Nieuws 26 Maart hackers

Cyberaanvallen: België behoort tot 10 meest getroffen landen buiten VS, zegt FBI

 © Aangeboden door Newsmonkey

In zijn jaarlijkse rapport over internetcriminaliteit heeft de FBI een ranglijst opgesteld van de landen met de meeste slachtoffers van cyberaanvallen. Ons land bevindt zich – helaas – betrekkelijk hoog op de lijst. 

2020 was een recordjaar voor het aantal cyberaanvallen wereldwijd, merkt de FBI op. Zowel in termen van verloren geld als van het aantal slachtoffers. Vorig jaar waren er verschillende zeer grootschalige aanvallen, zoals Meow en SolarWinds. De geraffineerdheid van de SolarWinds-aanval deed ook ons land beven. De Belgische Defensie liet eerder deze maand weten dat ze zich hierover zorgen maakt. 

‘In 2020 maakten criminelen gebruik van phishing, identiteitsdiefstal, afpersing en diverse vormen van internetfraude om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te treffen – medisch personeel dat op zoek is naar persoonlijke beschermingsmiddelen, gezinnen die zoeken naar informatie over stimuluscheques om hun rekeningen te helpen betalen, en vele anderen’, betreurde Paul Abatte, adjunct-directeur van de FBI. 

Het wekt geen verbazing dat de Verenigde Staten volgens de FBI in 2020 veruit het grootste aantal slachtoffers telde. In totaal dienden zo’n 791.790 mensen een klacht in. Dat zijn meer dan 300.000 slachtoffers meer dan in 2019. De cyberaanvallen resulteerden in 4,2 miljard dollar aan verliezen voor de slachtoffers, een stijging ten opzichte van 3,5 miljard dollar vergeleken met het jaar voordien.

In zijn verslag heeft de FBI ook een top 20-lijst opgesteld van landen (exclusief de Verenigde Staten) met het grootste aantal slachtoffers in 2020. 

 1. Verenigd Koninkrijk (216.633 slachtoffers)
 2. Canada (5.339)
 3. India (2.930)
 4. Griekenland (2.314)
 5. Australië (1.807)
 6. Zuid-Afrika (1.754)
 7. Frankrijk (1.640)
 8. Duitsland (1.578)
 9. Mexico (1.164)
 10. België (1.023)
 11. Brazilië (951)
 12. Filippijnen (898)
 13. Italië (728)
 14. Spanje (618)
 15. Nederland (450)
 16. Nigeria (443)
 17. Pakistan (443)
 18. China (442)
 19. Colombia (418)
 20. Hong Kong (407)

Gelukkig las ik in het nieuws wat van Gucht zegt. Ik ben opgelucht, hij weet toch ook alles?

Van wie heeft hij dit te horen gekregen wat hij nu weer moet zeggen?

Onze goede voorlichter

Onze waarzegger mijnheer van Gucht!

Toch maar weer even zijn foto’tje erbij doen!

John van Rest

Als de huidige trends zich blijven doorzetten, zullen er op 12 april in België opnieuw duizend coronapatiënten op intensieve zorg liggen. “Maar we kunnen dit nog perfect vermijden” door ons aan de coronamaatregelen te houden, zo heeft viroloog Steven Van Gucht vandaag benadrukt tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum en het gezondheidsinstituut Sciensano.


Het is om te huilen of om te lachen?

Van Gucht: “Na deze golf is het ergste voorbij”

 

© Belga

Ondanks de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in België, is er toch hoop: volgens de recentste cijfers van Sciensano vertraagt de stijging in de voorbije dagen. Al blijft de stijging op vrijdag (een stijging op weekbasis van 32 procent naar gemiddeld 4.331 besmettingen per dag) uiteraard op een hoog niveau.

“Vier dagen geleden stegen de cijfers nog met 42 procent, nu nog met 32 procent. Met uw hulp bereiken we mogelijk binnen een week al de piek van het aantal besmettingen”, zo vertelde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano op vrijdag.

“Ik geloof echt dat als we deze golf verslaan, we het ergste achter de rug hebben”, zo klinkt het hoopvol bij de viroloog. “Het vaccin en de lente zijn in zicht. Maar de zorgsector rekent nu op ons om de cijfers af te remmen.”

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *