Nieuws 31 maart De rechter beslist!

Belgische Staat moet binnen 30 dagen alle coronamaatregelen opheffen van rechter

Coronavirus Brussel mondmaskers

© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus Brussel mondmaskers

De Brusselse rechtbank van eerste aanlag heeft de Belgische Staat veroordeeld tot het opheffen van alle coronamaatregelen. Binnen de 30 dagen moet er een einde komen aan alle speciale regels die van kracht zijn in de strijd tegen het coronavirus. Per dag dat die beslissing niet wordt nageleefd, riskeert de Staat een boete van 5.000 euro.

Het was de Franstalige krant Le Soir die als eerste met het nieuws over het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg naar buiten kwam. Meester Audrey Lackner, raadsvrouw van de Liga voor de Rechten van de Mens, bevestigde de feiten later aan Belga.

5.000 euro dwangsom per dag

Het is de Liga voor de Rechten van de Mens die de Belgische Staat had aangeklaagd omdat zij vinden dat de coronamaatregelen niet de juiste wettelijke basis hebben. Daarin kregen ze nu dus gelijk. De rechter geeft de Belgische Staat 30 dagen om de coronamaatregelen op te heffen. Per dag dat ze daarna van kracht blijven, moet de staat een dwangsom van 5.000 euro betalen met een maximum van 200.000 euro. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat ze het vonnis bestuderen. Mogelijk gaan zij in beroep tegen de beslissing.

Pandemiewet

De discussie over die wettelijke basis leeft al langer. De wettelijke manier waarop de federale regering de crisis momenteel aanpakt, is nogal wankel. Zij baseren zich daarvoor namelijk op de wet van de civiele veiligheid uit 2007, al is die wet daarvoor eigenlijk niet bedoeld. Die wet is gemaakt voor korte crisismomenten. Toch verlopen alle beslissingen van de regering via ministeriële besluiten zonder controle van het parlement.

Een pandemiewet moet al die problemen oplossen, maar die is er voorlopig nog niet. De discussie daarover is al maanden bezig en blijft maar aanslepen. Vanmiddag staat er in de Kamer een debat gepland over die pandemiewet. Een stemming is nog niet voor nu, het gaat om opmerkingen van elke fractie.

Peter De Roover vindt vonnis blamage voor de regering

 

© Aangeboden door Belga

Het vonnis van de Brusselse rechter over de coronamaatregelen is “het accident waiting to happen waarvoor de regering de ogen sloot”. Zo reageert N-VA-fractieleider Peter De Roover op de uitspraak waardoor de maatregelen binnen de dertig dagen moeten worden opgeheven. De Roover heeft het over een blamage voor premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

“Vandaag gebeurt waarvoor ik reeds maanden waarschuw”, aldus De Roover. “Deze regering nam enorme risico’s door te kiezen voor ministeriële besluiten bij het doorvoeren van vrijheidsbeperkende maatregelen in haar coronabeleid. Die waarschuwing werd door de regering in de wind geslagen, maar vandaag krijgt de Liga voor de Mensenrechten gelijk van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg en moeten alle coronamaatregelen binnen de 30 dagen worden opgeheven.”

De Kamerfractieleider herinnert aan de woorden van premier De Croo eind januari, dat hij geen bijkomende onzekerheid wilde toevoegen, met name een juridische onzekerheid. “Hoe wrang klinken die woorden vandaag. Deze regering heeft in het doorvoeren van haar coronamaatregelen met vuur gespeeld en ze werd gewaarschuwd, zowat week-na-week in het parlement, die instelling die volgens deze regering niet echt een grote rol moet spelen. Door een periode van 30 dagen te voorzien is het de rechter die de regering behoedt voor totale chaos, maar de politieke schade is gigantisch”, besluit De Roover.

“Overheid moet pandemiewet binnen de 30 dagen klaar kunnen hebben”

 

Na het vonnis van een Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de overheid nu dertig dagen de tijd om een degelijke juridische basis te voorzien voor de huidige coronamaatregelen. Er is, zoals bekend, al een voorontwerp van pandemiewet. “Daarmee is het meeste werk al gedaan en moet de overheid dit op tijd kunnen afronden”, zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Samen met de Franstalige zusterorganisatie was de Liga naar de rechter gestapt.

“Uiteraard zijn we blij met dit vonnis”, zegt Verstrepen. “We zeggen al zo lang dat de coronamaatregelen op juridisch drijfzand gebouwd zijn. Dat is bijzonder gevaarlijk, want die maatregelen zijn nodig. Net daarom is het zo belangrijk dat die maatregelen een degelijke juridische basis hebben.”

De wetten waarop de maatregelen nu nog gebaseerd zijn, vormen een onvoldoende juridische basis, vinden de Liga’s. “Maar men had hier geen oren naar”, zegt Verstrepen. “We zagen dus geen andere optie dan een dagvaarding in kortgeding, en die rechter heeft ons nu gelijk gegeven.”

Intussen ligt er een voorontwerp van pandemiewet op tafel. Die kwam er na een ruime bevraging bij grondwetspecialisten, en intussen gaven onder meer de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Hoge Raad voor Justitie en het Federaal Instituut voor de Mensenrechten hun advies op dat voorontwerp. Veel van die organen uitten kritiek op de tekst zoals die nu voorligt. Ook de Raad van State moet zich nog uitspreken over het voorontwerp.

“We hopen dat men met al die adviezen tot een wijziging zal komen van het ontwerp, en dat er zo een degelijke basis gelegd kan worden voor een goede pandemiewet”, zegt Verstrepen. “Sowieso is het meeste werk aan de pandemiewet al gedaan. De overheid heeft nu dertig dagen de tijd, het is perfect mogelijk om dit werk binnen die termijn af te maken. Intussen blijven de maatregelen natuurlijk van kracht.”

In een eerste reactie liet het kabinet van bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten dat ze het vonnis bestuderen. De overheid kan tegen het vonnis in beroep gaan.

Minister Annelies Verlinden gaat in beroep tegen het vonnis over de coronamaatregelen in ons land

De Nederlandstalige en Franstalige Mensenrechtenliga’s stapten enkele weken terug naar de rechtbank met een verzoekschrift om de overheid het ministerieel besluit van 28 oktober, en zijn latere wijzigingen, te laten schorsen. De rechtbank oordeelde woensdag dat de maatregelen van de regeringen om de verdere verspreiding van het corona virus tegen te gaan illegaal zijn. De Belgische overheid zou binnen dertig dagen een eind moeten maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging. Minister Annelies Verlinden heeft nu beslist om in hoger beroep te gaan bij het Hof van Beroep te Brussel en stipt aan dat de huidige maatregelen van toepassing blijven.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *