Nieuws 7 april het winterse weer nog steeds een leuk plaatje.

Aprilse grillen houden aan

 

Woensdagochtend valt er eerst in het noordoosten en centrum nog smeltende sneeuw of sneeuw en in de Ardennen sneeuw. Daarna wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in het noorden en oosten van het land nog enkele voorjaarsbuien. Elders blijft het op een buitje na droog. De maxima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 tot 8 graden in het westen. In het binnenland waait de wind eerst nog vrij krachtig uit het noordwesten. In de loop van de namiddag neemt de wind er af tot meestal matig. Aan zee staat er eerst een vrij krachtige tot krachtige wind uit het noordwesten, afnemend naar matig. Rukwinden tot 60 km/u of wat meer zijn mogelijk. Dat meldt het KMI.

Woensdagavond blijft het op een lokale laatste bui in de Ardennen na droog en wordt het wisselend bewolkt. ‘s Nachts wisselen brede opklaringen af met wolkenvelden. De minima schommelen tussen -7 graden in de Ardennen en +2 graden aan zee. De wind waait overwegend zwak uit westelijke richtingen.

(Skwadra by Tagtik/Source: KMI/Illustration picture: Belga)

“We gaan nooit alleen gevaccineerden toelaten in café”

© Belga

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil van de corona-experten weten of gevaccineerde mensen iets meer vrijheid kunnen krijgen in ons land. Deze zogenaamde ‘vaccinprivileges’ zijn nu echter al voer voor hevige discussies, nog voor ze eigenlijk bestaan, maar de minister wil dan ook deskundige uitleg omtrent dit ‘heet hangijzer’.

“Terwijl iedereen geduldig op vaccinatie wacht, is het geen goed idee rechten toe te kennen op basis van al dan niet gevaccineerd zijn”, stelt Egbert Lachaert, voorzitter van de Vlaamse liberalen, klaar en duidelijk op Twitter. Het idee om enkele versoepelingen door te voeren voor gevaccineerden, vinden ook ook Joachim Coens en Meyrem Almaci, de voorzitters van respectievelijk CD&V en Groen, niet goed.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bestelde een adviesaanvraag bij de corona-experten. VDB wil immers weten of coronaprivileges effectief nuttig zijn. De aanleiding voor de aanvraag is een publicatie van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole in de Verenigde Staten. Daarin wordt geopperd om gevaccineerden met elkaar te laten afspreken, zelfs binnenshuis én zonder mondmasker. En ook contact met niet-gevaccineerden uit één huishouden zou tot de mogelijkheden moeten behoren.

Zover is het echter dus nog niet in België, maar minister Vandenbroucke wil alvast deskundige uitleg van de experten. De corona-experten gaan die pistes allemaal onderzoeken in de komende dagen. Op het kabinet-Vandenbroucke huiveren ze wel van het woord ‘vaccinprivilege’. “We gaan bijvoorbeeld nooit alleen gevaccineerden toelaten in cafés. We willen wel nadenken over wat er kan als er een grote groep mensen gevaccineerd is. Daarnaast willen we ook inzoomen op specifieke groepen. Kan je bijvoorbeeld in woonzorgcentra iets meer toelaten? En kunnen de gevaccineerde 65-plussers hun kleinkinderen weer zien?”

Bekijk ook: Pandemie leidde wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking (Belga)

Sony’s zelfrijdende elektrische auto is lappendeken van bestaande technologie

 

Net als Apple lonkt het Japanse technologiebedrijf Sony naar zelfrijdende wagens, die bovendien volledig elektrisch zullen zijn. Om de concurrentie een stap voor te zijn en snel wagens te kunnen produceren, maakte Sony handig gebruik van zijn expertise in smartphones, robotica en sensoren.

De Japanse technologiespeler is vastberaden om de markt van zelfrijdende wagens te veroveren. Ook het Amerikaanse Apple ziet de zelfrijdende elektrische wagens als een logische volgende stap voor het bedrijf. Onder de noemer ‘Project Titan’ verkent Apple blijkbaar al jaren duurzame auto’s zonder bestuurder, maar meer informatie daarover wordt ijverig verborgen gehouden. Apple CEO Tim Cook hintte dinsdag dat het bedrijf werkt aan een eigen besturingssysteem dat automakers zullen kunnen aankopen voor de productie van zelfrijdende auto’s.

Ondertussen heeft Sony al testen gedaan met zijn Vision-S, een elektrische wagen waarin het Japanse bedrijf al zijn expertise van smartphone-software en andere applicaties heeft ingepompt. De Vision-S zou daardoor uiteindelijk een vlotte zelfrijdende ervaring moeten verschaffen aan klanten.

Pijlsnelle ontwikkeling

In december 2020 testte Sony de Vision-S bijvoorbeeld op openbare wegen in Oostenrijk, met veelbelovende resultaten. Het project was op dat moment nog maar twee jaar in ontwikkeling. ‘We hebben veel tijd gespendeerd aan de uitwerking van het concept, daarom konden we hem uiteindelijk sneller ook echt ontwikkelen,’ zei Izumi Kawanishi, een verantwoordelijke voor AI-robotica bij Sony.

Uiteindelijk zou Sony de wagen even snel willen produceren als zijn Xperia-smartphones en andere producten. Daarvoor gebruikt het bedrijf dan ook letterlijk bepaalde applicaties en componenten die te pas komen aan smartphones. Zo zullen de schermen in de wagens gebaseerd zijn op die van smartphones en dezelfde 5G-chips gebruiken.

Die smartphone-filosofie bij het produceren van wagens pakt goed uit voor Sony. ‘Deze vorm van soepele productie bleek vrij succesvol voor het ontwikkelen van een zelfrijdende wagen,’ zei Kawanishi. De prototypen zijn ondertussen volledig functioneel, volgens Sony.

Sensoren en geluid dempen

Ook bij andere bestaande producten haalde Sony inspiratie voor zijn wagen. Zo vormden het bestaande licht detecterende sensoren handig om naar sensoren die de wagen kan gebruiken om haar omgeving en het omringende verkeer in de gaten te houden.

Sony is ook een expert in audioproducten en wendde geluiddempende technologie aan om de binnenkant van de wagen volledig klankvrij te maken. Daarmee wil Sony het comfort van passagiers verhogen.

De wagen zou bovendien gelinkt worden aan het bestaande online platform van Sony-apparaten. ‘We willen van onze auto een persoonlijk online toestel maken,’ besluit Kawanishi.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *