Nieuws 16 maart

Aantal patiënten op intensieve zorgen weer boven de 500

Er liggen in België opnieuw meer dan 500 patiënten met COVID-19 op de afdelingen intensieve zorgen van de ziekenhuizen. Dat blijkt dinsdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal worden er nu 2.112 coronapatiënten verzorgd in de ziekenhuizen, van wie 503 op intensieve zorgen.

Het is geleden van 28 december dat er nog zoveel coronapatiënten op intensieve zorgen lagen. Toen ging het om 510 patiënten.

De ziekenhuisopnames blijven dan ook in stijgende lijn. In de week vanaf 9 tot en met 15 maart ging het om dagelijks gemiddeld 167 opnames, 14 procent meer dan in de zeven voorgaande dagen.

Ook de besmettingen nemen nog altijd toe: vanaf 6 tot en met 12 maart kwamen er per dag gemiddeld 2.844 bevestigde gevallen bij, een toename met 21 procent in vergelijking met de week ervoor. Er werden wel 7 procent meer coronatests afgenomen. De positiviteitsratio bleef nagenoeg stabiel (+0,5 procent op 6,6 procent).

Alleen het aantal nieuwe sterfgevallen blijft dalen. Vanaf 6 tot en met 12 maart ging het om gemiddeld meer dan 24 per dag, een daling met 9 procent.

Sinds het begin van de pandemie zijn in België nu al 809.861 besmettingen met het

Van Ranst: “Ik maak mij zorgen”

 

Waarom?

Ik van Ranst, zie dat het erger wordt en dat is maar goed ook zo blijf ik in de running en voel ik mij ook belangrijk. Misschien kan ik nog eens ergens een opleiding geven hoe je een pandemie of epidemie te lijf moet gaan zie het filmpje hoe ik dit doe!

John van Rest

© Belga

Het gemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus gaat opnieuw flink omhoog: tussen 6 en 12 maart werden elke dag gemiddeld 2.844 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een stijging met 21 procent op weekbasis. Op 12 maart, het laatste geconsolideerde cijfer, is al sprake van 3.630 gevallen.

“De coronacijfers zijn, na 16 weken stabiliteit (weliswaar op een hoog niveau), niet goed aan het evolueren”, zo schrijft de viroloog op zijn Facebookpagina en Twitter.

“Dit is bijna volledig te wijten aan de Britse variant. Die is gedurende deze 16 weken ‘onder de waterlijn’ aan een opmars bezig”, aldus de viroloog. “Zoals we voorspeld hebben is de overgrote meerderheid van de stammen momenteel de Britse variant. Die is tegelijkertijd meer overdraagbaar en (en dat is zeldzaam) meer ziekteverwekkend.”

Van Ranst benadrukt nogmaals de noodzaak om de maatregelen strikt na te leven: “Dit is een belangrijk moment in deze epidemie om de huidige maatregelen zeer goed te volgen! Ik maak mij zorgen.”

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *