Nieuws 28 april is het wel nieuws?

“Ziekenhuisbezetting blijft op kritiek niveau”

© Belga

Op de persconferentie van het Crisiscentrum van dinsdag heeft coronacommissaris Pedro Facon verklaard dat hij in de huidige cijfers “voorzichtige lichtpuntjes” ziet.

Facon ziet dat de grootste toename van de besmettingen zich nu voordoet bij de schoolgaande jeugd, met een stijging van 17% bij kinderen en tieners. De meeste besmettingen blijven gereserveerd voor de twintigers.

Ondanks de voorzichtige daling is de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot. “Voorlopig zijn die dalingen wel te beperkt om op korte termijn reeds een significante verbetering en verlichting van de druk op de ziekenhuizen te verwachten”, aldus Facon. “Na de stagnatie van de nieuwe ziekenhuisopnames vorige week, zien we momenteel een lichte daling. De totale ziekenhuisbezetting kent een lichte daling, hoewel ze nog steeds in de buurt blijft van kritieke niveaus.”

Vaccins Pfizer en AstraZeneca halveren besmettingen binnen gezin

 

© Belga

Eén dosis van het coronavaccin van Pfizer of AstraZeneca vermindert besmettingen binnen het gezin al met bijna de helft. Dat blijkt uit een studie van het Engelse openbare gezondheidsinstituut PHE.

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte, en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus blijken 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat blijkt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Eindelijk in de Kamer: De nieuwe Pandemiewet ligt vers-van-de-pers klaar

© Aangeboden door Business AM

 

  • Ruim één jaar na de crisis is het zover: de federale regering zou haar aanpak juridisch niet langer regelen door de zogenaamde “rampenwet” helemaal te verkrachten, maar door nu een heus kader voor de pandemiebestrijding te laten stemmen.
  • Gisteren werd de definitieve tekst in de regering goedgekeurd, in principe zou die dan morgen ter bespreking liggen in de Commissie in de Kamer. Dat was met de nodige vertraging, waardoor N-VA-fractieleider Peter De Roover meteen kon fulmineren “dat de Kamer dit niet op een ernstige manier kan bekijken“.
  • Maar de tekst wijzigt niet meer fundamenteel, dus het tegenargument van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was helder: de tekst is ondertussen echt wel al behoorlijk goed gekend.
  • In essentie gaat er weinig tot niets wijzigen aan de huidige aanpak: de wet laat immers toe dat de Kamer grotendeels buitenspel wordt gezet en dat de uitvoerende macht vergaande maatregelen kan nemen.  
  • Los van de druk van de oppositie was er ook wel het vonnis van een Brusselse rechtbank in eerste aanleg, die de regering voor het gebruik van de “rampenwet” veroordeelde en een dwangsom oplegde van 5.000 euro per dag, om de zaak deftiger te regelen. Die som is niet verpletterend zwaar, maar begint te lopen vanaf 1 mei. Het is dus handig meegenomen om dat voor te zijn en de zaak nu definitief te regelen.

Macron gaat vrijdag plan voor geleidelijke versoepeling coronamaatregelen voorstellen

 

© Aangeboden door Belga

De Franse president Emmanuel Macron gaat vrijdag tijdens een toespraak “de perspectieven” op een “geleidelijke” afbouw van de coronamaatregelen voorstellen aan de bevolking. De bedoeling is om de strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid en sluiting van ondernemingen stap voor stap terug te draaien, zo maakte premier Jean Castex bekend.

Castex verklaarde na afloop van een ministerraad dat het versoepelen van de coronamaatregelen “geleidelijk zal verlopen naarmate de vaccinatiecampagne vordert”. Hij stelde dat de vaccinatiecampagne in Frankrijk “aan een zeer goed ritme vooruit gaat”.

“De epidemische situatie blijft in een gestaag tempo verbeteren: het aantal dagelijkse gevallen is van een weekgemiddelde van 38.000, op het hoogtepunt van de derde golf, gedaald naar 26.200 in de afgelopen zeven dagen”, zo deelde de Franse premier nog mee. “Er zal een perspectief zijn op een geleidelijke terugkeer naar het normale leven. De versoepelingen moeten stap voor stap gebeuren”.

Reizen met vals attest van negatieve COVID-test: geen goed idee!

 

© Belga

Vorige week werden op Brussels Airport 58 reizigers betrapt die een vals attest van een negatieve COVID-test gebruikten om naar het buitenland te reizen. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde.

“Nu het reizen tussen verschillende landen weer meer en meer mogelijk wordt, willen we valsspelers waarschuwen, zegt Procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch. “Wij zullen personen die op de luchthaven van Zaventem het vliegtuig willen nemen op basis van een vals of vervalst attest van een negatieve Covid-test of een vervalst PLF-formulier, streng aanpakken. De consequenties zijn zwaar en uw reis zal niet kunnen doorgaan.”

“Deze enkelingen hypothekeren het veilig reizen van al wie wel in orde is en een echte negatieve Covid-test kan voorleggen. Nu reizen weer mogelijk is, willen we de grenzen sluiten voor deze bedriegers” , aldus Van Wymersch.

Wie betrapt wordt met een vals attest krijgt een boete van 750 euro. Wie die niet betaalt, wordt gedagvaard en moet voor de correctionele rechtbank verschijnen. Daar riskeer je een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete tot 2.000 euro.

Eindelijk goed nieuws over coronacijfers: “We zijn de goede richting aan het uitgaan”

 

© Metro

Volgens professor Huisartsgeneeskunde (VUB) Dirk Devroey zijn we mogelijk aan een keerpunt gekomen in de coronacrisis. De cijfers doen het de laatste dagen immers opvallend goed. “Het is duidelijk dat de vaccinaties hun werk echt beginnen doen”, klinkt het.

Bleven we de voorbije weken op een (te) hoog platform steken, dan lijkt de daling van de coronacijfers nu ingezet te zijn. “Als we kijken naar de dagcijfers, dan word ik toch een klein beetje hoopvol. Twee dagen geleden zaten we aan 3.000 nieuwe gevallen. Dat is toch beduidend minder dan het weekgemiddelde (van gemiddeld 3.502 besmettingen per dag; red.) en ook 500 gevallen minder dan de week daarvoor op dezelfde dag (5.438 extra besmettingen op 19 april; red.)”, vertelde hij aan HLN Live.

Reproductiegetal onder 1

Het reproductiegetal bedraagt intussen 0,9. Alles wat onder 1 ligt, is goed. “Dat wil zeggen dat elke geïnfecteerde persoon niet meer opnieuw iemand anders infecteert, klinkt het.

Positiviteitsratio neemt af

En ook de positiviteitsratio, het aandeel van de uitgevoerde coronatests dat een positief resultaat oplevert, neemt verder af. “Vandaag ligt de positiviteitsratio op 6,6. De dagen ervoor was het 7,5 en 8,5. We zijn dus de goede richting aan het uitgaan. Het is duidelijk dat de vaccinaties hun werk echt beginnen doen”, besluit hij.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *