 mei). 253 patiënten (-38) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op dinsdag. De ziekenhuizen rapporteerden woensdag een totaalaantal van 2.482 covidpatiënten in het ziekenhuis (-124 in vergelijking met dinsdag). Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 12 procent. 757 covidpatiënten (-37) liggen op intensieve zorg, 470 (-22) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 15 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing is gedaald met 11 procent. Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.

Prototype van Starship-raket maakt succesvolle landing

En Musk gaat maar gewoon door

© Aangeboden door Belga

Een prototype van de gigantische Starship-raket, een volledig herbruikbaar raketsysteem voor missies naar bijvoorbeeld de Maan en Mars van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, is woensdag met succes geland. Dat heeft het bedrijf op Twitter bekendgemaakt. Eerder hadden drie testvluchten al tot spectaculaire explosies geleid.

SpaceX Starship Number 15 werd woensdag vanop de testsite nabij Boca Chica Village in het zuiden van Texas gelanceerd. Op de video is wel te zien hoe vlammen ontsnapten uit de basis van de raket kort na de landing, al is dat volgens SpaceX niet abnormaal.

SpaceX is het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, de man achter onder meer autobouwer Tesla en betaaldienst PayPal. Starship vormt een volledig herbruikbaar ruimtevaartuig dat is bedoeld om mensen naar de maan, Mars en andere planeten te vervoeren. Starship zou honderd mensen tegelijkertijd moeten kunnen vervoeren.

Hier is het dan! alle tegenslagen economie de schuld van corona!

“Waakzaam blijven over competitiviteit”

 © Aangeboden door Belga

Werkgeversorganisatie VBO is opgelucht dat er met het loonakkoord dat de regering afgelopen nacht bereikte eindelijk duidelijkheid is. Maar tegelijk waarschuwt ze dat waakzaamheid over de competitiviteit van de Belgische bedrijven de volgende maanden aan de orde blijft.

Het VBO blijft hameren op de moeilijke omstandigheden waarin de Belgische economie zich bevindt, als gevolg van de coronapandemie. “Geen enkele sector doet het vandaag beter dan in 2019, maar liefst 94 procent van de bedrijven staat er slechter voor dan vóór de crisis en bijna 1 op 3 staat op het punt failliet te gaan”, klinkt het. “In die bijzonder moeilijke omstandigheden is het VBO tevreden dat er duidelijkheid is.”

Onkruidtrein Infrabel mag ook dit jaar pesticiden sproeien

Pesticiden sproeien is wel gevaarlijk voor de mens en natuur maar er is geen snellere andere oplossing te vinden hiervoor! Gezondheid gaan hier dus niet voor gemak? Dit maakt mens en natuur toch ook ziek? Waarom bij de door de overheden gemelde Corona dan wel? Hebben ze hiervoor dan toch een andere agenda?

John van Rest

 

© Aangeboden door Belga

Spoornetbeheerder Infrabel mag ook dit jaar op bepaalde plekken op en rond de sporen onkruid bestrijden met pesticiden die glyfosaat bevatten. Alvast in Vlaanderen en Brussel kreeg Infrabel een nieuwe uitzondering op het verbod om pesticiden te gebruiken. De spoornetbeheerder laat twee keer per jaar een onkruidtrein – door tegenstanders ook giftrein genoemd – rijden die gericht pesticiden sproeit.

De toelating in Brussel verscheen vandaag in het Staatsblad. Infrabel mag er pesticiden met glyfosaat gebruiken om onkruid te bestrijden op de hoofdspoorwegen en een aantal bijsporen. Ook spoorwegmaatschappij NMBS (voor sporenbundels van de technische sites in Vorst en Schaarbeek) en openbaarvervoermaatschappij MIVB (voor metrosporen) mogen pesticiden gebruiken die glyfosaat bevatten. De Brusselse toelating geldt voor een jaar.

Ook in Vlaanderen kreeg Infrabel opnieuw een uitzondering om toch nog pesticiden te mogen gebruiken, zo bevestigen de spoornetbeheerder en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Hier geldt de toelating voor drie jaar (2021-2023), met een jaarlijkse evaluatie, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smet. Zij wijst er ook op dat de voorwaarden verstrengd zijn tegenover eerder. Zo mag Infrabel geen glyfosaat gebruiken in tractieonderstations en zijn er extra beperkingen waar de sporen in de buurt lopen van oppervlaktewater of door beschermingszones voor grondwater.

De VMM wijst er nog op dat Infrabel inspanningen levert om steeds minder pesticiden te gebruiken en alternatieven te zoeken. “De spoornetbeheerder kan een groot deel van zijn patrimonium zonder pesticiden onderhouden, maar op heel specifieke plaatsen is het omwille van de veiligheid dat we een afwijking toestaan”, aldus Smet.

Ook Infrabel zelf verwijst naar de veiligheid. “Infrabel heeft tot nu toe een afwijking gekregen op het pesticideverbod, meer bepaald om onkruid te verwijderen in de beddingen en op dienstpaden langs het spoor omdat dat cruciaal is voor de spoorveiligheid”, luidt het daar. “Er is ook geen alternatief om dat te doen op grote, industriële schaal. Dat zien we ook bij onze collega-spoorwegbeheerders in de buurlanden.

Europese Commissie wil drie nieuwe COVID-medicijnen tegen oktober

 

© Aangeboden door Belga

De Europese Commissie wil tegen oktober drie nieuwe medicijnen voor de behandeling van COVID-19 goedkeuren. Die doelstelling schuift ze vandaag naar voren in een nieuwe strategie voor de ontwikkeling van therapieën tegen de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

“De klemtoon ligt nu op vaccins, en dat is begrijpelijk want vaccinatie is de gamechanger. Maar er zullen nog steeds mensen ziek worden en er zullen nog steeds mensen kampen met de gevolgen van langdurige Covid”, zo verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides bij de presentatie van de strategie.

De therapeutische strategie borduurt voort op de ervaringen met de vaccinatiestrategie. Ze bestrijkt de hele levenscyclus van geneesmiddelen: van onderzoek en ontwikkeling over de productie tot de aankoop en uitrol. Europa wil daarbij tientallen miljoenen euro’s aan financiële steun bieden, procedures versoepelen en een coördinerende rol spelen.

Momenteel is er in de Europese Unie enkel voor remdivisie een voorwaardelijke markttoelating. De Commissie gaat een portefeuille met tien potentiële medicijnen samenstellen, en in juni, de vijf meest veelbelovende ervan aanwijzen. Uiterlijk in oktober zouden minstens drie medicijnen een markttoelating moeten hebben, en mogelijk nog twee extra tegen het einde van het jaar.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *