Nieuws 2 maart, en hier begint het dan! let op de grote verandering economie Geld Euro en Dollar.

Status van dollar als globale reservemunt neemt diepste duik in 25 jaar

 © Aangeboden door Business AM

Het wereldwijde aandeel van de valutareserves in Amerikaanse dollar daalde tot 59,0 procent in het vierde kwartaal. Dit wijzen de COFER-gegevens van het IMF uit. Het effect evenaart hiermee het laagste peil in 25 jaar: dat van 1995.

De deviezenreserves zijn onder meer:

  • schatkistpapier;
  • Amerikaanse bedrijfsobligaties;
  • Amerikaanse door hypotheken gedekte effecten en;
  • Amerikaanse commercial mortgage backed securities (CMBS) die door buitenlandse centrale banken worden aangehouden.

Sinds 2014 is het aandeel van de dollar met 7 volle procentpunten gedaald. Het effect kelderde van 66 procent naar 59 procent, gemiddeld 1 procentpunt per jaar. In dit tempo zou het aandeel van de dollar in het komende decennium tot onder de 50 procent dalen.

Niet inbegrepen

Niet inbegrepen in de globale deviezenreserves zijn de eigen dollaractiva van de Federal Reserve:

  • 4,9 biljoen dollar aan schatkistpapier en;
  • 2,2 biljoen dollar aan door hypotheek gedekte waardepapieren die de Fed vergaarde als onderdeel van haar QE.

Kaartenhuis omverblazen

De status van de Amerikaanse dollar als dominante wereldreservemunt is op verschillende manieren een cruciale factor voor de Amerikaanse overheid. Zo kan deze immers haar staatsschuld blijven vergroten.

Ook kan industrieel Amerika hierdoor zijn arbeidsproductie naar goedkope landen verplaatsen, met name naar China en Mexico. Men rekent op de bereidheid van andere centrale banken om grote bedragen in dollar luidende schuld aan te houden.

Het lijkt er echter op dat de centrale banken een beetje nerveus worden en hun posities willen diversifiëren. Heel langzaam zijn ze in actie aan het schieten. Want als dit verkeerd wordt aangepakt, kan het globale kaartenhuis immers omvergeblazen worden.

20 jaar van achteruitgang

Twee decennia geleden, toen de dollar een aandeel had van ongeveer 70 procent van de reservevaluta’s, kwam er een concurrent op de markt: de euro. Deze voegde de valuta’s van de EU-lidstaten samen tot één munt, waardoor hun gewicht als reservevaluta werd gebundeld.

Sindsdien is het aandeel van de dollar met 11 procentpunten gedaald.

Tussen 1977 en 1991 was het aandeel van de dollar al eens met 46 procentpunten gedaald. Met serieuze uitschieters in 1979 en 1980, die wellicht verband hielden met de uit de hand lopende Amerikaanse inflatie.

De daling bereikte haar dieptepunt in 1991, toen de inflatie min of meer onder controle was. Het aandeel van de dollar steeg vervolgens weer met 25 procentpunten tot 2000.

Chinese renminbi bedreiging voor hegemonie dollar?

Het aandeel van de euro lag sindsdien tussen 19,5 procent en 20,6 procent. Maar in Q4 brak het uit die marge en steeg tot 21,4 procent. Dit is het hoogste percentage in de gegevens. De in euro luidende activa die de ECB in het kader van haar QE heeft verworven, zijn niet in de deviezenreserves in euro begrepen.

Het aandeel van de Chinese renminbi (ook wel gekend als de yuan. Renminbi betekent letterlijk ‘munt van het volk’ in het Mandarijn, red.) is nog steeds slechts 2,25 procent. Dit ondanks de omvang en de wereldwijde invloed van China’s economie. En ondanks de hype toen het IMF de renminbi in oktober 2016 tot officiële globale reservemunt katapulteerde.

Maar het marktaandeel van de renminbi is langzaam omhoog gekropen. Met het tempo waarin het de afgelopen twee jaar is gestegen (+0,36 procentpunt in twee jaar), zou het nog ongeveer 50 jaar duren voordat de renminbi een aandeel van 25 procent heeft bereikt. Het is duidelijk dat andere centrale banken nog steeds huiverig staan tegenover de renminbi en de implicaties ervan.

Koers pond

Ondanks brexit en alle commotie erover heeft het Britse pond (GBP), de op drie na grootste reservevaluta, geen aandeel ingeleverd.

OVERVOLLE IC’S?

 
Soortgelijke situaties als nu in Nederland hebben zich ook in het buitenland voor gedaan. In USA werd een groot corona-schip met capaciteit van 5.000 bedden na 182 behandelingen tegen covid weggestuurd uit New York op het hoogtepunt van de “crisis” – april 2020.5

In mei 2020 gebeurde hetzelfde; een marine ziekenhuis schip verliet de haven van Los Angeles nadat er slechts 77 patiënten behandeld waren.6 De nood was kennelijk niet zo hoog als de media deden voorkomen.

Op 02-10-20 was TV-arts Diederink Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care bang dat men zich zou vervelen als we de IC zouden opschalen.

Een interviewster stelde: “Je zegt niet de capaciteit moet drastisch verhoogd worden. Bijvoorbeeld op de IC?”

Gommers antwoordde: “Nee, want er is niks zo erg dat als wij straks IC-bedden hebben en allerlei personeel opgeleid, en er zijn geen patiënten. Dan verveel je je dood. Dat hou je niet lang vol. Nu hebben we prachtig werk, dat hebben we aan heel Nederland mogen laten zien. We hebben ook heel mooi werk, maar het is alleen maar mooi, in ons geval, als er patiënten liggen, niet als we niks te doen hebben.”

Tja, waarom zitten we dan eigenlijk in een Lock-down?

 
Bronnen:

1. ttps://www.romasmarine.com/about-us/
2. https://www.linkedin.com/posts/roland-brautigam-64b2a711_covid19-ziekenhuisschip-activity-6752521252570726401-KRvq/
3. https://www.youtube.com/watch?v=nx8yC0axC7E&feature=emb_logo
4. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/24/corona-duwt-begrotingstekort-naar-ruim-90-miljard-a3997789
5. https://news.usni.org/2020/04/27/hospital-ship-comfort-ends-nyc-covid-19-mission-after-treating-182-patients
6. https://news.usni.org/2020/05/25/beyond-mercy-navys-covid-19-hospital-ship-missions-and-the-future-of-medicine-at-sea
7. https://www.instagram.com/p/CGuQzjmnMuC/

En van Gucht blijft zich zo gedragen, van wie krijgt hij toch de opdracht te zeggen wat hij zegt?

Ollongren vertelde chauffeur pas in dienstauto over besmetting

author avatar

Door ALEXANDER BAKKERUpdated Gisteren, 10:06Gisteren, 09:52 in BINNENLAND

DEN HAAG – Oud-verkenner en demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft pas tijdens de rit huiswaarts aan haar chauffeur verteld dat ze positief was getest op corona.

Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / ANP

De chauffeur heeft zich daarna als ’overig contact’ moeten laten testen omdat hij in de buurt is geweest van iemand die besmet is. Of de ambtenaar daadwerkelijk door de D66-bewindsvrouw besmet is, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt.

Dat blijkt uit antwoorden die SP-Kamerlid Bart van Kent heeft gekregen na kritische vragen over de rit van Ollongren een week geleden. Op sociale media reageerden veel mensen verontwaardigd op het feit dat ze met corona bij haar chauffeur instapte.

BEKIJK OOK:Zorgen om chauffeur besmette Ollongren: ’Je stapt dan toch niet in dienstauto?’

Op de bewuste donderdag verliet ze vlak voor haar afspraak met VVD-leider Mark Rutte de ’formatiekamer’ vanwege een positieve testuitstlag. Onderweg naar haar dienstauto blunderde ze door per ongeluk de beruchte Omtzigt-notitie met de buitenwereld te delen.

Kamerlid Van Kent heeft er geen goed woord voor over dat Ollongren zich ’gewoon’ liet vervoeren. Als het aan hem had gelegen kroop de bewindsvrouw zelf achter het stuur om haar vaste chauffeur te beschermen.

Zorgplicht

Binnen het kabinet zien ze geen probleem. Minister Carola Schouten, die tijdelijk Wouter Koolmees (Sociale Zaken) vervangt vanwege zijn opvolging van Ollongren als verkenner, laat weten dat de werkgever (de overheid) zijn zorgplicht heeft ingevuld door maatregelen te nemen.

Schouten verwijst onder andere naar het ’protocol Veilig en verantwoord personenvervoer politieke en ambtelijke top’. Wat opvalt is dat er in dit protocol niets staat over wat te doen als een passagier positief getest is. De maatregelen lijken niet verder te gaan dan het dragen van een mondkapje door beide inzittenden.

Uit de stukken blijkt verder dat in tegenstelling tot taxi’s niet alle dienstauto’s een scherm hebben tussen de chauffeur en hun hooggeplaatste gast. „Conform het protocol wordt in dit geval een mondkapje gedragen”, legt Schouten uit. Ze zou zelf precies hetzelfde doen: „Zoals het protocol voorschrijft zou ik alleen gebruik maken van een dienstauto als dit echt niet anders kan. In dit geval was daar mijns inziens sprake van.”

Volksvertegenwoordiger Van Kent laat het er niet bij zitten. Hij eist opheldering over het ontbreken van een scherm in de bolide. Verder wil de SP’er weten of het protocol wordt aangepast en of de werknemersvertegenwoordiging inspraak heeft gehad bij het opstellen van de regels.

Omtzigt reageert voor het eerst: steun soms zelfs ongemakkelijk

30 mrt. 2021 in BINNENLAND

DEN HAAG – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft op Twitter voor het eerst gereageerd op alle ophef van de afgelopen dagen. Ook laat hij weten woensdag aanwezig te zijn bij de installatie van de nieuwe Tweede Kamer. „Functie Kamerlid dus”, grapt de politicus op Twitter, met het woord ’elders’ doorgestreept.

Ⓒ ANP/HH/TWITTER

Hij verwijst naar de memo van oud-verkenner Kajsa Ollongren, waar de opmerking ’functie elders’ naast de naam van Omtzigt staat.

BEKIJK OOK:Positie Ollongren, functie elders

BEKIJK OOK:Verraden Omtzigt is nu nóg geliefder

„Dank voor de overweldigende steun die ik heb ervaren de afgelopen dagen. Kan niet ontkennen dat het soms zelfs iets ongemakkelijk voelde, maar ik waardeer het zeer”, schrijft het bekende Kamerlid verder op Twitter.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *