Nieuws 8 maart bijna normaal

Nog even een gedachte over het vaccineren tegen COVID-19.

De viroloog bij de regering is er nog altijd van overtuigd dat het goed zit met het vaccin. Het gaat de ziekte tegen en ook de besmetting naar andere mensen.

Als dit zo is, waar maken ze zich dan zo druk over!

80 % wil gevaccineerd worden. De andere overgebleven 20% om allerlei redenen niet! Dan is dit toch hun verantwoording?

Die 80% kan dit toch niet deren! Ze kunnen geen covid meer krijgen of uitdragen?

Of is dit niet zo? Komt daar die onrust en het paspoort gedoe dan door? De overtuiging van de virologen geven ons het gevoel dat het allemaal in orde is. Dus nogmaals waarom dan die paniek en extra regels zoals pasjes of paspoort uitgeven ter beveiliging

Dit is dan volledig overbodig denk ik dan!

20% kan nog ziek worden en dat is hun eigen verantwoording! Er gaan er dood en er gaan er genezen en klaar is het! Die andere 80% heeft hier geen last van!

Klaar en weer naar eerder als normaal!

John van Rest

Nieuwe angst in woon-zorgcentra: bezoekers besmetten

 

© Belga

Na de vaccinaties van bewoners en personeelsleden in de woonzorgcentra blijkt dat toch veel bewoners nog besmet raken met het coronavirus, maar dat ze er amper ziek van worden. Zo werden vorige week nog uitbraken vastgesteld in een twintigtal woonzorgcentra in Vlaanderen, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad. Dat zorgt voor een nieuwe bezorgdheid in de woonzorgcentra.

“De enig mogelijke conclusie is dat bewoners van woonzorgcentra, die een verzwakt immuunsysteem hebben, ook na de vaccinatie toch nog meer vatbaar blijven voor besmetting met covid-19”, aldus geriater Jos Tournoy (KU Leuven) bij Het Nieuwsblad. Hij spreekt van een ‘belangrijk signaal voor de buitenwereld’: “Blijf voorzichtig als je in een woonzorgcentrum op bezoek gaat, leef de covid-maatregelen na. Het is niet het geschikte moment om de knuffelcontacten uit te breiden.”

“Eerst moesten we de bewoners van woonzorgcentra afschermen van de buitenwereld om ze te beschermen voor besmetting. Nu moeten we de bezoekers beschermen, die vaak nog niet gevaccineerd zijn en zelf ook niet meer van de jongsten zijn”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad, De Standaard/Picture: Belga)

Covid-19: Besmettingen en ziekenhuisopnames dalen verder

 

© Aangeboden door Business AM

De voorbije week werden in België gemiddeld 2.344 nieuwe besmettingen met het virus Covid-19 geregistreerd. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt uit de statistieken van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tevens moesten de voorbije week gemiddeld 145,1 patiënten per dag in het ziekenhuis worden opgenomen. Ook dat cijfer vertegenwoordigde een daling met 3 procent tegenover de week voordien.

In de Belgische ziekenhuizen worden momenteel 1.932 patiënten wegens een besmetting met het virus Covid-19 behandeld. Dat was 3 procent meer dan de week voordien. Daarbij moesten 426 mensen op intensieve zorgen worden behandeld. Hier moest een toename met 2 procent worden gemeld.

Status-quo

De voorbije week bleken gemiddeld 25 patiënten aan de gevolgen van de besmetting te zijn overleden. Dat cijfer bleef ongeveer status-quo tegenover de week voordien.

Sinds het begin van de uitbraak van de coronapandemie werden in België inmiddels al minstens 787.891 mensen met het virus Covid-19 besmet. De besmetting heeft in België tot nu toe aan 22.261 mensen het leven gekost.

N-VA: “Tijd om kleur te bekennen”

© Belga

De meningen over de avondklok zijn verdeeld, ook binnen de federale regering. De N-VA wil klare wijn en dient daarom een wetsvoorstel in om de maatregel van de avondklok stop te zetten.

“Als er goede argumenten zijn om die avondklok te verlengen, dan willen we dat het parlement daarvan in kennis gesteld wordt”, zegt N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover. “We merken echter dat zo’n cruciale gegevens niet aan de volksvertegenwoordiging worden meegedeeld.”

“Door het neerleggen van ons wetsvoorstel dwingen we de regering om haar beleid daaromtrent te verantwoorden en alle Kamerleden om hierin kleur te bekennen”, stelt De Roover van N-VA, dat federaal in de oppositie zit.


Het pandemieplan was klaar, maar het lag al jaren stof te vergaren

 

© Aangeboden door Belga

Bij de start van de coronacrisis, nu een jaar geleden, is vrij snel pijnlijk duidelijk geworden dat ons land geen up-to-date pandemieplan meer had. Dat blijkt uit een reconstructie die Het Nieuwsblad kon maken op basis van vele duizenden vertrouwelijke documenten uit de begindagen van de crisis.

In een van de eerste vergaderingen van het Wetenschappelijk ­Comité verwijst infectiologe Erika Vlieghe naar het pandemieplan dat in 2006 werd opgesteld door de toenmalige griepcommissaris, Piet Vanthemsche. Richtlijnen rond mondmaskers of prioriteiten bij de vaccinatiecampagne: het staat allemaal in het pandemieplan uit 2006. Probleem: de staatshervorming in 2014 verschuift een groot deel van de bevoegdheden naar de gemeenschappen, en het plan wordt nooit geüpdatet.

Nochtans had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ons land al verschillende keren ­gewaarschuwd voor het ontbreken van een actueel plan. De laatste keer zelfs in oktober 2019, amper enkele maanden voor de pandemie hier losbarstte. Ook vandaag, een jaar later, blijft het wachten op een update.

Na de coronacrisis hopen experten en politici dat er werk van gemaakt wordt. Binnen de federale overheidsdienst Volksgezondheid zijn ze dat alvast van plan. Volgens topman Tom Auwers komt er op de FOD “een permanente crisismanager die zich zal focussen op het updaten van het nood- en pandemieplan”.

Meghan vertelt over zelfmoordgedachten, Harry voelt zich in de steek gelaten

 

© Aangeboden door Belga

Meghan Markle, hertogin van Sussex, heeft in het langverwachte interview met Oprah Winfrey dat zondagavond werd uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS, toegegeven dat ze met zelfmoordgedachten kampte op het hoogtepunt van de crisis binnen de Britse paleismuren. Volgens Meghan had ze gevraagd om professionele hulp maar die kwam er niet, omdat de hofhouding vond dat dat niet gepast was.

Ze legde ook uit dat ze als vrouw van een prins niet zomaar op eigen houtje naar een ziekenhuis kon gaan. “Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: mijn paspoort, mijn rijbewijs, mijn sleutels.”

Prins Harry verklaarde dat ook hij op dat moment niet wist wat hij moest doen, en daar zelf ook mentaal onder leed. “Ik denk dat ik me schaamde om dat toe te geven”, vertelde hij over de psychische problemen van zijn vrouw. In zijn familie zou dat ook niet bespreekbaar zijn. “Daar is het idee altijd: zo is het gewoon. We moeten allemaal met deze druk omgaan.”

Prins Harry getuigde ook over hoe hij zich in de steek gelaten voelt door zijn vader, kroonprins Charles. Volgens hem zijn zijn vader en broer, prins Andrew, “gevangenen van het systeem” van de koninklijke familie, waarmee hij “veel medelijden heeft”.

Sinds Harry gebroken heeft met het Britse hof en Groot-Brittannië heeft verlaten, beantwoordt prins Charles zijn telefoontjes niet meer. “Ik heb hem altijd graag zien, maar er waren vele incidenten”, aldus Harry. Hij betreurt ook dat de Windsors hem niet hebben gesteund toen zijn vrouw slachtoffer was van racistische aanvallen.

Op de vraag van Oprah waarom ze Groot-Brittannië hebben verlaten, antwoordde Harry “een gebrek aan steun en begrip”. “Ik heb de zaak zelf in handen genomen, ik moest dat voor mijn familie doen”, klonk het. De prins was vooral bevreesd dat de geschiedenis van zijn moeder prinses Diana -die bij een achtervolging door paparazzi verongelukte- zich zou herhalen.

Gemiddeld 145 ziekenhuisopnames per dag

 

Tussen 1 en 7 maart werden er gemiddeld 145,1 mensen met COVID-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, zo blijkt maandag uit een voorlopig overzicht van Sciensano. Dat is een lichte daling met 3 procent. Het totale aantal ziekenhuispatiënten met COVID-19 bedraagt nu 1.932, of 53 patiënten meer dan op zaterdag. Van hen liggen er 426 op intensieve zorgen, 10 meer dan op zaterdag.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus lag in de week tussen 26 februari en 4 maart op gemiddeld 2.344 per dag. Dat is nagenoeg evenveel (2.345) als de week voordien. Sinds het begin van de coronapandemie raakten al zeker 787.891 Belgen besmet.

Het aantal overlijdens aan COVID-19 blijft ook rond hetzelfde cijfer schommelen, tot gemiddeld 25 per dag in de week tot 4 maart. Zondag lag het weekgemiddelde iets hoger, op 26,9. In totaal kostte het virus al aan 22.261 landgenoten het leven.

In Zwitserland zijn boerka en nikab uit het openbare leven verbannen

Hoe zit het dan met de mondkapjes en schermen?

John van Rest

 

© Aangeboden door Business AM

Zwitserland voert een boerkaverbod in. Dat is het gevolg van de uitslag van een volksraadpleging over het dragen van gezichtsbedekkende kleding. In het referendum kreeg het boerkaverbod, een voorstel van de rechts-nationalistische Schweizerische Volkspartei (SVP), steun van 51,2 procent van de kiezers. Gemiddeld 50 procent van de Zwitserse kiesgerechtigde bevolking nam aan het referendum deel. Dat is iets hoger dan gemiddeld.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op het nieuwe verbod. Gezichtsbedekkende kleding wordt wel toegelaten indien er sprake is van mogelijke risico’s voor de veiligheid, gezondheid of klimaat. Een boerka of niqaab zullen bovendien in gebedshuizen eveneens nog altijd worden toegelaten. In Zwitserland werd ruim tien jaar geleden al een verbod op de bouw van nieuwe minaretten ingevoerd.

Onnodig

Voortaan is het in Zwitserland verboden om in het openbaar een gezichtsbedekking, zoals de islamitische boerka en niqaab, te dragen. Zwitserland volgt daarin vijf andere landen, waaronder buurlanden Frankrijk en Oostenrijk, die eerder al een dergelijk verbod introduceerden. Slechts in zes van de zesentwintig Zwitserse kantons werd de introductie van het verbod afgewezen.

Het is anderzijds pas de 23ste keer in honderddertig jaar dat een voorstel vanuit de bevolking is aanvaard. Zwitserland heeft in zijn geschiedenis tot nu toe 219 referenda georganiseerd. Voor de organisatie van een referendum zijn honderdduizend handtekeningen nodig.

De uitslag van het referendum betekent ook een klap voor de Zwitserse regering en het parlement. Beide hadden zich immers tegen het referendum uitgesproken. Daarbij was aangevoerd dat de invoering van een nationaal verbod weinig zinvol was.

In eerste instantie bleek immers dat in heel Zwitserland slechts enkele tientallen personen de nikab dragen. Bovendien kon deze kwestie ook met een kantonnale wetgeving worden geregeld. Het land telt in totaal ongeveer 400.000 moslims onder zijn bevolking.

Walter Wobmann, een topman van de Schweizerische Volkspartei, stelde in een reactie dat het resultaat niet louter een symbolische waarde heeft. ‘Gezichtsbedekking is in strijd met ons waardesysteem,’ aldus Wobmann. ‘Nu zijn er duidelijke regels, zodat men weet dat men in Zwitserland in het openbaar zijn gezicht toont.’

Jean-Luc Addor, een ander bestuurslid van de Zwitserse volkspartij, wees erop dat het referendum duidelijk maakt dat het verbod niet alleen steun in rechtse kringen geniet. ‘Ook linkse feministen en progressieve moslims hebben zich achter het initiatief geschaard,’ aldus Addor. ‘Ook vele moslims begrijpen dat de niqaab een duidelijk symbool is van de radicale islam.’

Saida Keller-Messahli, oprichter van het Forum voor een Progressieve Islam, benadrukte eveneens dat de uitslag van het referendum een afwijzing betekent van een totalitaire ideologie die in een democratie geen plaats heeft.

Teleurstelling

De Islamitische Centrale Raad van Zwitserland (ICCS) maakte echter gewag van een grote teleurstelling voor alle moslims die in Zwitserland zijn geboren en opgegroeid. Woordvoerders van de raad voegden eraan toe dat het referendum erin geslaagd is om de wijdverbreide islamofobie in Zwitserland in de grondwet te verankeren. De Federatie van Islamitische Organisaties in Zwitserland voegde eraan toe angst te hebben voor de veiligheid van moslims in Zwitserland.

Bij feministische groeperingen vielen gemengde reacties op te rapen. Sommigen zagen de gezichtsbedekking als een symbool van patriarchale onderdrukking, terwijl anderen het verbod afwijzen omdat op geen enkele manier mag worden voorgeschreven op welke manier vrouwen zich zouden moeten kleden. Deze laatste groep merkt op dat het verbod ook geen enkele invloed zal hebben op reële problemen zoals seksisme, racisme en geweld. 

Na de introductie van het verbod op de bouw van nieuwe minaretten twaalf jaar geleden, zijn in Zwitserland de debatten over de verschillende symbolen van de islam verder gegaan. Twee kantons – St. Gallen en Ticino – introduceerden het voorbije decennium een verbod op de volledige gezichtsbedekking.

In Ticino werden na de invoering van het verbod over een periode van drieënhalf jaar zestig personen aangeklaagd wegens inbreuken op de wet. Daarbij werden 28 vrouwen met een gezichtsbedekking geverbaliseerd. De andere 32 processen-verbaal werden opgesteld tegen sporthooligans.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *