Nieuws 5 maart nog steeds geen vermindering opname ziekenhuis.

De leugen regeert.

Ook beweren dat minder sterfte komt door het vaccineren en ook dankzij de lock down. Ze geloven het bijna zelf?

Minister De Jonge

De PCR testen waar al maanden voor is gewaarschuwd dat dit verloren kosten kunnen zijn als dit niet goed wordt aangepakt! Nu het is al, weer gebeurd. Gewoon niet luisteren is hier weer toegepast. Het geld is gewoon weer weg! De kosten daarvan zijn natuurlijk voor de belastingbetaler! Dat begrijpt u toch ook? Want machtsmisbruik bij de belastingen is ze niet vreemd.

Weet u het gaat om vele miljoenen alleen in Utrecht al 1,5 miljoen per week

Hier, maar weer eens overduidelijk regeringen zijn geen zakenmensen. Ze hebben daar gewoon geen verstand van. Laat dit toch aan echte zakenmensen over dan komt het zeker goed. Delegeren zou hier de oplossing voor zijn!

En Natuurlijk De Jonge heeft hier wel weer een oplossing voor daar wil hij zich echt voor inzetten. Hij zou dit voor geen goud willen missen!

John van Rest

Hoe zit dit ook alweer?

Onhandigheid De Jonge: op de foto zonder mondkapje

Door ONZE VERSLAGGEVERS21 feb. 2021 in BINNENLAND

AMSTERDAM – Een onhandigheid van minister De Jonge (Volksgezondheid): er is beeld opgedoken van de coronaminister die zich in een winkel op de foto laat zetten zonder mondkapje op. Die ging volgens de bewindsman alleen af tijdens het maken van de foto, maar De Jonge zegt achteraf dat hij het mondkapje ook op dat moment ’beter op had kunnen houden’.

Minister Hugo de Jonge stond even zonder mondkapje in een winkel in Rotterdam. „Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden.”

Hoezo, alleen voor de schijn dit doen zogenaamde veiligheid,

Meneer De jonge, u vindt het dus zelf ook niet zo gevaarlijk deze covid 19?

Conclusie:

Als u het gevaarlijk zou vinden dan zou u toch nooit zonder mondkapje bij mensen in de buurt lopen? Want je zou maar eens ziek worden?

John van Rest

De CDA-bewindspersoon liet een week geleden, toen Koning Winter het land nog regeerde, zijn schaatsen slijpen bij een Rotterdamse zaak. Hij werd daarbij door de winkelier even naar binnen gehaald. „De eigenaar nodigde mij uit even een kijkje te nemen achter in de werkplaats, waar ze aan het slijpen waren”, laat De Jonge via zijn woordvoerder weten.

Afstand

Dat deed de minister ’uiteraard met mondkapje op en op anderhalve meter afstand’. Maar het mondmasker ging – ondanks de mondkapjesverplichting die het kabinet voor onder meer winkels invoerde – wel even af om op de foto te gaan, aldus De Jonge. De foto was bedoeld voor eigen gebruik, maar lekte tot schrik van de winkelier toch uit, onder meer naar De Telegraaf.

Het kapje ging alleen af voor de foto, benadrukt de minister, en dat wordt ook bevestigd door de winkelier in kwestie. Maar De Jonge geeft toe: „Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden.”

Meerdere politici

Meerdere politici kwamen de afgelopen tijd al in opspraak voor het niet goed naleven van de coronamaatregelen. Deze week nog moest minister Hoekstra (Financiën, CDA) door het stof nadat hij een campagnefilmpje van zichzelf schaatsend in Thialf had gedeeld. Maar de Friese ijsbaan is helemaal niet open voor publiek. „Stom”, moest Hoekstra toegeven. Hij had er ’niet goed over nagedacht’.

En D66-fractieleider Jetten ging afgelopen week langs bij een sportschool voor een bezoek aan een trainer die werkt met mensen met een handicap en sportte even mee. „Ook dat kan niet”, zei Jetten achteraf tegen Radio 1.

Afgelopen zomer ontstond er ophef rond de bruiloft van minister Grapperhaus (Justitie, CDA), toen er foto’s opdoken waarop hij zich bepaald niet aan de anderhalve meter afstand hield. Daarnaast was er nog minister Bijleveld (Defensie, CDA) die tijdens de feestdagen een kerkdienst bezocht nadat haar collega Grapperhaus juist had opgeroepen de kerstdienst thuis te bezoeken.

Coronavirus: ziekenhuisopnames blijven verder stijgen

Coronavirus IC ziekenhuis Luik

© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus IC ziekenhuis Luik

De druk op de Covid-afdelingen van de Belgische ziekenhuizen blijft verder toenemen. Tussen 26 februari en 4 maart zijn dagelijks gemiddeld bijna 156 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is 23 procent meer dan de week ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen daarentegen lijkt voorzichtig terug de goede kant op te gaan.

In de periode van 23 februari tot en met 1 maart zijn in België gemiddeld 2.358,7 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Het daggemiddelde is wel lager dan dat van gistereneergisteren en de dag daarvoor.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 41.300 coronatesten per dag afgenomen. 6,5 procent van die testen bleek positief. Beide cijfers zijn quasi identiek aan de voorbije dagen.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 170 mensen opgenomen voor Covid-19. 152 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 1.906 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 5 meer dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 426 mensen met Covid-19. Dat zijn er 8 minder dan gisteren, goed voor de eerste daling in meer dan twee weken

Tussen 26 februari en 4 maart zijn dagelijks gemiddeld 155,9 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 23 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 26,1 per dag voor de periode van 23 februari tot en met 1 maart. Dat is 6,6 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. In vergelijking met de voorbije dagen lijkt er echter ook hier opnieuw een stijgende trend ingezet te zijn. In totaal stierven nu al 22.196 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 3 maart hadden in België al 540.256 mensen mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 5,87 procent van de volwassen bevolking of 4,7 procent van de totale bevolking.

325.451 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 3,53 procent van de volwassen bevolking, ofwel 2,83 procent van de totale bevolking.

Marc Van Ranst: “Mensen die zich niet willen laten vaccineren, moeten beseffen dat hun keuze gevolgen heeft”

25/01/2021

Viroloog Marc Van Ranst vertelt in een interview dat iedereen de vrijheid heeft om zich al dan niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. “Maar als iedereen de kans heeft gehad, dan mogen landen of vliegtuigmaatschappijen wat mij betreft best zeggen: zonder vaccinatiebewijs kom je er niet in”, klinkt het.

Nu we eindelijk aan het vaccineren zijn, moeten we ook rekening houden met de mensen die het vaccin weigeren. Uit de meest recente peiling van Ipsos is gebleken dat 14 procent van de Belgen het vaccin niet wil laten zetten, terwijl 11 procent van de burgers er nog niet uit is en dus nog overtuigd kan worden.

Anti-vaccinbeweging

In een interview met de Nederlandse krant NRC waarschuwt viroloog Marc Van Ranst dat de weigeraars moeten beseffen dat daar wellicht gevolgen aan verbonden zullen zijn. “Vaccinaties moet je niet verplicht gesteld hebben, dat zou het grootste cadeau zijn dat we de anti-vaccinbeweging kunnen geven. Je wilt geen vaccin? Be my guest. Ik ga die mensen niet proberen te overtuigen. Maar ze moeten wel beseffen dat hun keuze gevolgen heeft. Zolang nog niet iedereen de kans heeft gehad gevaccineerd te worden, gaan we geen onderscheid maken. Dat de een mag gaan fuiven omdat hij gevaccineerd is en de ander niet, dat zou een dystopische maatschappij zijn. Maar als iedereen de kans heeft gehad, dan is het iets anders. Dan mogen landen of vliegtuigmaatschappijen wat mij betreft best zeggen: zonder vaccinatiebewijs kom je er niet in. Beslissingen hebben gevolgen, dat is zo met elke keuze in ons leven”, aldus Van Ranst.

Moeilijke discussie

Hij betreurt dat sommige mensen de wetenschap meer in vraag stellen dan hun eigen bevindingen. “Het enige wat we kunnen doen, is eerlijk informatie geven. Maar in debat gaan met groepen als Viruswaanzin in België of Viruswaarheid in Nederland, daar moet je heel erg mee oppassen. Deze week nog kreeg ik een verzoek voor een studiodebat, maar dat heb ik afgeslagen. Ik wil wel met dat soort mensen discussiëren. Voor een zaal vol viruswaanzinnigen zitten en daarmee in gesprek gaan, dat is fitness voor mij. Maar als je dat doet met een moderator en een camera erop, genereer je het idee dat de waarheid in het midden ligt tussen aan de ene kant professor Pierre Van Damme, met dertig jaar ervaring als vaccinoloog, en aan de andere kant Rogerke67443, die een half uurtje op de sofa heeft nagedacht en tot de tegengestelde mening is gekomen”, besluit hij.


“De indicatoren zijn geruststellend”

© Aangeboden door Belga

Ook de minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet, zette deze ochtend op LN24 en Bel-RTL uiteen wat hij vanmiddag verwacht van het Overlegcomité, met prioriteit voor onderwijs en een tijdschema voor de heropening van gesloten sectoren vanaf midden april of begin mei.

“We blijven op een plateau, er is geen exponentiële stijging zoals we vorige vrijdag misschien vreesden”, zei Jeholet (MR). Hij ziet zelfs positieve cijfers, zoals de daling van het aantal doden. Die geruststellende indicatoren “stellen ons in staat om versoepelingsmaatregelen te nemen”.

Eerste prioriteit daarbij zijn naar jongeren en onderwijs. Jeholet mikt op een aanwezigheid van 20% op universiteiten en middelbare scholen, een volledige heropening van de middelbare scholen na de paasvakantie, of zelfs een terugkeer van het 3e en 4e jaar vanaf 22 maart. Volgens hem moeten ook de beperkingen voor buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 12 jaar verdwijnen.

Wat betreft de cultuur-, horeca- en evenementensector, vraagt hij om vooruitzichten en een kalender met specifieke data van heropening. Jeholet citeert 19 april of 1 mei. Over de sociale bubbels is Jeholet voorstander van een uitbreiding naar acht of tien personen buiten, en twee knuffelcontacten.

Dan toch kleine versoepeling?

Eind maart ligt alles achter ons? Ga ik dan toch gelijk krijgen met mijn voorspelling, of liever gezegd al lang geleden besloten einddatum achter de schermen?

 © Belga

Vorige week maakte het Overlegcomité, de vergadering van alle regeringen van het land, zich klaar om zich te buigen over mogelijke versoepelingen van de huidige coronamaatregelen, tot het nieuws binnenkwam van een felle stijging van de ziekenhuisopnames. Het Overlegcomité schoof de agenda een week vooruit, maar de cijfers van deze week geven nog niet veel ruimte toe voor versoepelingen in maart. Alleen een verruiming van de buitenbubbel blijkt erin te zitten.

De experts van de GEMS (die de overheden adviseert over de aanpak van de coronacrisis, red) blijven bij hun advies van vorige week. “Dat gaat niet veranderen, zeker niet gezien de fragiele situatie waarin we ons bevinden. Dit is niet het moment om te gaan versoepelen”, zei epidemioloog Pierre Van Damme in Terzake.

Van Damme focust liever op een stapsgewijze heropstart van het normale leven in ons land eind deze maand. “Laten we vooral nu goed plannen en eerder naar eind maart zien wat er kan en eventueel dan een volledig plan gaan uitwerken waarbij je stap voor stap iets kan gaan mogelijk maken”, aldus professor Van Damme. “Dat is tijd winnen op de infectie en de vaccinatie de kans geven om betere resultaten te geven.”

Bij Het Nieuwsblad voorspelt viroloog Steven Van Gucht dat vanuit epidemiologisch vlak pas half april versoepeld zal kunnen worden.

“Als we naar de cijfers kijken, volgen die de voorspellingen van modellen. Als we op dat traject blijven zal er sprake zijn van een opgaande beweging tot midden april. Dan zal één en ander mogelijk zijn”, aldus de viroloog.

Al blijft het afwachten hoe de cijfers evolueren: de modellen gaan uit van een besmettelijkheid van de Britse variant van 50 procent. Als dat percentage hoger ligt, moeten de voorspellingen worden bijgesteld.

Viroloog Van Gucht geeft aan dat het niet de experten zijn die de beslissingen nemen en geeft advies aan de politici: “De situatie is op dit moment labiel. Als de politiek iets wil versoepelen is grote voorzichtigheid geboden.”

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *