Nieuws 31 maart hebzucht staat voorop wanneer worden we wakker?

Hoe een van ’s werelds grootste verborgen fortuinen in luttele dagen verdampte

 

© Aangeboden door Business AM

Archegos Capital Management, het investeringsfonds van de naar de VS geïmmigreerde Zuid-Koreaan Bill Hwang, sleurt de banken Credit Suisse en Nomura mee in zijn val. Volgens de Financial Times zou het totale verlies van beide banken rond de 6 miljard dollar schommelen. De banken JP Morgan en Goldman Sachs ontsnapten aan het onheil door snel te handelen.

De beurskoersen van Credit Suisse en Nomura incasseerden maandag zware klappen. Beide banken moesten toegeven zware verliezen te hebben geleden. Als gevolg van de gedwongen liquidatie van posities die toebehoorden aan Archegos Capital Management. Dat is een investeringsfonds, dat eerder als een family office beschouwd moet worden. Om de eenvoudige reden dat Archegos enkel het fortuin van zijn stichter Bill Hwang beheert.

Wie is Bill Hwang?

Hwang is niet onbesproken. Deze Koreaan maakt in 2012 naam toen hij als manager van het hefboomfonds Tiger Asia Management, schuldig pleitte aan insider trading. Hwang gaf toe voorkennis te hebben gehad over de plannen van Chinese banken. De Amerikaanse SEC veroordeelde hem tot een recordboete van 44 miljoen dollar, maar amper een jaar later richtte Hwang zijn eigen investeringsfonds op en stonden banken in de rij om zaken met hem te doen.

Dat buitensporige vertrouwen komt hen nu duur te staan, want in hun jacht op winsten, bleven ze blind voor de essentiële regels van risicobeheersing. Ze zagen alleen de winsten en vergaten de risico’s, vooral omdat Hwang te boek stond als een ‘moneymaking genius’. Hij wist de waarde van zijn fonds op minder dan 10 jaar op te trekken van 200 miljoen naar 10 miljard dollar.

Een ‘lever’ van zes tot acht

Die status van overachiever verkreeg hij door enorme posities in bepaalde aandelen op te bouwen, gefinancierd door banken als Nomura en Credit Suisse. Die verleenden hen massale kredieten om aandelen van spelers zoals Baidu, Tencent, Shopify en Viacom te kopen. Volgens verschillende bronnen zouden de banken Hwang een ‘lever’ of hefboom van 6 tot 8 hebben gegeven. Dat betekent dat hij met pakweg 100 miljoen dollar kapitaal voor 600 tot 800 miljoen aan aandelen kon kopen. Dat is zeer lucratief wanneer de aandelen in kwestie stijgen, omdat Hwang dan op die 800 miljoen dollar verdiende. Maar hefbomen zijn producten die aan twee kanten snijden. Als de beurskoers daalt, verlies je ook op 800 miljoen.

Toen de koers van de betrokken aandelen vorige week begon te dalen, moesten de banken een ‘margin call’ plaatsen. Hwang zat volop in het aandeel Viacom, een bedrijf dat vorige week aankondigde nieuwe aandelen te zullen uitschrijven en daarop een klap van 55 procent incasseerde. De banken vroegen Hwang dan om die verliezen te compenseren. Maar die bezat onvoldoende middelen om aan die vraag te voldoen. Beide banken raakten in paniek en liquideerden Hwangs posities om te proberen de verliezen te beperken. De verliezen worden op 5 á 6 miljard dollar geschat.


Nog meer onverklaarbare fenomenen

 

Wetenschappers tasten nog in het duister over wat nieuwe dodelijke, mysterieuze hersenziekte in Canada veroorzaakt

© Aangeboden door Newsmonkey

Uit een gelekte memo blijkt dat Canadese volksgezondheidsfunctionarissen al meer dan een jaar een cluster van 43 gevallen van neurologische aandoeningen onderzoeken in de provincie New Brunswick. Wat de hersenziekte, die lijkt op Creutzfeldt-Jakob, veroorzaakt is een mysterie.

Van de 43 gevallen zijn vijf mensen overleden, en op drie van hen zijn autopsies uitgevoerd. Bewoners hoorden vorige week voor het eerst van het onderzoek nadat een uitgelekte memo van de openbare gezondheidsdienst van de provincie artsen vroeg om op zoek te gaan naar symptomen die vergelijkbaar zijn met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) – een zeldzame, dodelijke hersenziekte die wordt veroorzaakt door misvormde eiwitten die bekendstaan ​​als prionen.

“We werken samen met verschillende nationale groepen en experts; er is op dit moment echter geen duidelijke oorzaak vastgesteld”, staat er in de memo.

Cognitieve achteruitgang, spierverspilling en angstaanjagende hallucinaties

Een aantal symptomen, waaronder geheugenverlies, problemen met het gezichtsvermogen en abnormale schokkende bewegingen, triggerden een waarschuwing bij het Canadese CJD-surveillancenetwerk. Ondanks de aanvankelijke overeenkomsten leverde screening geen bevestigde gevallen van Creutzfeldt-Jakob op.

Een team van wetenschappers onderzoekt nu of ze te maken hebben met een voorheen onbekend neurologisch syndroom, of een reeks niet-gerelateerde, maar voorheen bekende – en zelfs behandelbare – aandoeningen. Alier Marrero, de neuroloog die het onderzoek van New Brunswick leidt, zegt dat patiënten aanvankelijk klaagden over onverklaarbare pijnen, spasmen en gedragsveranderingen – allemaal symptomen die gemakkelijk als angst of depressie konden worden gediagnosticeerd.

Maar na 18 tot 36 maanden begonnen ze andere symptomen te ontwikkelen: cognitieve achteruitgang, spierverspilling (die leidt tot verlamming), kwijlen en klappertanden. Een aantal patiënten kreeg ook angstaanjagende hallucinaties, waaronder “het gevoel van insecten die op hun huid kruipen”.

Toenemend aantal gevallen en slachtoffers relatief jong

In 2015 werd slechts één verdacht geval geregistreerd, maar in 2019 waren er 11 gevallen en in 2020 al 24. Het merendeel van de gevallen is ontdekt op het schiereiland Acadia, een dunbevolkte regio in het noordoosten van de provincie. Het totale aantal gevallen in de cluster blijft laag, maar New Brunswick heeft een bevolking van minder dan 800.000 mensen.

Een gelijk aantal mannen en vrouwen is getroffen door de ziekte, en de gemiddelde leeftijd van de patiënten is 59 jaar oud, hoewel de gemiddelde vrouwelijke patiënt 54 is en de gemiddelde mannelijke patiënt 62. Gezondheidsfunctionarissen hebben geweigerd de precieze locaties van de gevallen bekend te maken.

Oorzaak?

Marrero en zijn team hebben experts geraadpleegd op het gebied van neurologie, milieugezondheid, veldepidemiologie, zoönotica en toxicologie om beter te begrijpen wat de mysterieuze ziekte zou kunnen veroorzaken.

Het nieuws over de onbekende ziekte heeft tot bezorgdheid geleid, ook al omdat er blijkbaar gekeken wordt naar zaken zoals milieuvervuiling, besmette waterbronnen en “iets in het eten”. Maar experts hebben gewaarschuwd voor het trekken van voortijdige conclusies.

(tb)

T wat nieuwe dodelijke, mysterieuze hersenziekte in Canada veroorzaakt appeared first on Newsmonkey.

Waarom vieren we Pasen met een paashaas?

En wat maakt hem toch zo leuk?

Waarom vieren we Pasen met een paashaas?

©Stars Insider

26/03/21 | STARSINSIDER

LIFESTYLE PASENShareTweetPartilhar

Pasen wordt op verschillende manieren gesymboliseerd, maar een van de bekendste (en leukste) is toch wel de paashaas. Volgens de traditie verstopte de paashaas, afkomstig uit Duitsland, kleurrijke eieren voor kinderen, die daarnaar op zoek moesten gaan. Het ei, net als de haas, werd beschouwd als symbool voor vruchtbaarheid, wedergeboorte en nieuw leven. Alles waar het in de lente ook om draait!

Chinese vaccins zijn veilig gebleken maar meer gegevens nodig

 

© Aangeboden door Belga

Van de vaccins van de Chinese farmabedrijven, Sinopharm en Sinovac, is aangetoond dat ze veilig en effectief zijn tegen COVID-19, maar er zijn meer gegevens nodig. Dat hebben deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO laten weten.

“Het is aangetoond dat de vaccins veilig en doeltreffend zijn tegen COVID-19 wanneer de patiënt symptomen vertoont, maar gegevens ontbreken (…) voor ouderen en voor mensen met andere ziekten”, aldus de Strategische Adviesraad van Experten (SAGE) voor vaccinatie van de WHO.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *