Nieuws 22 april het probleem voor de bemanning van de verloren duikboot!

‘Nog zuurstof tot zaterdag voor 53 bemanningsleden’

 aan

Video aangeleverd door De Telegraaf

De Indonesische marine vermoedt dat de vermiste duikboot met 53 mensen aan boord op een diepte van 600 tot 700 meter ligt. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt. De bemanning van de vermiste Indonesische onderzeeër beschikt nog tot zaterdag over zuurstof. Dat meldt de marine, die een grote zoekactie is begonnen om de 44 jaar oude KRI Nanggala 402 op te sporen.

Een onderzeeboot die dinsdag meedeed aan een torpedo-oefening in de wateren ten noorden van het eiland Bali, is verdwenen. De onderzeeër had dinsdag normaal gezien de resultaten van een trainingsoefening moeten rapporteren, maar hij maakte geen contact.

De Indonesische marine is op zoek naar de vermiste onderzeeër, waar vermoedelijk 53 mensen aan boord zijn. De onderzeeër is een KRI Nanggala 402 met bouwjaar 1981. De marine van Indonesië heeft zes schepen en een helikopter naar het gebied gestuurd om te zoeken naar de duikboot. De zoekactie richt zich op het gebied waar de gelekte olie is gevonden. Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Australië hebben ook hulp aangeboden.

Hoewel de onderzeeër zelf nog niet is gevonden, heeft een helikopterteam wel een olievlek gezien op de plek in zee waar de duikboot onder water zou zijn gegaan. Daardoor heeft de marine het zoekgebied kunnen verkleinen. Mogelijk zou de olie erop wijzen dat het vaartuig schade opliep en de brandstoftank beschadigd is geraakt door de waterdruk. De onderzeeër van Duitse makelij is gebouwd voor een diepte van 200 tot 250 meter. Als de duikboot dus inderdaad op 700 meter ligt, mogelijk op de bodem van de zee, zou dat gevaarlijk zijn voor de bemanning.

Italiaanse toestanden “niet veraf in Belgische ziekenhuizen”

 

Italiaanse toestanden "niet veraf in Belgische ziekenhuizen"

© AFP or licensors Italiaanse toestanden “niet veraf in Belgische ziekenhuizen”

De toestand in de Belgische ziekenhuizen is precair. Dat is gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum. De dramatische situatie in de Italiaanse ziekenhuizen vorig jaar is nu ook bij ons “niet veraf”, zei Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid.

Er zijn lang niet in alle ziekenhuizen nog bedden beschikbaar voor intensieve zorg, benadrukt Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid. Van de 2.000 beschikbare bedden blijven er amper 82 over. Voor brandwonden waren er donderdagavond nog twee plaatsen voor volwassen slachtoffers en nog twee voor kinderen, zei hij.

Tekort bij zwaar verkeersongeval

Bij een zware brand of een zwaar verkeersongeval met meerdere slachtoffers dreigt een probleem. Dat bleek maandag al na de zware brand in Anderlecht. “Een ongeval kan iedereen altijd overkomen”, waarschuwde Van der Auwera.

Momenteel moeten patiënten soms al naar een ziekenhuis ver van hun woonplaats. “Gezien de beperkte beschikbaarheid aan bedden voor intensieve zorg in eigen land, hebben we ook opnieuw een beroep gedaan op Duitsland. Belgische patiënten zijn daar opnieuw welkom. Evacuaties naar het buitenland zijn niet uitgesloten”, aldus Van der Auwera.

Italiaanse ziekenhuizen

“De vreselijke beelden van de Italiaanse ziekenhuizen staan op ons netvlies gebrand. Wij doen sinds meer dan een jaar ons uiterste best om zulke beelden in België te voorkomen. Helaas zijn we niet veraf van dergelijke scenario’s in onze ziekenhuizen.”

Van der Auwera merkte ook op dat zorg weer wordt uitgesteld. Bij het begin van de tweede golf, van zodra er meer dan 300 COVID-patiënten op intensieve zorg lagen, begon de niet-COVID-zorg af te nemen. Tussen de tweede en derde golf bleef de druk door COVID heel hoog, waardoor het normale niveau van zorg niet werd gehaald.

Lees ook: Van Gucht: “Coronacijfers slenteren bergaf, bijna geen marge in ziekenhuizen”

Het bericht Italiaanse toestanden “niet veraf in Belgische ziekenhuizen” verscheen eerst op Metro.

Crew van Ever Given niet meteen naar huis: kan nog jaren duren

 © Aangeboden door Business AM

Het containerschip Ever Given ligt nog steeds voor anker in Bittermeren nadat het drie weken geleden van de oevers van het Suezkanaal werd losgemaakt. De Egyptische Suez Canal Authority (SCA) houdt het schip daar vast tot de eigenaar een schadevergoeding van 916 miljoen dollar (785 miljoen euro) betaalt. Zolang er geen akkoord is tussen de twee, zit de bemanning vast, en dat kan jaren duren.

Het zou niet ongebruikelijk zijn dat bemanningsleden vast komen te zitten op schepen die verwikkeld zijn in internationale scheepsgeschillen. De Britse krant The Guardian beschrijft het lot van een matroos die de laatste twee jaar de enige bewaker van een schip is geweest in de Golf van Suez.

Hij bevindt zich zo’n 80 kilometer ten zuiden van waar de Ever Given wordt vastgehouden. De schipper zou het schip slechts om de twee uur mogen verlaten om voedsel en water te halen.

Geen akkoord op korte termijn

De bemanning van het schip Ever Given zit nu vast in een juridische strijd tussen de Egyptische Suez Canal Authority (SCA), de eigenaars van de Ever Given, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha Ltd en de exploitanten van het schip, een Duits bedrijf genaamd Bernhard Schulte.

De SCA eist een schadevergoeding van 916 miljoen dollar als gevolg van de blokkering van het Suezkanaal, terwijl Shoei Kisen de aanklacht betwist. Tot het bedrijf betaalt, houdt Egypte het schip in bewaring.

Er lijken geen tekenen te zijn dat er op korte termijn een akkoord zal worden bereikt tussen Egypte en de eigenaars van de Ever Given. De bemanning maakt zich grote zorgen. Zolang dat akkoord er niet is, zitten ze vast, mogelijks voor jaren.

300 miljoen dollar voor ‘reputatieverlies’

De UK P&I Club, een maritieme verzekeringsmaatschappij die de eigenaars van de Ever Given vertegenwoordigt, zei aan The Guardian: ‘De SCA heeft geen gedetailleerde rechtvaardiging gegeven voor deze buitengewoon grote claim, die een claim van 300 miljoen dollar (250 miljoen euro) voor een ‘bergingsbonus’ en een claim van 300 miljoen dollar voor ‘reputatieverlies’ omvat.’

De claim dat het incident de reputatie van de SCA had beschadigd, zou betwist worden. ‘We zijn ook teleurgesteld over opmerkingen van de SCA dat het schip in Egypte zal worden vastgehouden totdat de schadevergoeding is betaald, en dat haar bemanning het schip gedurende die tijd niet zal kunnen verlaten.’

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *