Nieuws 2021

Honderdtal reuzenkraters duikt op in Kroatië: wetenschappers staan voor een raadsel

 © Aangeboden door Business AM

Al enkele weken verschijnen er reusachtige kraters in Midden-Kroatië, waardoor sommige inwoners uit hun huizen geëvacueerd moesten worden. Buitenlandse wetenschappers werken samen met lokale experts om licht te werpen op dit vreemde verschijnsel.

Het is een fenomeen dat nooit eerder gezien is, althans niet in die mate. Het begon eind december 2020, na een zware aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Die kostte aan zeven mensen het leven.

Sindsdien is het aantal kraters in het land toegenomen. Sommige vormen zich in het midden van velden, andere onder huizen. Ze vormen een directe bedreiging voor de veiligheid van de inwoners, die geëvacueerd moeten worden. Sommige van de gaten zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend: de grootste is 30 meter breed en 15 meter diep.Er zijn ook zinkgaten in tuinen ontstaan, waardoor sommige bewoners elders onderdak moesten zoeken. Foto: AP Photo/Darko Bandic/Isopix© Aangeboden door Business AM Er zijn ook zinkgaten in tuinen ontstaan, waardoor sommige bewoners elders onderdak moesten zoeken. Foto: AP Photo/Darko Bandic/Isopix

Een raadsel

Volgens wetenschappers is hier sprake van dolines. Dat zijn zinkgaten die doorgaans ontstaan in bodems onder kalksteenrotsen die sterk verzadigd zijn met grondwater. Dat is ook het geval in de regio. Anderzijds duurt het normaal gesproken tientallen jaren, zelfs eeuwen, voordat deze verdwijngaten ontstaan.

De onderzoekers begrijpen dat de aardbeving en de naschokken het verschijnsel versnelden, maar ze hadden echter niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ze gaan de kraters nu onderzoeken om een beter begrip van de situatie te krijgen. De Kroatische hydrogeoloog Josip Terzi zei aan AP dat de onderzoekers speciale aandacht zullen besteden aan de grootste zinkput. ‘We gaan een analyse van de site uitvoeren… om de onderwatermorfologie ervan in kaart te brengen’, zei hij.

Italiaanse en Sloveense onderzoekers hebben zich aangesloten bij hun Kroatische collega’s om duidelijkheid te scheppen. Ze hopen dat het onderzoek naar deze ramp hen in staat zal stellen om beter te begrijpen welke impact aardbevingen kunnen hebben op sedimenten en grondwater. 

Helaas voor de Kroaten treffen nu meer kleine aardbevingen de regio, waardoor de zinkgaten alleen maar groter worden. Gelukkig zijn er tot nu toe geen slachtoffers gevallen. (wdm)


Richting van aardmagnetisch veld veranderd.

Joop Pieters·

Procestechnoloog (1976–2015)

Zou het het einde van de mensheid betekenen als de magnetische polen weer omkeren?

nl.quora.com/Zou-het-het-einde-van-de-mensheid-betekenen-als-de-magnetische-polen-weer-omkeren(opent in een nieuwe tab)

Ik heb een verrassing voor je want ons aardmagnetisch veld is al bezig zich te verplaatsen (te keren) vanuit Groenland richting Siberië met een steeds groter wordende snelheid. Het volgende kaartje laat de positie van de magnetische noordpool zien over de tijd beginnend vanaf 1831, het begin van de metingen. In dat jaar namelijk bepaalde de Britse ontdekkingsreiziger James Clark Ross voor het eerst de positie van de magnetische noordpool tot op enkele kilometers nauwkeurig. Hij vond het op het schiereiland Boothia in Nunavut, in het noorden van Canada, waar hij en zijn team bivakkeerden in de iglo’s van een recent verlaten dorp in Esquimaux. Daarna was tot aan 1994 de verplaatsing van het magnetische noorden circa 15 km per jaar oostwaarts maar de laatste decennia is de snelheid zodanig toegenomen dat wetenschappers hebben berekend dat de verplaatsing de komende tien jaar totaal bijna 700km zal bedragen en het is vrij onzeker of de verplaatsing daarna niet nog sneller zal gaan.

De consequenties van deze verplaatsing zijn voor ons gering, kaarten voor scheepsnavigatie zullen vaker moeten worden gecorrigeerd, maar voor bepaalde diersoorten die boven of in open water leven en daarmee geen visuele referentie van landgebonden objecten en contouren hebben en dus volledig afhankelijk zijn van koersbepaling door middel van hun magnetisch gevoelige zintuigen zoals bijvoorbeeld de Albatros, bepaalde trekkende vissen en de grote zeezoogdieren zullen de consequenties groot zijn.

Positie van het magnetische noorden sinds 1831. We kijken oostwaarts, het begin van de stippellijn is het geografische noorden.

(bron: Livermore et al. 2020 arXiv)

Hoe betrouwbaar is controle op de verkiezingssoftware als deze getest wordt door eigen belanghebbende mensen?

Gewoon dus niet betrouwbaar!

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *