Nieuws 7 maart zondag

Daling in ziekenhuisopname zou sneller moeten gaan”

 

© Belga

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames is maandag voor het eerst opnieuw lichtjes gedaald met 3 procent. Al zeven dagen op rij daalt dit aantal.

Experten zien in deze daling een logisch gevolg van de daling van het aantal besmettingen en zijn dus voorzichtig optimistisch gestemd. ‘Voorzichtig’ optimistisch, want ook al is de grootste versnelling van de Britse variant achter de rug, blijft die besmettelijkere variant toch nog steeds dominanter worden.

Biostatisticus Geert Molenberghs zou het aantal ziekenhuisopnames nog graag sneller zien dalen: “Want als het stil hangt, worden de risico’s opnieuw groter. We zitten nu op een hoog plateau en we hebben die exponentiële stijging kunnen vermijden. Maar voorbeelden als New York tonen aan dat je op zo’n plateau ook nog kan doorschieten”, aldus de biostatisticus bij Het Nieuwsblad. Voorzichtig blijven blijft voor hem de boodschap.

Kust onderzoekt mogelijkheden voor horeca tijdens paasvakantie

Coronavirus Oostende

© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus Oostende

De kust heeft de hoop nog niet opgegeven voor de horeca aan zee tijdens de paasvakantie. De kustburgemeesters hadden gehoopt dat de horeca dan al zou mogen heropenen, maar het Overlegcomité besliste daar niet op in te gaan. Zij willen die heropening maar op 1 mei.

De horeca vroeg al enige tijd aan het Overlegcomité om perspectief over het heropenen. Dat kregen ze nu eindelijk afgelopen vrijdag, al was het niet helemaal waarop ze gehoopt hadden. Pas op 1 mei mag de horeca eventueel de deuren opnieuw openen van het Overlegcomité.

Schrik voor chaos

Vooral aan de kust kwam deze beslissing hard aan. De horeca had daar namelijk gehoopt al in de paasvakantie – die start op 5 april – de deuren te mogen openen. Bovendien vrezen de kustburgemeesters dat de huidige regels voor chaos zullen zorgen aan de kust. De kans is namelijk groot dat er bij mooi weer tijdens de paasvakantie sowieso veel mensen naar de kust komen.

De kust had daarom aan het Overlegcomité voorgesteld om terrassen toe te laten en/of raamverkoop toe te laten bij strandbars. Die ging daar echter niet op in en nu dreigt er onduidelijkheid. Onder andere Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, liet al weten dat in zijn gemeente terrassen toegelaten zullen zijn.

Gezamenlijk voorstel

“Het is de bedoeling dat er overlegd wordt met de horecasector en de kustburgemeesters over de verschillende alternatieven en oplossingen voor de kust tijdens de paasvakantie. Zo willen we tot een gezamenlijk voorstel komen voor het Overlegcomité. De kerngedachte daarbij is spreiding in tijd en ruimte”, zegt provinciebedrijf Westtoer aan HLN.

Deze week zullen de verschillende partijen daarom met elkaar in overleg gaan om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Volgende week willen ze dan met een nieuw gezamenlijk voorstel naar het Overlegcomité gaan.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *