Nieuws 11 maart gaat de goede kant op!

Storm op komst? Gewoon nog wat winters weer ook zoals ik mij uit mijn jeugd kan herinneren dus niets nieuws!

John van Rest

 

© Belga

In de loop van woensdagnamiddag zullen we het al beginnen merken: de wind trekt aan. Het KMI verwacht een matige tot vrij krachtige wind in het binnenland en een vrij krachtige wind aan de kust, met rukwinden tot 50 km/h.

Donderdag wordt het onstuimiger, met verwachte rukwinden tussen 70 en 80 km/h in het oosten van het land en tot 90 km/h in het centrum. In het westen van het land wordt de wind zeer krachtig of zelfs stormachtig aan zee. Daar kunnen de rukwinden uithalen met een snelheid tussen 90 en 100 km/h of zelfs iets meer.

Tot zaterdag blijft de wind krachtig blazen uit het zuidwesten, met rukwinden tot 80 km/u.

(Fausto by Tagtik/Source: KMI, Noodweerbenelux/Picture: Belga)

Officieel: storm raast over België

 

© Belga

Het is nu officieel: een storm raast over ons land. Weerman David Dehenauw meldde op Twitter dat donderdagochtend al windsnelheden werden gemeten van 104 km/u op de luchthaven in Oostende en van 108 km/u in de Antwerpse haven in Stabroek.

Van een storm kan pas worden gesproken als er minstens gedurende tien minuten een windsnelheid van 75 kilometer per uur, ofwel 9 Beaufort, op tien meter hoogte wordt gemeten. Een forse windstoot van boven de 100 km/u volstaat dus niet om van een storm te spreken.

De felle wind waait sinds donderdagochtend over het land. Het KMI voorspelt “tijdelijk rukwinden tussen 80 en 100 km/u, soms zelfs meer met pieken tot 105 of 110 km/u, vooral dan in het noorden van het land”. Na 14-15 uur zouden de windsnelheden opnieuw moeten afnemen. Tot 17 uur geldt in het hele land code geel.

Ook dagelijkse dodental Covid-19 vertoont nu een daling

 

© Aangeboden door Business AM

De voorbije zeven dagen zijn in België telkens gemiddeld 2.359 mensen met het virus Covid-19 besmet geraakt. Dat is opnieuw 1 procent minder dan de vorige meetperiode. Dat blijkt uit een rapport van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Er moesten tevens gemiddeld elke dag 150 patiënten met symptomen van een coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook dat betekende een vermindering met 1 procent tegenover de week voordien.

Positiviteitsgraad

Er overlijden volgens de cijfers van Sciensano in België elke dag nog 24,6 mensen aan de gevolgen van de besmetting. Ook hier kan er nu van een daling – met 2,3 procent – gewag worden gemaakt. Tot gisteren moest er bij de overlijdens nog altijd een stijging van de gemiddelden worden opgetekend.

De positiviteitsgraad blijft voorlopig nog wel op 1,2 punten staan. Dit betekent dat elke besmette patiënt het virus nog altijd aan meer dan één andere persoon doorgeeft.

Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn in België in totaal 794.605 besmettingen geregistreerd. Er moesten 58.603 patiënten in de ziekenhuizen worden opgenomen. De infecties zijn in België 22.347 mensen fataal geworden.

Momenteel zijn in de Belgische ziekenhuizen nog altijd 1.947 coronapatiënten opgenomen. Op de intensieve zorgen moeten daarbij nog altijd 452 mensen worden behandeld.

Vaccinaties

Er werden de voorbije week in België gemiddeld 43.800 personen op een infectie met het virus Covid-19 getest. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover de meetperiode voordien. Die tests leverden 6,1 procent positieve resultaten op. Dat weerspiegelde een daling met 0,5 procent.

In totaal zijn tot nu toe 9,9 miljoen tests afgenomen. Inmiddels krijgen nu echter ook gemiddeld elke dag 18.000 mensen voor de eerste een vaccin toegediend. Dat is een toename met 46 procent tegenover de vorige week.

In totaal hebben in België tot nu toe 664.700 burgers een eerste vaccinatie gekregen.

Alle 65-plussers binnen 6 weken gevaccineerd

 

© Belga

Drie meevallers zorgen ervoor dat binnen 6 weken alle Vlamingen van boven de 65 jaar een eerste dosis van het coronavirus kunnen krijgen, zo meldt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

170.000 extra vaccins worden beschikbaar omdat er maar voor één week een voorraad van de tweede dosis van het Pfizer-vaccin wordt aangelegd: deze strategie kan zo worden aangepast omdat Pfizer zich heel goed houdt aan het leveringsschema. Het tweede vaccin zal ook pas na vijf in plaats van na drie weken worden geven, zodat 200.000 extra vaccins vrijkomen. Pfizer kan ook de voorraad van 100.000 vaccins die beloofd was voor het tweede kwartaal al in het eerste kwartaal leveren.

Volgens het kabinet van minister Beke kunnen daardoor op 24 april alle 65-plussers een eerste keer gevaccineerd zijn in plaats van oorspronkelijk 10 mei.

Dit virus gaat niet verdwijnen”

Moet dit nu speciaal door hem gezegd worden, wat is de toegevoegde waarde?

Ook zijn er al mensen gevaccineerd en hebben toch weer het virus opgelopen. Wat is dan de garantie van vaccineren? Hij zegt niet gevaccineerde lopen vroeg of laat het virus toch op? Is het niet beter dat de viroloog gewoon zijn werk gaat doen waarvoor hij is opgeleid. Dat hij zich niet steeds met nieuwe uitlatingen interessant wil voordoen zou beter zijn. Deze Alto Ego geeft een hoop onrust op de markt.

En uiteindelijk weet hij het ook niet! (Pinokkio)

John van Rest

 

© Belga

“Het virus is voor de meesten mild, maar wie wil meedoen aan deze loterij? Wie zich niet laat vaccineren, zal heel waarschijnlijk vroeg of laat besmet worden. Dit virus gaat niet verdwijnen”, haalde viroloog Steven Van Gucht deze week stevig uit op de persconferentie van het Crisiscentrum. We zetten zijn levensbelangrijke boodschap nog eens op een rijtje voor u.

Van Gucht richt zich in zijn communicatie tot wie twijfelt of hij zich zou laten vaccineren. “Van het vaccin is bewezen dat het veilig en werkzaam is. Het houdt je uit het ziekenhuis. Die effecten zien we nu al duidelijk bij de aller oudsten en de aller zwaksten. Mogelijk zijn er enkele neveneffecten 1 tot 2 dagen nadien, spierpijn, hoofdpijn, lichte koorts. Paracetamol kan helpen. Deze reacties zijn meestal mild en gaan voorbij. Wereldwijd zijn al meer dan 300 miljoen mensen gevaccineerd zonder onverwachte neveneffecten.”

Coronavirus bezorgt je langdurig gezondheidsproblemen

“Uit meer dan 100 jaar ervaring met andere vaccins weten we dat neveneffecten meestal vroeg optreden, meestal 1 of 2 dagen, soms 1 of 2 weken, maar niet op langere termijn. Dit is in groot contrast met het virus”, gaat Van Gucht verder. “Van het coronavirus is het zeker bewezen dat het langdurig klachten kan veroorzaken. Ook bij jonge en gezonde mensen. Veel studies spreken van minstens 10 procent van de besmettingen die aanleiding geven tot langdurige klachten. We weten dat het virus mensen in het ziekenhuis kan doen belanden. Dat is 7 procent van de gekende besmettingen. En we weten dat het mensen kan doden, dat is zo in 1 procent van de besmettingen. Dat percentage ligt nog een heel pak hoger bij de aller oudsten en gelukkig een stuk lager bij de jongsten.”

Meedoen aan de loterij?

“Dat neemt niet weg dat het virus voor de meesten mild is, maar wie wil meedoen aan deze loterij?”, klonk het nadrukkelijk. “Wie zich niet laat vaccineren, zal heel waarschijnlijk vroeg of laat besmet worden. Dit virus gaat niet verdwijnen. Dit blijft circuleren”, beklemtoonde Van Gucht. “En het is heel waarschijnlijk dat de meeste mensen in de komende maanden of jaren besmet zullen worden met het virus. Zeker als zij niet gevaccineerd zijn. De kans op ernstige complicaties kan je juist vermijden door je te laten vaccineren.”

Denemarken stopt met vaccineren met AstraZeneca

 

© Belga

In Denemarken wordt het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca voorlopig voor twee weken stilgelegd.

Volgens de Deense krant Politiken neemt het Deense Gezondheidsinstituut deze beslissing omdat na een eerste prikje verschillende mensen last kregen van bloedklonters. De directeur van het Gezondheidsinstituut wil tijdig reageren als er sprake is van mogelijke bijwerkingen. Een oorzakelijk verband is nog niet bewezen.

In Oostenrijk werd ook al een bepaald lot van het vaccin van AstraZeneca ingetrokken nadat vier patiënten te maken kregen met gevaarlijke bloedstollingen. Een verpleegster overleed er nadat ze ingeënt was, maar een oorzakelijk verband is nog niet bewezen.

In Estland, Litouwen, Luxemburg en Letland is het gebruik van vaccins van AstraZeneca voorlopig opgeschort in afwachting van een onderzoek door het Europees Geneesmiddelenagentschap.

België stopt niet met vaccineren met AstraZeneca

Waarom niet? Moeten er eerst doden vallen?

John van Rest

© Belga

Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca voor de komende twee weken. Er werden bij verschillende mensen immers bloedklonters vastgesteld nadat ze een prikje kregen. In België gaat het vaccineren met de vaccins van deze producent voorlopig gewoon door.

Een oorzakelijk verband is nog niet vastgesteld. Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) is wel een onderzoek gestart.

In Oostenrijk werd ook al een bepaald lot van het vaccin van AstraZeneca ingetrokken nadat vier patiënten te maken kregen met gevaarlijke bloedstollingen. Een verpleegster overleed er nadat ze ingeënt was, maar een oorzakelijk verband is ook hier niet bewezen.

In België gaat het vaccineren met vaccins met AstraZeneca wel nog gewoon door. Een woordvoerder van de taskforce vaccinatie liet wel weten dat de taskforce, samen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de problemen die in Denemarken zijn opgedoken, op de voet volgt.

Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatietaskforce, laat aan enkele kranten weten dat wie ingeënt wordt met het vaccin van AstraZeneca zich geen zorgen moet maken: de problemen in Denemarken zou beperkt zijn tot een bepaald lot van 1 miljoen vaccins. Er wordt nu onderzocht of dat lot ook in België werd geleverd.

Volgens het EMA zou dat lot geleverd zijn aan Denemarken, Oostenrijk, Estland, Letland, Litouwen en Luxemburg, die al gestopt zijn met de distributie van dit lot, maar ook aan Bulgarije, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Ierland, Malta, Nederland, Polen, Spanje en Zweden.

Vaccinatie in Brussel kampt met catastrofale achterstand

 

© Aangeboden door Business AM

Door Arno Meijnen

3,6 procent van de van de Europese volwassenen is ingeënt tegen het coronavirus. Vlaanderen doet net iets beter met 4 procent. Brussel loopt aanzienlijk achter (2,2 procent).

2,2 procent van de volwassen Brusselse bevolking, zo’n 21.000 mensen, is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee loopt onze hoofdstad achter op de rest van België. In Vlaanderen is 4 procent van de bevolking ingeënt (217.000 mensen), in Wallonië 3,9 procent (110.000 mensen).

Koploper in Europa is Malta met 7 procent volledige vaccinatie. Onderaan de ranglijst staat Bulgarije. Daar is amper 0,9 procent ingeënt.

Meer dan een miljoen dosissen toegediend

Belgen die volledig ingeënt zijn tegen het coronavirus hebben twee dosissen gekregen van een van de goedgekeurde vaccins (BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca).

In het meest recente rapport van Sciensano lezen we dat er in België in totaal 1.016.646 dosissen van het Covid-19-vaccin zijn toegediend. Dat in de periode tussen 28 december 2020 en 9 maart 2021.

‘In totaal hebben 664.712 personen (waarvan 185.834 van 65 jaar en ouder) een eerste dosis van het vaccin toegediend gekregen. Hiervan hebben 351.934 personen (waarvan 148.772 van 65 jaar en ouder) al een tweede dosis gekregen’, aldus het rapport.

Ook Italië legt gebruik lot AstraZeneca-vaccin aan banden

 

© Aangeboden door Belga

Ook Italië stopt met het toedienen van een bepaald lot AstraZeneca-vaccins. Dat meldt het Italiaanse geneesmiddelenagentschap AIFA. Het zou gaan om een ander lot dan hetgene dat Denemarken ertoe aanzette om de vaccinatiecampagne met AstraZeneca voor twee weken stop te zetten.

“Naar aanleiding van de melding van een aantal ernstige bijwerkingen heeft het AIFA uit voorzorg besloten om de partij ABV2856 van het AstraZeneca-vaccin in het hele land te verbieden”, klinkt het. Het Italiaanse geneesmiddelenagentschap onderstreept wel dat er tot dusver geen oorzakelijk verband is tussen de toediening van het vaccin en de vermelde gevallen van ernstige bijwerkingen.

Eerder op donderdag besliste het Deense gezondheidsinstituut dat Denemarken de vaccinatie met het coronavaccin van AstraZeneca zeker twee weken stillegt. Dat komt omdat er bij verschillende mensen bloedklonters werden vastgesteld nadat ze gevaccineerd waren. Er is ook sprake van een verdacht overlijden. In navolging van Denemarken stopten ook IJsland en Noorwegen voorlopig met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. België stopt voorlopig niet met het vaccineren met AstraZeneca, het kreeg geen doses van het lot dat in Denemarken mogelijks voor problemen heeft gezorgd.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *