Nieuws 15 April wanneer?

Laten we helder blijven! Hoe dit te doen? Het speciale middel Altrient B12 is hiervoor uitstekende aanvulling op uw gezondheid. Het is zaak fit te blijven en helder te kunnen denken gebruik Altrient B

https://www.corona-missie.com/winkel/altrient-b/

adv.

Coronacijfers: Aantal ziekenhuisopnames daalt licht

 

© Aangeboden door Business AM

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Ook de dalende trend van het aantal coronabesmettingen zet zich voort, al wordt er ook gevoelig minder getest. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano. 

Het gemiddelde aantal patiënten dat elke dag met Covid-19 wordt opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, daalt weer licht. Ook het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisbezetting blijft dalen. 

Gemiddeld 3.436 nieuwe besmettingen per dag (-19 procent)

In de week van 5 tot en met 11 april werden in België dagelijks gemiddeld 3.436 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een daling met 19 procent in vergelijking met een week eerder. 

Op dit moment worden er elke dag wel gemiddeld 40.465,7 coronatesten afgenomen in ons land. Dat zijn er 31 procent minder dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 9,5 procent en daarmee 1,4 procent hoger dan in de vorige periode.

Gemiddeld 241,6 ziekenhuisopnames per dag (-7 procent)

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt licht. Tussen 8 en 14 april werden er elke dag gemiddeld 241,6  patiënten met Covid-19 opgenomen in onze ziekenhuizen, een daling met 7 procent in vergelijking met de week ervoor.

De lichte daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft zich voortzetten. Er lagen gisteren 3.049 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Het gaat om een daling van 4 procent. 941 mensen liggen op de afdeling intensieve zorg. 

Gemiddeld 41,4 overlijdens per dag (+12,4 procent)

De voorbije week overleden dagelijks gemiddeld 41,4 patiënten aan een coronabesmetting in ons land, een stijging met 12,4 procent. In totaal overleden er in ons land al 23.603 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinaties

Op dit moment ontvingen 1.986.064 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin. Dat is goed voor 21,6 procent van de bevolking ouder dan 18 en 17,3 procent van de volledige bevolking. 640.859 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 7 procent van de volwassenen in ons land en 5,6 procent van de volledige bevolking.

Wie wil, kan zich inschrijven op de reservelijst voor coronavaccins. Als er in het vaccinatiecentrum in jouw buurt dan vaccins over zijn, kan je opgeroepen worden om je vaccin eerder te krijgen. (wdm)

Effectiviteit, hoeveelheid, bloedklonters: alles wat u moet weten over het vaccin van Johnson & Johnson dat maandag in Europa aankomt

 

Janssen Johnson coronavaccin

© Aangeboden door Newsmonkey Janssen Johnson coronavaccin

Het vaccin van Johnson & Johnson komt deze maandag aan in Europa en in België. Het vaccin wordt gezien als de redder in nood na de talrijke vertragingen bij de leveringen van het AstraZeneca-vaccin.

36.000 doses J&J-vaccin worden deze week aan België geleverd. Volgende week zullen nog eens 62.400 doses worden geleverd. Dat aantal zou moeten oplopen tot mei, wanneer de leveringen op volle capaciteit zullen zijn. Dit is het vierde vaccin waarvoor in Europa en België een vergunning is verleend.

Laten we met het positieve beginnen:

  • Het vaccin is voor 85 procent effectief tegen ernstige vormen van Covid-19. Het is na de eerste dosis ‘slechts’ voor 66 procent werkzaam tegen matige tot ernstige vormen. Dit staat in schril contrast met de prestaties van Pfizer en Moderna, die de Rolls Royce van de vaccins zijn. Maar laten we niet vergeten dat hun doeltreffendheid van meer dan 90 procent werd aangetoond toen de varianten nog niet bestonden. Bovendien wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is slechts één dosis toe te dienen, wat het vaccin van J&J een behoorlijk voordeel zou geven.
  • Het J&J-vaccin werkt zoals het AstraZeneca-vaccin. Dat betekent dat het een zogeheten viralevectorvaccin is. Zo’n vaccin gebruikt een versie van een mild virus om op veilige wijze instructies (genetische code van het SARS-SoV-2-virus) af te leveren in onze lichaamscellen. Net zoals het AstraZeneca-vaccin kan het in de koelkast worden bewaard.
  • Het is enigszins werkzaam gebleken tegen de Braziliaanse, Zuid-Afrikaanse en Britse varianten, maar verdere studies zijn nodig om dit te bevestigen.

Dingen om op te letten:

  • In de Verenigde Staten zijn verschillende gevallen van bloedklonters aan het licht gekomen, die hebben geleid tot de dood van één persoon op 4,5 miljoen toegediende dosissen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei vrijdag dat het een mogelijk oorzakelijk verband zal onderzoeken. Evenals bij het vaccin van AstraZeneca kunnen de gezondheidsautoriteiten in verschillende lidstaten besluiten het vaccin van J&J voor een bepaalde leeftijdsgroep te beperken/aan te bevelen.
  • Het is niet uitgesloten dat leveringen eventueel vertragingen oplopen. Dat was al het geval in de VS.

In april worden in België 1,7 miljoen doses van alle vaccins verwacht. 1,8 miljoen mensen hebben al ten minste één dosis gekregen. Ons land is zijn achterstand geleidelijk aan het inlopen en staat nu op de 12e plaats in Europa.

Artsen ontgoocheld in Overlegcomité: “Ze spelen met mensenlevens”

© Belga

De diensten Intensieve Zorgen in Belgische ziekenhuizen verdrinken momenteel in de toestroom aan covidpatiënten, toch kondigde het Overlegcomité woensdag heel wat geplande versoepelingen aan. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij heel wat artsen.

“Ik weet echt niet waarop men zich gebaseerd heeft om deze versoepelingen nu door te voeren. Niet op de cijfers, denk ik. Want die zijn allesbehalve rooskleurig. En de afdelingen intensieve zorgen liggen vol. En het aantal besmettingen daalt niet significant”, zegt professor Dirk Devroey (VUB) donderdag in Het Nieuwsblad.

Het is om moedeloos van te worden, stelt professor Devroey, die eind vorig jaar voor een strenge lockdown pleitte. “Dan hadden we nu al veel verder gestaan, geloof ik. Ze beseffen het misschien niet, maar ze spelen met mensenlevens.”

Ook Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, is verwonderd over de versoepelingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd, nu de bezettingsgraad van de afdelingen intensieve zorg nog zo hoog ligt. “Het is in deze pandemie nog niet eerder gebeurd dat er versoepeld wordt terwijl de cijfers nog op zo’n hoog plateau zitten”, zegt Marc Noppen, die stelt dat het Overlegcomité rekent op de vaccinatie als tegengewicht.

Johnson & Johnson vraagt om coronavaccin niet toe te dienen in afwachting oordeel EMA

© Aangeboden door Belga

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson vraagt om zijn coronavaccin niet toe te dienen in afwachting van een oordeel van het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat meldt het EMA in een persbericht. Het EMA zegt volgende week met een advies te zullen komen.

De beslissing komt er nadat Johnson & Johnson had besloten om proactief de leveringen naar Europa uit te stellen nadat zes gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes in de Verenigde Staten aan het licht waren gekomen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad – VTM Nieuws/Picture: Belga)

Duitse gezondheidsminister dringt aan op onmiddellijke lockdown

 

© Aangeboden door Belga

De Duitse gezondheidsminister Jens Spahn heeft de deelstaten opgeroepen niet te wachten met veel strengere coronabeperkingen op te leggen vooraleer daarvoor een wetswijziging is aangenomen. Het is volgens hem voor het tot staan brengen van de verspreiding van het coronavirus noodzakelijk om onmiddellijk maatregelen te nemen om het contact tussen mensen “drastisch te beperken”.

Volgens de bewindsman loopt het aantal nieuwe besmettingen uit de hand en wordt de toestand erger dan in de tweede golf van het virus vorig jaar. “We weten door de afgelopen herfst wat er gebeurt als we niet snel handelen”, aldus Spahn.

Veel deelstaten staan sceptisch tegenover de beperkingen die uit naam van de coronabestrijding worden opgelegd en vrezen nog grotere schade aan de economie. Ze hebben gedurende de crisis geprobeerd de strengste maatregelen of de uitvoering ervan af te zwakken.

Bondskanselier Merkel is daarom bezig de wet te veranderen om de bevoegdheid te krijgen zelf maatregelen te treffen buiten de zestien deelstaten om. Dat wetsvoorstel moet echter nog door de Bondsdag worden goedgekeurd. Het felst omstreden onderdeel van Merkels plannen is de avondklok die ook door deelstaatpremiers uit haar eigen christendemocratische CDU als buitenproportioneel of ongrondwettelijk wordt genoemd.

Waterstof al over 10 jaar alternatief voor fossiele brandstof, zegt studie

 

© Auto55.be

Waterstof uit hernieuwbare bronnen is vandaag erg duur om te produceren. Maar daar komt in de toekomst wellicht verandering in. BloombergNEF, een studiecentrum naar energietransitie, gaat ervan uit dat milieuvriendelijke waterstof tegen 2050 goedkoper is dan fossiele brandstoffen.

Wat is groene en blauwe waterstof?

De studie legt zich toe op de kostprijs van zogeheten groene waterstof. Dat is waterstof die wordt geproduceerd uit hernieuwbare energie. Dat zal hoofdzakelijk gebeuren met zonne- en windenergie. Blauwe waterstof is een brandstof die vandaag veel frequenter voorkomt. Die is meestal het resultaat van een chemisch proces en is zelfs niet zelden een bijproductie van reguliere chemische industrie.

BNEF concludeert dat de kostprijs van groene waterstof tegen 2050 met maar liefst 85 procent zou kunnen afnemen. Dat betekent dat ze (zonder belasting uiteraard) in het merendeel van de 28 belangrijke markten waarvoor het instituut de oefening maakte, minder dan 1 dollar per kilogram zou kosten.

Duurder dan fossiele brandstof, maar toch goedkoper. Hoe kan dat?

Fossiele brandstoffen en blauwe waterstof zullen volgens veel projecties nog steeds een lagere prijs hebben dan groene waterstof, maar de totale gebruikskost van de milieuvriendelijk opgewekte waterstof kan tegen 2030 – binnen minder dan 10 jaar – perfect competitief zijn, zo concludeert BNEF. Het houdt dan immers rekening met het feit dat de uitstoot van conventionele brandstoffen en blauwe waterstof moet opgevangen en opgeslagen worden. De kostprijs daarvan wordt mee in rekening genomen. Groene waterstof vereist die investering niet, omdat ze CO2-neutraal is en alleen de CO2-uitstoot die bij de productie ervan is opgeslagen.

Nog eens 20 jaar later, tegen 2050, zou groene waterstof zelfs goedkoper zijn wanneer géén rekening wordt gehouden met de recuperatie van CO2 bij de verbranding. Waterstof zou dan in heel wat landen zelfs goedkoper worden dan aardgas, waardoor het ook voor andere energietoepassingen een alternatief wordt.

Steun overheden van belang

Volgens het instituut is het perfect mogelijk om minstens een derde van de wereldeconomie op schone waterstofenergie te laten betalen zonder dat het meer kost dan nu het geval is. Maar het instituut voegt er wel aan toe dat zulks niet kan zonder dat er door overheden een kader voor geschapen wordt.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *