Nieuws 14 maart Zondag

Alle coronacijfers in stijgende lijn

© Aangeboden door Business AM

Niet alleen het aantal besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames blijven toenemen, maar ook het aantal overlijdens stijgt opnieuw. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft verder toenemen. Het gaat nu al om een stijging met 15 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames en de overlijdens gaan de verkeerde richting uit.

Gemiddeld 2.718 nieuwe besmettingen per dag (+15 procent)

In de week van 5 tot en met 11 maart werden in België dagelijks gemiddeld 2.718 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een stijging van 15 procent vergeleken met de week ervoor. 

Op dit moment worden er elke dag gemiddeld 45.998 coronatesten afgenomen in ons land. Dat zijn er 7 procent meer dan in de vorige periode van zeven dagen. Het percentage tests dat positief blijkt te zijn, de zogenaamde positiviteitsratio, neemt licht toe. Deze ligt nu op 6,5 procent, wat een zeer lichte stijging is van 0,2 procent. 

Gemiddeld 161 ziekenhuisopnames per dag (+11 procent)

De stijging in het aantal ziekenhuisopnames gisteren zet zich ook vandaag door. Van 8 tot 14 maart werden elke dag gemiddeld 161 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, een stijging van 11 procent. 

Gisteren lagen er 2.013 patiënten in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 108 meer dan een dag eerder. Ook lagen er gisteren 484 mensen op de afdeling intensieve zorgen, dat zijn er 10 meer dan de dag voordien. 266 mensen moesten beademd worden. 

Gemiddeld 26 overlijdens per dag (+4 procent)

Ook het aantal overlijdens stijgt opnieuw. Van 5 tot 11 maart lieten dagelijks gemiddeld ongeveer 26,3 mensen het leven, een toename met 4 procent. In totaal overleden er in ons land al 22.441 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Vaccinaties

Op dit moment kregen al 763.001 Belgen minstens één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat is goed voor 8,3 procent van de bevolking ouder dan 18 en 6,6 procent van de volledige bevolking. 382.987 mensen kregen ook al hun tweede vaccinatie en zijn dus volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dit komt overeen met 4,2 procent van de volwassenen in ons land en 3,3 procent van de volledige bevolking.

‘Zeer ongebruikelijke symptomen’ bij Deense die overleed na AstraZeneca-vaccinatie

 

© Belga

In Denemarken is een vrouw van 60 vorige week gestorven nadat ze het coronavaccin van AstraZeneca toegediend had gekregen. De Deense vrouw overleed aan een bloedstolling. Voorlopig is er nog geen bewijs dat het vaccin effectief een hoger risico op bloedklonters geeft. Het Deense medicijnagentschap meldt vandaag dat de 60-jarige patiënte een laag aantal bloedplaatjes had, stollingen in kleine en grote bloedvaten en bloedingen. Het Deense medicijnagentschap heeft het over “zeer ongebruikelijke” symptomen.

Denemarken maakte vorige week al bekend dat het tijdelijk stopte met de vaccinatie van het AstraZeneca-vaccin. Er was immers in Denemarken herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

AstraZeneca benadrukte zondag zelf echter dat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin een verhoogd risico oplevert op bloedstollingen. Medeontwikkelaar Oxford Vaccine Group bevestigde dit op maandag. Directeur Andrew Pollard benadrukte bij de BBC dat er “geen toename van het aantal bloedstollingen is in het Verenigd Koninkrijk, waar in Europa de meeste inentingen hebben plaatsgevonden”.

Toch verkiezen heel wat landen om voorlopig geen risico te nemen tot er meer duidelijkheid is. Zo kozen meerdere Europese landen, zoals Noorwegen, IJsland en Nederland, er al voor om voorlopig het coronavaccin van AstraZeneca niet meer te gebruiken. Ook Indonesië laat het vaccin links liggen tot er nadere informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie beschikbaar is.

In België wordt intussen wel nog steeds gevaccineerd met AstraZeneca. Maandagnamiddag buigt het EMA zich over het dossier, waarna de taskforce vaccinatie het advies nog eens onder de loep zal nemen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Als we geloven wat de media schrijft dan liggen de mensen zo in de gang van de ziekenhuizen. Alles is overvol en ziekenhuizen kunnen het niet langer meer aan?

Wordt het misschien toch eens tijd om aandacht voor het verzorgend personeel te hebben?

En niet alleen zwaaien en klappen maar ook belonen.

 • Kijk eens naar de salarissen.
 • Kijk een naar de werkuren.
 • Kijk een naar de druk.
 • Kijk eens naar de administratieve handeling die moet worden gedaan.
 • Kijk eens naar de verschillende opleidingen.
 • Kijk eens naar de mens en waardeer deze naar zijn werk.
 • Kijk eens naar mensen die willen werken met een goed loon.
 • Kijk eens naar het systeem dan zijn de tekorten snel over!
 • Kijk eens naar regeringen en de verkeerde bezuinigingen.
 • Kijk eens naar het klimaat, daar kunnen wij niets aan veranderen!
 • Kijk eens naar God en bedank hem dat je leeft!
 • Kijk eens naar de mens en waardeer deze.
 • Kijk eens naar hoe mensen werken beloon deze goed dan zal het tekort aan personeel zo over zijn!

Een frisse nieuwe jonge wind zal de regeringen ten goede komen!

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *