Nieuws 30 april

Tientallen doden nadat paniek uitbrak bij bedevaart Israël

© ANP Foto

In het noorden van Israël zijn vrijdag minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest, melden de hulpdiensten. Er vielen tientallen gewonden.

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het Franse persagentschap AFP meldt op basis van de hulpdiensten dat minstens twintig gewonden in kritieke toestand verkeren. Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis “een zware ramp”.

Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar dat blijkt niet te kloppen. Mensen zouden in de verdrukking zijn geraakt doordat er paniek was uitgebroken. Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic.

Het incident vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden Lag Baomer. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt.

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.

De Israëlische president Reuven Rivlin schreef op Twitter dat hij de berichten uit Meron volgde en bad voor het herstel van de gewonden.

Alle coronacijfers dalen en dat geloven we?

© Belga

Alle coronacijfers dalen, zo blijft vrijdagochtend uit de gegevens op het coronadashboard van Sciensano. Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames daalt nu al voor de vijfde dag op rij.

Tussen 23 en 29 april werden per dag gemiddeld 201,7 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met 16 procent op weekbasis. Momenteel liggen er 2.779 coronapatiënten in het ziekenhuis (-7% op weekbasis), van wie 862 op een afdeling intensieve zorg (-5% op weekbasis). 512 van hen moeten worden beademd (-6% op weekbasis).

In de periode tussen 20 en 26 april stierven per dag gemiddeld 39,1 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een lichte daling met -1,1% ten opzichte van de week ervoor.

Tussen 18 en 24 april werden elke dag gemiddeld 3.310 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een daling met 8 procent op weekbasis.

De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal afgenomen testen) bedraagt 8,6 procent en het reproductiegetal (het cijfer dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus doorgeeft) bedraagt momenteel 0,89. Een reproductiegetal onder 1 betekent dat de epidemie krimpt.

Al 2.855.634 Belgen hebben een eerste dosis van het vaccin gekregen, goed voor 24,8 procent van de totale bevolking of 31,1 procent van de bevolking boven 18 jaar. 779.103 Belgen zijn volledig gevaccineerd, goed voor 6,8 procent van de totale bevolking of 8,5 procent van de bevolking boven 18 jaar.

Ze zijn nog niet allemaal bekeerd of weg dat is wel te zien

Hoewel wanneer het warmer wordt gaat dit ook zo meestal met griep, hier kunnen we zien, griep is in de winter en gaat langzaam weg richting het voorjaar en de zomer.

Dit is nu ook met Corona zo, gelukkig maar. Natuurlijk je kunt de vaccinatie daarvoor gebruiken en zeggen daar komt het door. Ik vind het best als het maar weggaat!

John van Rest

ZOVEEL bijwerkingen zijn tot dusver gemeld sinds start vaccinatiecampagne in België

 

Brusselaars kunnen type vaccin kiezen

© Metro Brusselaars kunnen type vaccin kiezen

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 12.337 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Het gaat om cijfers die gelden tot en met 26 april, toen 2.682.390 Belgen ten minste één dosis van een COVID-19-vaccin gekregen hadden. Er werden 12.337 bijwerkingen gemeld via het online COVID-meldingsformulier. Hiervan werden er 3.726 meldingen in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd.

Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. “Dat zijn gekende bijwerkingen die in de bijsluiter zijn beschreven en wijzen op activitatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na een paar dagen”, aldus het FAGG.

Meer dan 2400 ernstige bijwerkingen

Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis.

Het FAGG beschouwt 2.446 meldingen als ernstig, vooral omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. Zeker 93 meldingen zijn overlijdens, maar het FAGG benadrukt dat er nog geen formeel oorzakelijk verband is vastgesteld met een COVID-vaccin.

Vermoedelijke bijwerkingen

Ten slotte onderstreept het FAGG dat het gaat over vermoedelijke bijwerkingen, dus medische gebeurtenissen die na het gebruik van een vaccin zijn waargenomen, maar die niet noodzakelijk zijn gerelateerd aan of veroorzaakt door het vaccin. Het FAGG vraagt mensen wel om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be.Lees ook: “Onzuiverheden in productieproces mogelijke oorzaak ernstige bijwerkingen AstraZeneca”

Van Gucht optimistisch en voorzichtig: “Nu rustig vooruitgaan”

© Belga

De coronacijfers staan vrijdagochtend allemaal in het groen en dat leidt ook bij de virologen tot optimisme. De daling lijkt ingezet, al komt die later dan de experten hadden verwacht.

Met nieuwe versoepelingen in het verschiet moet niet meteen worden gevreesd voor nieuwe stijgingen, want de effecten van de versoepelingen zullen worden gecompenseerd door een stijgend aantal gevaccineerden.

“We moeten optimistisch zijn, maar we moeten rustig aan vooruitgaan”, zo concludeerde viroloog Steven Van Gucht nog op Radio 1: te snel te veel versoepelen kan nog altijd leiden tot een nieuwe ontsporing. De opening van de terrassen op 8 mei levert geen extra problemen als de mensen zich houden aan de regels, klinkt het bij de viroloog.

Ra Ra wat is dit?

‘Coronapatiënten in ziekenhuis zijn jonger en dikker’

 © Belga

De patiënten die in de derde golf met een coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn in vergelijking met de vorige golven globaal genomen jonger en kampen vaker met overgewicht. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum.

Gezondheidsinstituut Sciensano analyseerde de cijfers van de ziekenhuisopnames tot en met 15 april in ons land. Het gaat in het totaal om 7.662 gehospitaliseerde patiënten, van wie 487 op intensieve zorg. “Daaruit blijkt dat het profiel van de patiënten over het algemeen jonger is en ze vaker kampen met overgewicht”, duidt Van Gucht. Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, zijn sinds de start van de derde golf op 15 februari gemiddeld genomen zeven jaar jonger dan tijdens de tweede golf. Gemiddeld bedraagt de leeftijd van de ziekenhuispatiënten nu 66 jaar in België. Vooral het aandeel veertigers en vijftigers neemt de laatste weken toe. Die groep is verantwoordelijk voor bijna een op de drie nieuwe ziekenhuisopnames. Volgens Van Gucht toont dat het effect van de vaccinatiecampagne aan. Bovendien krimpt het aantal patiënten met een onderliggende aandoening, de grote uitzondering daarop vormt echter zwaarlijvigheid, waarvan het belang proportioneel toeneemt. “We zien een stijging van 10 tot 20 procent over het hele verloop van de pandemie”, klinkt het. Die stijging is het meest uitgesproken bij de groep 20- tot 30-jarigen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Belga)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *