Nieuws 30 maart nog steeds paniek en Lock-down

“Piek bevestigde besmettingen komt in zicht”

© Belga

Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) komt de piek van het aantal bevestigde besmettingen in zicht. Dat laat hij weten via zijn dagelijkse update van de coronacijfers via Twitter. “De druk op de ziekenhuizen blijft hoog”, zo schrijft hij nog.

Bij VRT NWS zegt hij een verschuiving te zien in de leeftijdscategorieën waarin de meeste besmettingen worden gerapporteerd.

“In vergelijking met vorige week zien we dat de forse stijging van besmettingen bij 0 tot 9-jarigen bijna volledig is verdwenen”, aldus Mesuere. “De stijging bij die jongere groep bedraagt nog ‘slechts’ 15 procent. Deze week zien we dat de stijging zich vooral situeert bij de 40-plussers, met een stijging op weekbasis van bijna 21 procent.”

“Druk op intensieve zorgen neemt snel toe, nog 10 dagen om situatie te keren”

 © Belga

De coronacijfers blijven in België de hoogte in gaan en dat laat zich voelen in de ziekenhuizen. De belasting op de dienst intensieve zorgen neemt dan ook sterk toe.

Op dit moment liggen er 739 patiënten op intensieve zorg, dat is een stijging met 25 procent procent op weekbasis. Aangezien er elke dag een stuk minder patiënten ontslagen dan opgenomen worden, neemt de belasting snel toe. “Aan dit tempo zullen we tegen 10 april de grens van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereiken. Gelukkig stijgt het aantal besmettingen minder snel: hopelijk betekent dit dat binnenkort ook de ziekenhuisopnames minder sterk zullen stijgen. We hebben nog een tiental dagen om de situatie te keren. Mits een goede opvolging van de basismaatregelen is dit mogelijk”, verklaart viroloog Steven Van Gucht de coronacijfers dinsdag op de persconferentie van Sciensano.

Er werden in ons land nog nooit zoveel coronatests uitgevoerd als afgelopen week: gemiddeld 67.000 testen per dag. “Desondanks blijft het percentage positieve tests nog vrij hoog, wat wijst op een intense circulatie van het virus”, stelt Van Gucht.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *