Nieuws 12 maart de storm is gaan liggen?

Hoogste dagcijfer besmettingen in 2021

© Belga

Het gemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus is vrijdag opnieuw licht gestegen: Tussen 2 en 8 maart werden elke dag gemiddeld 2.422 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een stijging met 2 procent op weekbasis. Dit gemiddelde is het hoogste sinds half december.

Vorige maandag werden 3.678 besmettingen gerapporteerd, het hoogste dagcijfer sinds 14 december van vorig jaar.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames daalt voor de vijfde dag op rij: in de periode van 5 tot 11 maart werden per dag gemiddeld 146 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met 6 procent op weekbasis.

Momenteel liggen er 1.910 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 446 op een afdeling intensieve zorg. 250 patiënten moeten worden beademd.

Tussen 2 en 8 maart stierven per dag gemiddeld 26 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een daling van 3 procent op weekbasis.

Hoogste dagcijfer besmettingen: “Dit is wake-upcall”

© Belga

Volgens de jongste cijfers op het coronadashboard van Sciensano dalen wel het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens ten gevolge van een besmetting met het coronavirus, maar stijgt wel dat aantal besmettingen met 2 procent. Met gemiddeld 2.422 nieuwe besmettingen ligt het cijfer op het hoogste niveau sinds midden december vorig jaar.

De komende dagen zijn nog stijgingen te verwachten, want het laatst beschikbare bevestigde cijfer, dat van vorige maandag, ligt er hoog: toen werden er 3.678 besmettingen gerapporteerd. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 14 december, toen 3.843 gevallen werden gemeld. Voor dinsdag ligt het voorlopige cijfer op 3.257.

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) meldt bij HLN dat deze hoge cijfers te verwachten waren. “Het plateau is sowieso erg hoog, dus dit moet een wake-upcall zijn dat het snel de verkeerde kant uit kan gaan”, aldus Molenberghs.

De cijfers blijven nog binnen de marges van de voorspellingen die professor Niel Hens enkele weken geleden deed, zo zegt Molenberghs: “Toen was er een stijging voorspeld door de meer besmettelijkere Britse variant. Voorlopig is een exponentiële stijging uitgebleven, maar het mag ons niet verwonderen als we de cijfers de komende weken verder omhoog zien gaan.”

Een dalende motivatie bij de bevolking om de maatregelen na te leven en een stijgende mobiliteit met meer contacten, samen met het lossen van enkele coronamaatregelen, kunnen het stijgend aantal besmettingen verklaren.


Er heerst grote vaccinatietwijfel bij verzorgend personeel in Brussel’

 

© Aangeboden door Business AM

Door Arno Meijnen

Viroloog Steven Van Gucht is ervan overtuigd dat België in het najaar een vaccinatiegraad van 70 procent zal halen. Veel werk aan de winkel, gezien we momenteel op zo’n 3 procent zitten.

Vooral Brussel loopt achter. Onze hoofdstad kon tot nu toe slechts 2,2 procent van zijn volwassen bevolking inenten tegen het coronavirus. Hoe komt dat?

‘Er is heel wat vaccintwijfel’, vertelt Steven Van Gucht aan de telefoon. ‘Ik merk aan heel veel vragen die ik krijg, dat mensen nog altijd niet honderd procent gerust zijn. Ze begrijpen niet altijd waarom ze zich moeten laten vaccineren. De overheid moet meer inzetten op informatiecampagnes.’

Invloed van Frankrijk

‘Ik vrees dat er in Brussel grote vaccinatietwijfel heerst bij het verzorgend personeel’, zegt professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB). ‘Dat merken we ook bij verpleegkundigen en zorgpersoneel in de woonzorgcentra die werken in de rand rond Brussel.’

Devroey: ‘In Franstalige media, en vooral op sociale media, verschijnen berichten die een loopje nemen met de werkelijkheid. Ze geven desinformatie over de vaccinaties, met de bewuste bedoeling om twijfel te zaaien en om mensen op te roepen zich niet te laten vaccineren.’

‘We weten dat er in Franstalig België wat meer vaccintwijfel is’, zegt ook Van Gucht. ‘Dat heeft te maken met de invloed van Frankrijk, dat is historisch zo. Ook voor mazelen en griep is de vaccinatiebereidheid lager.’

‘Ik weet niet of dat alles verklaart. Dat zou me verbazen. Want het verschil tussen Brussel en de rest van België is groot. Ik denk dat het ook met de uitrol van de vaccins te maken heeft, de uitnodigingen van de overheid, enzovoort.’

Eén levering verdeeld over 17 landen

Hoewel vaccineren stroef verloopt, is Van Gucht opmerkelijk optimistisch: ‘We verwachten dat de risicogroepen, 65-plussers en mensen met zware onderliggende aandoeningen, tegen het einde van de lente gevaccineerd zijn. Het kan zijn dat we tegen het einde van de zomer, laat ons zeggen begin september, onze 70 procent-doelstelling kunnen halen. In het slechtste geval zal het ergens in november zijn.’

‘Dat is wel met een korrel zout te nemen’, zegt Van Gucht. ‘We hangen sterk af van de leveringen. Daar kunnen altijd dingen fout gaan. Denk maar aan de problemen rond AstraZeneca, met het incident in Oostenrijk met de vrouw die een stollingsstoornis heeft ontwikkeld. Tot nu toe is er geen bevestiging dat er een oorzakelijk verband is, maar je moet dat altijd ernstig nemen en goed onderzoeken. Het gaat om één batch die verdeeld is over 17 landen, zo’n miljoen dosissen. België zat daar niet bij. ’

Met horten en stoten

Volgens Van Gucht zijn de problemen rond AstraZeneca kinken in de kabel die een effect kunnen hebben op je vaccinatiecampagne. ‘Het zal niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt. Ondertussen zijn er wereldwijd al meer dan 300 miljoen mensen gevaccineerd. Je kunt je voorstellen dat er af en toe wel iets gebeurt in de dagen na vaccinatie.‘

‘Het is nu wachten op meer vaccins’, besluit Van Gucht. ‘Ik verwacht dat die hoeveelheid in het tweede kwartaal (vanaf april, red.) sterk gaat toenemen. Johnson & Johnson komt op de markt, Pfizer gaat zijn productie opdrijven. AstraZeneca dat gaat wat met horten en stoten. Moderna, daar hebben we ook niet zo heel veel van besteld. Twee miljoen dosissen, dat is voor een miljoen mensen. Maar dat komt maar met mondjesmaat binnen.’ (wdm)

Zwangere vrouwen lopen verhoogd risico op ernstige Covid-19’

 

© Aangeboden door Business AM

Zwangere vrouwen lopen ‘een verhoogd risico op ernstige Covid-19’ in vergelijking met andere vrouwen, zo blijkt uit een lopende studie. 

Uit het onderzoek van de Universiteit van Birmingham en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus meer kans hebben dan niet-zwangere vrouwen om te worden opgenomen op de afdeling intensieve zorg of om aan de beademing te moeten worden gelegd.

Vooral aanstaande moeders uit etnische minderheidsgroepen of met reeds bestaande aandoeningen zoals zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en diabetes lopen een verhoogd risico, aldus de onderzoekers. De studie, die donderdag in het vaktijdschrift British Medical Journal (BMJ) werd gepubliceerd, loopt sinds april 2020 en volgt op een eerdere paper die afgelopen augustus in het BMJ verscheen.

In het kader van het recentste onderzoek analyseerden de wetenschappers de resultaten van 192 studies – 115 meer dan in de publicatie van augustus – over het effect van Covid-19 op zwangere vrouwen en hun baby’s. Daaruit bleek dat bij een op de tien zwangere en pas bevallen vrouwen die om het even welke reden in het ziekenhuis werden opgenomen, Covid-19 was vastgesteld.

In totaal overleden 339 zwangere vrouwen die positief hadden getest op het coronavirus, door uiteenlopende oorzaken. Dat is 0,02 procent van de in totaal 41.664 vrouwen die betrokken waren bij 59 van de studies. Daarnaast bleek dat de algemene percentages van doodgeboorte en neonatale sterfte laag zijn bij vermoedelijke of bevestigde Covid-19-gevallen. 

‘Zwangere vrouwen behoren tot risicogroep’

Een hogere leeftijd, een hoog BMI, een niet-blanke etniciteit en een onderliggende co morbiditeit (het naast elkaar bestaan van meerdere aandoeningen), waaronder chronische hypertensie en diabetes, werden echter geïdentificeerd als risicofactoren voor zwangere vrouwen die ernstige vormen van Covid-19 ontwikkelen.

‘Zwangere vrouwen moeten op basis van onze bevindingen worden beschouwd als een risicogroep, vooral diegenen die (onderliggende, red.) risicofactoren blijken te hebben, voor ernstige Covid-19’, zegt hoofdauteur John Allotey (Universiteit van Birmingham) van het WHO Collaborating Centre for Global Women’s Health. ‘Moeders moeten ook worden gerustgesteld dat het risico voor hun baby’s zeer laag is.’

“40 procent van de uitbraken op de werkplek”

Hallo van Gucht heeft weer wat nieuws verzonnen of gehoord! Zo kan hij mee blijven doen! En dat wisten we al. Ga zo door Van Gucht met je klucht!

John van Rest

 

© Belga

Op de persconferentie van het Crisiscentrum heeft viroloog Steven Van Gucht toelichting gegeven bij de huidige cijfers over de besmettingen met het coronavirus. Hij vertelde onder meer dat er een grote stijging is van het aantal besmettingen bij kinderen onder 10 jaar en dat de meeste uitbraken zich voordoen op de werkplek.

Van Gucht wees op de toename van besmettingen van 2 procent op weekbasis. “Vooral bij jonge kinderen onder de tien jaar zien we een toename van 29 procent. Dat is goed voor tachtig procent van de stijging van de cijfers”, aldus de viroloog. “De algemene besmettingsgraad bij kinderen blijft nog altijd een stuk lager dan bij oudere leeftijden, en er wordt ook vaker getest bij kinderen. De besmettingsgraad is momenteel het hoogst bij tieners, twintigers en dertigers.”

Het aantal uitbraken op scholen daalt, maar het aantal clusters op werkplaatsen blijft stijgen: “Meestal gaat het om sectoren waar telewerken moeilijk is, zoals vleesverwerkende of voedingsverwerkende bedrijven, maar ook de bouwsector, zorgsector of reinigingsdiensten”, zo zegt Van Gucht. “Van alle actieve uitbraken wordt 40 procent herleid tot werkplaatsen, gevolgd door scholen met 29 procent. Het aantal uitbraken in woonzorgcentra blijft relatief stabiel, momenteel 11 procent.”

Meeste uitbraken vinden nog steeds plaats op werkvloer

 © Aangeboden door Belga

Het aantal gerapporteerde uitbraken van coronabesmettingen neemt nog steeds toe in bedrijven. Daar zijn er ook de meeste. In scholen is er een lichte daling. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vandaag gezegd op de persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano.

De besmettingen op de werkvloer vinden meestal plaats in sectoren waar telewerk moeilijk is. “Denk maar aan de vlees- en voedselverwerkende industrie, de bouw, de zorg, de politie en de schoonmaakdiensten”, legt Van Gucht uit.

Van alle uitbraken die afgelopen week gemeld werden, wordt 40 procent ontdekt op de werkvloer, gevolgd door scholen met 29 procent. Het aantal uitbraken in woonzorgcentra (11 procent) is fors gedaald en momenteel stabiel.

“We moeten daarbij wel vermelden dat uitbraken in collectiviteiten zoals bedrijven, scholen en woonzorgcentra beter geregistreerd worden dan die bij de algemene bevolking”, nuanceert Van Gucht.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *