NIEUWS 20 APRIL PC STUK

Trump: “Wellicht opnieuw presidentskandidaat in 2024”

 

© Belga

In zijn eerste televisie-interview sinds hij het Witte Huis heeft verlaten, heeft voormalig Amerikaans president Donald Trump verklaard dat hij er ‘meer dan ernstig’ aan denkt om zich opnieuw kandidaat te stellen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024.

“Vanuit een wettelijk standpunt wil ik er nog niet te veel over kwijt, daarvoor is het te vroeg, maar ik overweeg het heel ernstig, meer dan ernstig”, zo vertelde Trump bij Fox News.

In het interview herhaalde Trump zijn beweringen over de verkiezingsfraude die volgens hem leidde tot zijn verlies tegen Joe Biden. Hij gaf ook nog kritiek op het huidige beleid van Biden inzake grenscontrole en de productie van vaccins tegen het coronavirus.

Bekijk ook: Trump brengt publiek in extase: ‘We worden partij van liefde’ (De Telegraaf

Russische militaire opbouw aan grens Oekraïne is groter dan in 2014’

© Aangeboden door Business AM

  • Het is een beetje een ver-van-ons-bed-show, met Corona die alle aandacht opslorpt in de media. Maar aan de grenzen van Europa, tussen Oekraïne en Rusland, is sprake van enorme militaire spanning.
  • De chef Buitenland van de Europese Unie, Josep Borrell, had het gisteren over liefst 150.000 Russische militairen, die klaar staan aan de oostgrens van Oekraïne, al susten zijn diensten achteraf dat het er ‘maar’ 100.000 zijn.
  • Bij het Pentagon willen ze geen cijfers kwijt, aldus Reuters, maar ‘het gaat om een groter aantal dan wat in 2014 klaar stond‘, zo stelt een woordvoerder daar. Toen annexeerden de Russen met één krachtige militaire actie de Krim en pakten een historisch ‘Russisch deel’ van Oekraïne weer voor zichzelf.
  • De Russen zelf beweren dat het om een trainingsoefening gaat, maar het is reden genoeg voor de hoogste niveaus in Europa en de VS om bijzonder gealarmeerd te zijn.
  • De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft de afgelopen maanden weinig doekjes gewonden om de positie ten opzichte van het regime van Vladimir Poetin. Het feit dat de Russen zich zo gemoeid hebben in de Amerikaanse verkiezingen, zowel in 2016 als 2020, met hacking en andere pogingen om de race te beïnvloeden, ligt bijzonder zwaar op de maag.
  • Maar tegelijk worden de Russen niet langer als vijand nummer één beschouwd, die ‘eer’ is vandaag voor China. De strijd met Moskou is dus eerder een achterhoedegevecht, de aandacht eigenlijk niet waard. Het heeft er alle schijn van dat Poetin dit niet zomaar laat gebeuren.
  • Het oosten van Oekraïne blijft bezet gebied, waarbij pro-Russische rebellen in een soort afgescheurde satellietstaatjes de plak zwaaien. Anders dan de Krim werd dit gebied (nog) niet door Rusland geannexeerd.
  • De vraag is hoe de EU naar heel het conflict kijkt, in de eigen achtertuin. Zeker in Polen en de Baltische staten is er de afgelopen jaren steeds meer tegenkanting gekomen om Rusland zomaar te laten doen. Maar tegelijk bakt onder meer Victor Orban van Hongarije zoete broodjes met de Russen. 
Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *