Nieuws 21 april waar staan we nu?

Gemiddeld aantal besmettingen stagneert

© Belga

De weekgemiddelden van het aantal sterfgevallen en het aantal hospitalisaties dalen, maar het aantal besmettingen met het coronavirus stagneert. Dat blijkt woensdag uit de recentste cijfers van het coronadashboard van Sciensano.

Tussen 14 en 20 april werden per dag gemiddeld 237,7 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met 8 procent op weekbasis. Dit percentage zet de daling van de voorbije dagen voort. Dinsdag lagen 3.103 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 925 op een afdeling intensieve zorg. 534 van hen moeten worden beademd.

In de periode tussen 11 en 17 april stierven per dag gemiddeld 36,9 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een daling met 15,1 procent in vergelijking met de week ervoor.

Tussen 11 en 17 april werden elke dag gemiddeld 3.469 nieuwe besmettingen gerapporteerd, evenveel dan de week ervoor.

De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal afgenomen testen) bedraagt 9,8 procent en het reproductiegetal (het cijfer dat aangeeft aan hoeveel mensen een besmet persoon het virus doorgeeft) bedraagt momenteel op 0,99. Een reproductiegetal onder 1 betekent dat de epidemie krimpt.

Al 2.341.297 Belgen hebben een eerste dosis van het vaccin gekregen, goed voor 20,4 procent van de totale bevolking of 25,5 procent van de bevolking boven 18 jaar. 718.187 Belgen zijn volledig gevaccineerd, goed voor 6,2 procent van de totale bevolking of 7,8 procent van de bevolking boven 18 jaar.

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano, VRT NWS, De Standaard/Picture: Belga)

Kader voor 30-tal testevents in mei en juni in België

© Aangeboden door Belga

In de maanden mei en juni kunnen er in België een dertigtal testevenementen georganiseerd worden. Dat kan gaan van kleinschalige evenementen met weinig volk, mondmaskers en afstandsregels tot grootschalige evenementen met grotere groepen zonder mondmaskers en zonder 1,5 meter afstand. Voorwaarde is wel dat de cijfers op intensieve zorg dalen en dat de vaccinaties volgens planning verlopen. Dat staat in een kader dat vandaag is besproken door de verschillende ministers van Volksgezondheid (IMC Volksgezondheid). Het kader moet wel nog groen licht krijgen op het Overlegcomité van vrijdag.

Andere landen zoals ook buurland Nederland experimenteren al langer met testevenementen. In ons land wordt er ook al een tijdje over nagedacht en gesproken. De ministers van Volksgezondheid hebben zich woensdag gebogen over een kader met de voorwaarden en spelregels voor de organisatie van pilootprojecten in de sectoren cultuur, sport en jeugd.

Dat kader voorziet in de organisatie van een dertigtal testevenementen in de maanden mei en juni. Er is geen ‘quotum’ voorzien per entiteit, maar het is wel de bedoeling om onderling met elkaar af te stemmen om de organisatie van identieke evenementen te vermijden. Er moeten ook heel wat stappen doorlopen worden om een testevenement te organiseren. Zo moet de organisator onder andere groen licht krijgen van de burgemeester, gaat het voorstel naar de bevoegde minister, waarna ook de taskforce testing een advies geeft en er dan finaal een go (of no go) komt op het niveau van de drie ministers (vakminister, volksgezondheid en binnenlandse zaken).

Afhankelijk van een aantal criteria (bv. aantal aanwezigen, mondmaskers, afstandsregels, binnen/buiten,…) krijgt elk evenement een lage of hoge tot erg hoge “epidemiologische voetafdruk”. In mei zijn er nog geen testevenementen met een erg hoge epidemiologische voetafdruk voorzien, in juni zou dat wel kunnen. In mei zou er eventueel wel al een testevent kunnen plaatsvinden waarin een situatie zoals bij het EK 2021, bv. met een plein met grote schermen, wordt nagebootst. Dat zou volgens de kadernota “relevant (zijn) vanuit organisatie- en handhavingsstandpunt”.

De geplande testevenementen kunnen volgens het uitgewerkte kader enkel plaatsvinden indien de bezetting op intensieve zorg een dalende trend toont en de vaccinatie “volgens planning” verloopt.

Bedoeling is dat het Overlegcomité zich vrijdag nog eens over het kader buigt en definitief het licht op groen zet.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *