Nieuws 9 april omhoog om laag en zo maar door.

Steeds meer patiënten op intensieve zorg

 

© Belga

Van 2 tot en met 8 april werden elke dag gemiddeld 253 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is een daling met 3 procent in vergelijking met de week voordien. Gisteren, donderdag 8 april meldden de ziekenhuizen 350 opnames. 363 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. In totaal lagen gisteren 3.128 covidpatiënten in het ziekenhuis in ons land. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gestegen met 6 procent.

911 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 515 hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gestegen met 15 procent.

In de week van 30 maart tot en met 5 april overleden elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in België. Dat cijfer is met 48 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.348.

Tussen 30 maart en 5 april werden per dag gemiddeld 3.592 nieuwe besmettingen bevestigd, 25 procent minder dan de week ervoor. Sinds de uitbraak van het virus werden al 913.057 besmettingen in ons land geregistreerd.

Er wordt intussen iets minder getest. Tussen 30 maart en 5 april werden dagelijks gemiddeld 54.100 tests afgenomen. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor.

De positiviteitsratio bedraagt 8,1 procent. Dat betekent dat 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.

De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,97. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld iets minder dan 1 andere persoon besmet. De R-waarde is onder 1 gedaald, dat betekent dat de epidemie krimpt.

Waar halen ze het vandaan?

R-waarde onder de 1 is totaal geen epidemie!

“Pas onder 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen”

 

© Belga

Tussen 30 maart en 5 april werden per dag gemiddeld 3.592 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in België, dat is 25 procent minder dan de week ervoor.

“De daling van het aantal besmettingen is een gevolg ook van de maatregelen die genomen. Het feit dat de kinderen niet meer school gaan, maakt dat het virus minder circuleert. Een aantal mensen gaat ook niet naar het werk, dus er zijn minder contacten”, verklaart Jan De Maeseneer, oud-professor huisartsengeneeskunde en lid van de taskforce vaccinatie, de evolutie van de coronacijfers bij HLN LIVE.

De cijfers moeten absoluut verder dalen in ons land, benadrukt De Maeseneer. “Er zijn wel meer opnames door de Britse variant die schadelijker is. De ziekenhuiscijfers zorgen voor bezorgdheden en dat zorgt voor beperkingen in de zorg voor andere patiënten. De daling van de cijfers is een positief teken, maar we moeten natuurlijk verder dalen. Pas onder de 800 besmettingen per dag kunnen we rustig ademhalen.”

“Positieve trend zet zich voort”

© Belga

De experts van Sciensano hebben vrijdagmiddag op een persconferentie meer uitleg gegeven bij de evolutie van het coronavirus in België. De cijfers lijken alvast bemoedigend, maar de situatie in de ziekenhuizen is nog steeds zorgwekkend, klinkt het.

“De positieve trend van de voorbije dagen zet zich voort”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “De besmettingscijfers dalen verder, en ook de nieuwe ziekenhuisopnames dalen vandaag voor het eerst in vier weken. De bezetting van ziekenhuisbedden, ook op intensieve zorg, blijven wel stijgen. De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat we niet op een plateau blijven hangen, maar definitief de weg naar beneden kiezen. Laat u niet ontmoedigen door beelden in de media van mensen die de maatregelen niet volgen”, roept Van Gucht de Belgen op.

Hoe evolueren de coronacijfers verder? “De daling van de besmettingscijfers doet zich voor in het hele land en in alle leeftijdsgroepen”, aldus Van Gucht. “De daling is het meest uitgesproken bij kinderen en tieners (respectievelijk -42 en -37 procent).” Die cijfers zijn mogelijk wel lichtelijk vertekend door de sluiting van de scholen, want er wordt bijgevolg minder getest bij deze groep. Hetzelfde fenomeen speelt trouwens bij de algemene bevolking. “Door de feestdag werd er iets minder getest. Het percentage positieve tests is trouwens wel licht gestegen tot 8,1 procent, wat aanduidt dat er nog steeds veel virus circuleert. De grootste daling zien we in West-Vlaanderen (-35 procent). De besmettingsgraad is het grootst in Wallonië, met op kop Namen, Luxemburg, Brussels Gewest en Henegouwen.”

En wat vindt u hiervan?

Britse Prince Philip overleden op 99-jarige leeftijd

Slag voor die ouders!

Prince Philip

© Aangeboden door Newsmonkey Prince Philip

Prince Philip, de echtgenoot van Queen Elizabeth II, is overleden. In juni zou hij 100 jaar geworden zijn, maar die bijzondere leeftijd haalt hij dus net niet. Prince Philip trouwde in 1947 met Queen Elizabeth. Het koppel was in totaal dus meer dan 73 jaar getrouwd, langer dan eender welk ander koningspaar.

Prince Philip is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat laat het Britse koningshuis weten via Twitter. “Het is met diepe droefenis dat Hare Majesteit de Queen laat weten dat haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prince Philip, Duke of Edinburgh, overleden is. Zijne Koninklijke Hoogheid overleed vredig vanmorgen in Windsor Castle.” Een precieze doodsoorzaak werd niet gegeven.

Prince Philip

Het ging al een tijdje minder goed met de gezondheid van de 99-jarige Prince Philip. De echtgenoot van Queen Elizabeth II verscheen de afgelopen jaren zelden in het openbaar. In februari van dit jaar liet het Britse koningshuis nog weten dat Prince Philip opgenomen was in het ziekenhuis, maar niet veel later mocht hij alweer naar huis.

Het is nog niet geweten wanneer de begrafenisplechtigheid zal plaatsvinden. Die zal er door de coronapandemie ongetwijfeld anders uitzien dan de gemiddelde koninklijke begrafenis.

De andere kant van de Prins om te rouwen!

Prins Philip zat niet verlegen om een ophefmakende uitspraak

© Aangeboden door Belga

De vandaag overleden Britse prins Philip stond bekend om zijn memorabele oneliners en grove humor, soms balancerend op het randje, soms erover. Een bloemlezing uit de Britse media.

De hertog van Edinburgh zat bijvoorbeeld niet verlegen om een seksistisch grapje of ongepaste opmerking. In 1966 vertelde hij een afgevaardigde van een Schots vrouweninstituut dat Britse vrouwen “niet kunnen koken”. In 2010 vroeg hij een 24-jarige vrouw of ze een in een stripclub werkte, nadat zij hem had verteld dat ze naast haar taken als zeekadet bijkluste in een nachtclub. Een Schotse politica die de prins in 2010 een stuk tartan aanwees kreeg prompt de vraag of ze “ook een slipje” in typische Schotse ruit had. En een 25-jarige gemeenteambtenaar vertelde hij in 2012 dat hij “gearresteerd zou worden” als hij de rits van haar jurk, vooraan het kledingstuk, zou openritsen.

De uitspraken van de echtgenoot van de Britse koningin hadden soms ook een racistisch tintje. “Als jullie hier nog veel langer blijven krijgen jullie allemaal spleetogen”, zei hij in 1986 bijvoorbeeld aan een groep Britse studenten tijdens een koninklijk bezoek aan China. In 2002, vroeg hij een Aboriginal in Australië of hij “nog altijd met speren gooide”. Vijf jaar eerder had hij een Schotse rijinstructeur gevraagd “hoe ze de lokale bevolking lang genoeg van de drank konden houden om hun rijbewijs te halen”. Tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Luton in 2013 vertelde hij een zorgkundige van Filipijnse afkomst dat de Filipijnen “vast half leeg zijn, gezien jullie hier allemaal in de gezondheidszorg werken”.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *