Nieuws 8 april vaccin

De ironie van het AstraZeneca-vaccin: Eerst enkel voor mensen jonger dan 55, nu enkel voor mensen ouder dan 55

AstraZeneca

 © Aangeboden door Newsmonkey AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca blijft voor onrust zorgen. Nadat verschillende van onze buurlanden het eerder al deden, besliste ook ons land om het vaccin enkel nog toe te dienen aan mensen ouder dan 55. Dat is ironisch, want het vaccin werd aanvankelijk niet toegediend aan die leeftijdscategorie.

Over geen enkel coronavaccin is zoveel geschreven als over het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Aanvankelijk waren er problemen met de levering, gevolgd door onzekerheid over het effect op ouderen en nu problemen met bloedklonters. Ons land besliste daarom om het vaccin de komende maand enkel toe te dienen aan personen ouder dan 55 en dat is natuurlijk een vreemde beslissing aangezien deze leeftijdscategorie het vaccin aanvankelijk juist niet kreeg.

Aanvankelijk enkel jonger dan 55 jaar

Toen het vaccin van AstraZeneca net werd toegediend in ons land werd het enkel gegeven aan mensen jonger dan 55. Dat kwam toen omdat er tijdens de testfase van het vaccin te weinig testpersonen waren van die leeftijdscategorie. Het was daardoor onduidelijk of het vaccin even werkzaam was bij mensen ouder dan 55 en of er eventueel bijwerkingen waren.

Nadat er meer onderzoek gebeurde, werd het vaccin nu al meer dan een maand wél toegediend aan mensen van 56 jaar en ouder. En tijdens de komende maand zullen zij zelfs de enige zijn die het vaccin van AstraZeneca zullen ontvangen.

Nu enkel ouder dan 55

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet gisteren weten dat het vaccin van AstraZeneca de komende maand enkel zal worden toegediend aan mensen van 56 en ouder. Ons land maakte die beslissing nadat het Europese Geneesmiddelenbureau EMA bevestigde dat het vaccin mogelijk kan leiden tot een zeldzame bloedklonter.

Het vaccin van AstraZeneca werd wereldwijd al aan zo’n 25 miljoen mensen toegediend. Daarvan kregen 86 mensen te maken met een trombose na de inenting met het vaccin van AstraZeneca, voor 18 van hen werd die fataal. Het ging hierbij vooral om vrouwen jonger dan 60. Volgens het EMA zou het gaan om een combinatie van een laag aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca.

Ons land kiest er daarom voor om het vaccin enkel toe te dienen aan mensen ouder dan 55. Dit zal het vaccinatieproces in ons land niet vertragen, aangezien op dit moment vooral die leeftijdscategorie ingeënt wordt.

Nog niet wakker?


Weer een misleidend bericht hieronder, ze bedoelen te zeggen te weinig bedden en personeel daarvoor!

Één taxi in de stad die zal het zeker wel druk hebben!

Coronacijfers: Aantal patiënten op intensieve zorg stijgt boven 900

Corona Belgie

© Aangeboden door Newsmonkey Corona Belgie

Net zoals de afgelopen dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus verder af. Ondertussen blijft het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens wel toenemen. Op dit moment zijn op de afdelingen intensieve zorg in ons land meer dan 900 bedden bezet. Daarbij wordt de druk op de ziekenhuizen steeds groter.

Uit de nieuwste cijfers op het dashboard van Sciensano kunnen we afleiden dat de tendensen van de afgelopen dagen blijven aanhouden. Daarbij neemt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus af, maar blijven de andere cijfers wel stijgen.

Gemiddeld 4.244 nieuwe besmettingen per dag (-12 procent)

In de week van 29 maart tot en met 4 april werden in België dagelijks gemiddeld 4.244 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een daling met 12 procent vergeleken bij een week eerder. Tot zondag ging het hierbij telkens om een stijging. Sindsdien wordt de daling steeds groter. Zondag daalde het aantal besmettingen voor de eerste keer licht (-1 procent), maandag ging het om een daling met 6 procent, dinsdag ging het al om 10 procent en gisteren ging het net als vandaag om een daling met 12 procent.

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld 59.003,7 coronatesten afgenomen in ons land. Dat zijn er 14 procent minder dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 8,1 procent en daarmee 0,4 procent hoger dan in de vorige periode.

Gemiddeld 259 ziekenhuisopnames per dag (+2 procent)

Ook bij het aantal ziekenhuisopnames is een stijging te zien. Dat cijfer stijgt wel minder snel dan de afgelopen dagen. Het gaat vandaag om een stijging met 2 procent naar gemiddeld 259 per dag. Gisteren ging het hierbij nog om een stijging met 4 procent.

Er lagen gisteren 3.152 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder. 908 mensen liggen op de afdeling intensieve zorgen. Dat zijn er 15 meer dan een dag eerder. 505 mensen moeten beademd worden.

Gemiddeld 36,7 overlijdens per dag (+36 procent)

De voorbije week overleden dagelijks gemiddeld 36,7 patiënten aan de gevolgen een coronabesmetting. Dat is 36 procent meer dan een week eerder. Al gaat het hier om een zodanig laag cijfer dat percentages weinig willen zeggen. In totaal overleden er in ons land al 23.301 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Op dit moment ontvingen al 1.563.401 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat is goed voor 17 procent van de bevolking ouder dan 18 en 13,6 procent van de volledige bevolking. 582.829 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 6,2 procent van de volwassenen in ons land en 5,1 procent van de volledige bevolking.

Wie wil, kan zich inschrijven op de reservelijst voor coronavaccins. Als er in het vaccinatiecentrum in jouw buurt dan vaccins over zijn, kan je opgeroepen worden om je vaccin eerder te krijgen.


Hoe meer patiënten Corona hoe meer geld in het laadje! Toeslag vanaf 2.500 per patiënt dat wil de directie wel!

John van Rest

Meer dan 10.000 bijwerkingen gemeld na toedienen coronavaccin

© Aangeboden door Belga

Sinds de start van de vaccinaties in België zijn er al 10.040 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Het gaat om cijfers die gelden tot en met 6 april. Op dat moment hadden 1.502.795 personen ten minste één dosis van een COVID-19-vaccin gekregen. Er werden 10.040 bijwerkingen gemeld via het online COVID-meldingsformulier.

Hiervan werden er 3.082 in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. “Deze reacties zijn gekende bijwerkingen en zijn in de bijsluiter beschreven. Dit zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na een tweetal dagen”, benadrukt het FAGG.

Bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden deze bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl bij het AstraZeneca-vaccin deze vaker werden gemeld bij de eerste dosis.

Een meerderheid van deze meldingen (1.899) wordt als ernstig beschouwd omwille van tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten.

In totaal 70 meldingen zijn overlijdens. Er is volgens het FAGG tot nu toe geen formeel oorzakelijk verband met een COVID-19-vaccin vastgesteld. Er is geen gemeenschappelijk klinisch beeld en er is een verschillende tijdspanne tussen toediening en overlijden.

Het geneesmiddelenagentschap benadrukt ook nog dat deze informatie betrekking heeft op vermoedelijke bijwerkingen. Dat wil zeggen medische gebeurtenissen die na het gebruik van een vaccin zijn waargenomen, maar die niet noodzakelijk zijn gerelateerd aan of veroorzaakt door het vaccin.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *