Nieuws 10 maart alles normaal als je dit gewoon denkt.

Jan Jambon (N-VA) noemt avondklok “buiten proportie”, maar toch stond het niet op agenda Overlegcomité

Jan Jambon N-VA© Aangeboden door Newsmonkey Jan Jambon N-VA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft vandaag in het Vlaams Parlement uitleg gegeven over de beslissingen op het Overlegcomité van afgelopen vrijdag. De meeste vragen gingen daarbij over de avondklok. Jambon toonde zich daar eerder al geen voorstander van, maar toch stond dat thema volgens hem vrijdag niet op de agenda omdat andere partijen er wel voor gewonnen blijven.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert vroeg recent voor een debat over de avondklok, terwijl ook de N-VA en de MR al langer vragen hebben bij de maatregel. Het leek dan ook onvermijdelijk dat de avondklok op de agenda zou komen van het Overlegcomité afgelopen vrijdag.

Consensus

Toch was dat volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) niet het geval. Omdat er op het Overlegcomité in consensus beslist wordt en federaal een aantal partijen voorstander blijven, had dat volgens Jambon geen zin.

Volgens persagentschap Belga hoopt hij dat een N-VA-wetsvoorstel in de kamer daar binnenkort verandering in kan brengen. Jambon zelf herhaalde in het Vlaams Parlement namelijk dat hijzelf de avondklok “stilaan buiten proportie” vindt.

Kotbubbel en kusthoreca

Andere vragen in het Vlaams Parlement voor de minister-president gingen over de zogenaamde kotbubbel en de horeca aan de kust. Over wat kotstudenten nu wel of niet mogen met anderen waarmee ze samen op kot zitten, blijft namelijk verwarring bestaan. “Het is aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om een verduidelijkende richtlijn aan de politie te geven”, zei Jambon daarover.

Voor de horeca aan de kust had hij minder goed nieuws. Zij hadden gehoopt deze paasvakantie opnieuw te mogen openen, maar moeten daarmee wachten tot 1 mei. Jambon wil daarover met de kustburgemeesters in gesprek gaan, maar drukte enige hoop wel de kop in. “Als er een verbod is, moet dat gehandhaafd worden”, zei hij.

(uv)

Besmettingen: grote verschillen per provincie

 

© Belga

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in België in de afgelopen week gedaald tot 2.344,7 besmettingen per dag, een daling met 3% op weekbasis, zo melden de jongste cijfers van Sciensano.

De cijfers geven een groot verschil per provincie.

Zo stijgt in Vlaanderen het aantal besmettingen op weekbasis met +11,8% in Limburg en +2,9% in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen (-7,3%), Vlaams-Brabant (-3,2%) en Antwerpen (-1,4%) daalt het gemiddeld aantal besmettingen dan weer.

In Brussel daalt het cijfer met -4,1%. Ook in de Waalse provincies geven de provincies een uiteenlopend beeld: een stijging met +23,9% in Namen, maar een daling met -25,1% in Waals-Brabant, -17,9% in Luxemburg, -10,5% in Luik en -0,1% in Henegouwen.

(Fausto by Tagtik/Source: epistat.wiv-isp.be/ Picture: Belga)

Onderzoek bewijst: Belgische contactbubbels werken tegen verspreiding coronavirus

Coronavirus Brussel bubbels

© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus Brussel bubbels

Het systeem van sociale bubbels om contacten te beperken is efficiënt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit een grote studie die in België is uitgevoerd.

De zogenaamde ‘sociale bubbels’ of ‘contactbubbels’ zijn al langer omstreden. Niet alleen zorgden ze vaak voor verwarring, België is ook één van de weinig landen wereldwijd die de maatregelen op die manier heeft ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

Huishoudelijke bubbel

Twaalf onderzoekers van de universiteiten van Brussel, Antwerpen, Hasselt en Leuven besloten daarom om het effect van die bubbels te onderzoeken. Zij omschrijven een ‘huishoudelijke bubbel’ als “een unieke combinatie van twee huishoudens, die elkaar ontmoeten tijdens de weekenden, waarin de oudste leden slechts drie jaar in leeftijd kunnen verschillen”.

Het onderzoek is gevoerd van 30 april tot 31 augustus 2020 en moest daardoor wel rekening houden met veranderde omstandigheden. In die vier maanden zijn de andere coronamaatregelen in België namelijk regelmatig aangepast. Die variabele omstandigheden zijn verwerkt in de resultaten.

Minder ziekenhuisopnames

Algemeen komt de studie – die verschenen is in Nature Communications – tot de conclusie dat het strikt opvolgen van de regels van ‘huishoudelijke bubbels’ ziekenhuisopnames door Covid-19 met 90 procent kan verminderen. Maar zelfs als de regels minder strikt gevolgd worden, ligt het aantal ziekenhuisopnames nog steeds 41 procent lager dan zonder beperkingen.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *