Nieuws 6 april situatie in Wit Rusland, kan het ook in België/ Nederland zo worden?

‘Wit-Rusland heeft per capita hoger aantal politieke gevangen dan Sovjet-Polen in de jaren 1980’

 

Volgens mensenrechtenactivisten telt Wit-Rusland op dit moment ‘op z’n minst’ 1.002 politieke gevangenen. Daaronder vallen zowel effectief gedetineerden, zoals recentelijk een Poolse vrouw, als ‘verdachten’ waartegen een onderzoek loopt. Intussen blijven de hondsbrutale politieoptredens waarmee de wekelijkse anti-Loekasjenkoprotesten neergeslagen worden, aanhouden.

‘Dit is de meest massale politieke repressie in Europa van de laatste 40 jaar’, aldus de adviseur van de naar Litouwen uitgeweken politica Sviatlana Tichanovskaja. ‘Zelfs tijdens de ‘staat van beleg’ in Polen in de jaren 1980 werden per hoofd van de bevolking minder mensen onderdrukt. Als we dezelfde verhouding van detenties nemen, zouden dat 140.000 mensen in Polen geweest zijn’.

Van 322 gevangenen is de naam en de datum van aanhouding gekend. Onder de aangehoudenen zijn studenten, activisten, echtgenoten van oppositiepolitici, leraars, artiesten. Sinds de ‘Freedom Days’ op 25 en 29 maart zijn er weer een pak bijgekomen.

Ook leden van de Poolse minderheid in Wit-Rusland moeten het ontgelden.

Poolse gevangene

Op 23 maart kreeg Angelika Borys, de voorzitster van de Bond van Polen in Wit-Rusland, een gevangenisstraf van 15 dagen. Dat leidde in Polen tot veel verontwaardiging.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki riep de Wit-Russische autoriteiten op te stoppen met het lastigvallen van Polen die in het land wonen.

Borys stond terecht in verband met de organisatie van de traditionele jaarlijkse folkloristische handwerkbeurs ‘Kaziuki in Grodno’ (St. Casimir’s Fair). Deze wordt begin maart georganiseerd door de Poolse bevolking die in Litouwen, Wit-Rusland en Letland woont, en ook in enkele Poolse steden.

De Wit-Russische autoriteiten zeiden dat de festiviteiten in Grodno, in het noordwesten van Wit-Rusland, in strijd waren met de wet. ‘Wij zijn het niet eens met een dergelijke behandeling van Polen, met de gijzeling, zoals dat kan worden gezegd van dit soort acties, die de Wit-Russische autoriteiten op steeds grotere schaal toepassen’, liet Morawiecki optekenen.

Grof geweld

Politie en veiligheidstroepen gebruiken grof geweld om de aanhoudende protesten tegen autocratisch leider Loekasjenko te beteugelen. Vorig jaar nog heeft de politie de bevoegdheid gekregen om met scherp te schieten op de betogers.

Premier Rutte wil ‘graag’ oppositie leiden als zijn partij niet meeregeert

De ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte wil graag met zijn rechtsliberale partij VVD verder regeren. Maar als andere partijen niet met hem in zee willen en een coalitie smeden zonder de VVD, wil hij “uiteraard graag de oppositie leiden”, aldus Rutte tijdens een debat over de vastgelopen formatie.

Tijdens een marathondebat afgelopen donderdag lag Rutte zwaar onder vuur. Bij een verkennend gesprek kort na de Tweede Kamerverkiezingen sprak hij over een mogelijke andere rol voor het kritische christendemocratische Kamerlid Pieter Omtzigt, mocht diens partij opnieuw plaatsnemen aan de formatietafel. Toen uitlekte dat dit besproken was, zei Rutte dat die suggestie niet van hem kwam. Maar uit een gespreksverslag bleek het tegendeel.

Het kwam Rutte op een motie van afkeuring te staan die, op de VVD na, door alle partijen werd gesteund. De partijen die geen deel uitmaken van de demissionaire regering, zegden zelfs collectief het vertrouwen op. Maar Rutte houdt nog steeds vol dat hij niet loog, hoewel hij niet de waarheid sprak, en dat hij zich het gesprek met de verkenners eenvoudigweg verkeerd heeft herinnerd.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *