Nieuws 10 april vrijheid in mei

“Opening horeca beter pas midden mei”

De volgende Pinokkio? Coronacommissaris praat mee!

Net zoals Pipi langkous, kabouter Piggelmee en ‘Ja, Pinokkio.

© Belga

Coronacommissaris Pedro Facon geeft het Overlegcomité (dat woensdag bij elkaar komt) het advies om de geplande opening van de horeca op 1 mei uit te stellen naar midden mei. Dat zegt hij in een interview met De Tijd.

Sprookjes?

Facon geeft de raad om niet te veel tegelijk te versoepelingen en omdat op 19 april in principe alle scholen opnieuw fysiek les gaan geven en op 26 april de winkels opnieuw gewoon open mogen na de paaspauze, vindt de coronacommissaris het raadzaam om even te wachten met het volledig heropenen van de horeca.

“Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan kunnen inschatten”, aldus Facon. “1 mei kan beter midden mei worden.”

Andere versoepelingen, zoals in de cultuursector of een uitgebreider sociaal contact, moeten dan ook uitgesteld worden: “Als we te snel en te veel tegelijkertijd lossen, bestaat het risico op een vierde golfje in mei en juni”, zegt Facon nog.

Forse daling besmettingen in alle provincies

Ja natuurlijk er is laatst veel minder getest! Dus is het niet gek dat het minder is. Zeker als je weet dat de test maar 20% betrouwbaar is!

 

© Belga

Het gemiddeld aantal besmettingen over de voorbije week is gedaald met -24% tot een gemiddelde van 3.593,7 besmettingen per dag. Enige voorzichtigheid is geboden bij dit cijfer, want daarin zijn ook de dagen van het paasweekend opgenomen waarin minder mensen zich laten testen.

In alle Belgische provincies is een daling te zien. In Vlaanderen is Vlaams-Brabant de koploper met een daling van -29,3% op weekbasis, gevolgd door West-Vlaanderen (-28,9%), Oost-Vlaanderen (-24,3%), Antwerpen (-22,2%) en Limburg (-18,1%).

In Brussel ligt de daling op -23,4%. Van alle Waalse provincies vertoont Namen de beste cijfers met -28,5%, gevolgd door Henegouwen (-24,9%), Waals-Brabant (-24,8%), Luik (-17,3%) en Luxemburg (-9,0%).

Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren”

 

© Belga

Het risico op een trombose bij een COVID-19-infectie is hoog, terwijl meldingen van een trombose na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccinuiterst zeldzaam zijn. Dat heeft trombosespecialist Thomas Vanassche gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de taskforce vaccinatie.

Op dit moment is er in heel Europa en het Verenigd Koninkrijk weet van 200 gevallen van tromboses na een coronavaccinatie, dit op een totaal van 34 miljoen gevaccineerde personen. Op dit moment zijn er 18 fatale gevallen gekend in Europa.

De kans dat er zich een trombose voordoet bij een COVID-19 infectie, is bovendien vele malen hoger dan de kans op deze zeldzame verwikkeling na vaccinatie: precieze cijfers zijn er niet, maar tussen de 10 tot zelfs 60 procent van gehospitaliseerde coronapatiënten maakt een trombose door. “Wie bezorgd is om een trombose, laat zich dus best vaccineren tegen COVID-19”, stelt professor Vanassche.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *