Nieuws 19 maart belastingen

Coronawerklozen riskeren fikse belastingtoeslag (Overheid riskeert nu ook wat)

 

Coronawerklozen riskeren fikse belastingtoeslag

© Metro Coronawerklozen riskeren fikse belastingtoeslag

Mensen die in 2020 tijdelijk werkloos geweest zijn, riskeren een onaangename fiscale verrassing. Daarvoor waarschuwt de socialistische vakbond ABVV vrijdag in Le Soir. Minstens 600.000 belastingbetalers zijn betrokken.

Volgens de voorzitter van het ABVV, Thierry Bodson, zullen de werknemers die vorig jaar door de gezondheidscrisis tot tijdelijke werkloosheid werden gedwongen, 1.000 tot 1.500 euro meer belastingen moeten betalen.

Roerende voorheffing

De oorsprong van deze zure belastingverrassing ligt in het begin van de lockdown. “Toen de tijdelijke werkloosheid vanwege corona werd ingesteld, verkregen wij dat die zou overeenkomen met 70% van het geplafonneerde brutoloon en niet 65”, legt Bodson uit. “Maar tegen ons advies in besloot de regering van Sophie Wilmès de roerende voorheffing te verlagen van ongeveer 26% naar 15%.” Het eerste effect is dat de werkloze meer geld op zijn bankrekening krijgt. Het tweede is dat er minder belasting vooraf wordt betaald.

Te laat

De werkloosheidsuitkeringen worden echter opgeteld bij het loon dat de werknemer ontvangt. Dat leidt tot een belastingtarief tussen 30 en 35%. De berekening is snel gemaakt: aangezien de “basisbelasting” van de corona-werkloosheidsuitkering 15% bedroeg, zal over dit bedrag dus een extra belasting moeten worden betaald. Het ABVV heeft dit bedrag op 1.000 à 1.500 euro geraamd, aldus Bodson. Die voegt eraan toe dat het niet meer mogelijk is om de maatregel terug te draaien.

Niets te laat

Naar mijn idee is alles wat we maar willen altijd terug te draaien of aan te passen! Denken de mensen van de belastingen soms dat de computers en de programma’s of wat dan maar ook, het voor het zeggen hebben?

Wij mensen zijn zelf de baas over dit soort zaken!

En ja, over het klimaat hebben we inderdaad niets te zeggen, wat gek dat de mens hier wel denkt wat te zeggen te hebben?

Denk daar maar eens over na!

John van Rest

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *