Nieuws 4 maart terrassen open?

Nog steeds veel ziekenhuisopnames

 

© Belga

Van 25 februari tot 3 maart werden elke dag gemiddeld 152 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is een stijging met 20 procent in vergelijking met de week voordien. Van 18 tot 24 februari waren er gemiddeld 127 ziekenhuisopnames per dag. De stijging van de ziekenhuisopnames blijft op hetzelfde hoge niveau. Gisteren was er op weekbasis sprake van een stijging van 21 procent, de dagen daarvoor respectievelijk van 20 en 25 procent. Op dinsdag 2 maart werden 176 opnames gemeld, die hadden betrekking op een maandag. 164 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen nu 1.901 coronapatiënten in het ziekenhuis. 434 onder hen liggen op intensieve zorg, 221 patiënten hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft sterk stijgen, eind vorige week waren het er een 400-tal, gisteren 425, de dag ervoor 410.

In de huidige fase 1A moeten ziekenhuizen in het hele land 500 bedden op intensieve zorg beschikbaar houden voor covidpatiënten. Eind vorige week is beslist dat alle ziekenhuizen tegen 8 maart moeten opschalen naar fase 1B. Dat betekent dat 1.000 IC-bedden beschikbaar moeten zijn. Veel grote ziekenhuizen werkten nog volgens fase 1B en vangen nu patiënten op van kleinere ziekenhuizen die waren teruggeschakeld.

Werken de vaccins nog?

Wat met de vaccins? Er zijn voorlopig nog geen aanwijzingen dat de vaccins bij de varianten minder goed werken. Omdat een vaccin zich meestal op verschillende plekken van het virus richt, is een mutatie op één plaats meestal weinig probleem. Maar volgens vaccinoloog Philip Krause van de WHO-werkgroep coronavaccinatie is het toch oppassen geblazen. “De snelle evolutie van deze varianten suggereert dat als het voor het virus mogelijk is om te veranderen in een vaccinresistente vorm, dat misschien sneller gebeurt dan ons lief is”, zegt hij in Science.

Ook het griepvirus verandert elk seizoen een beetje van gedaante, waardoor de griepprik soms moet worden aangepast. Hetzelfde zou kunnen gebeuren bij de coronavaccins, maar dat is een proces dat relatief snel kan gaan. De Nederlandse viroloog Eric Snijder denkt wel dat de keuze voor vaccins die zich richten op het zogenaamde spike-eiwit van het virus ter discussie kan komen te staan. Het kan zomaar zijn dat ‘ouderwetse’ vaccins, waarbij dode, onschadelijke virusdeeltjes in het lichaam worden geïnjecteerd toch beter beschermen, klinkt het in De Morgen.

Test Aankoop: elektrische auto niet geschikt om België te doorkruisen

 © Auto55.be

Europa heeft de keuze gemaakt: z’n burgers moeten zo snel mogelijk af van benzine en diesel. Elektrisch rijden wordt de toekomst. Een beslissing die nu al verregaande economische gevolgen heeft. Over de heilzame gevolgen voor milieu en klimaat, is dan weer het laatste woord nog niet gezegd. Maar de consument zal ook grote praktische toegevingen moeten doen. Er zijn immers nogal wat nadelen aan de elektrische auto en elektrisch rijden. Vaak worden die onderbelicht of genegeerd.

Elektrische auto getest

Test Aankoop in ons land toetste de belofte van elektrisch autorijden in een video aan de realiteit. De organisatie gebruikte een Chinese Polestar 2 om mee van Oostende naar de Hoge Venen te rijden. Een afstand van minder dan 300km, die de Polestar 2 in principe zou moeten kunnen overbruggen. Maar de rit verliep minder voorspoedig dan verwacht.

Test Aankoop concludeert dan ook dat de (aanzienlijke) investering in een individueel oplaadstation thuis of op het werk onontbeerlijk is. Het merkte op dat de infrastructuur voor snelladen ontoereikend is, dat onderweg stroom bijtappen ingewikkeld is en vaak met problemen gepaard gaat en dat elektriciteit onderweg erg duur is.

Elektrische auto niet voor iedereen

De consumentenorganisatie concludeert dan ook dat de gemiddelde elektrische wagen functioneel is voor korte afstanden, maar zeker en vast nog niet geschikt is om het land te doorkruisen. “Het feit dat fabrikanten kandidaat-kopers richting deze modellen duwen is op zich geen slechte zaak, maar eerlijk gezegd is de aankoop van een elektrische wagen nog niet voor iedereen weggelegd (hoge prijs) en stemt het best even goed tot nadenken gezien de staat van de huidige infrastructuur in België”,

Guus Berkhout geofysicus Universiteit Delft

WEG MET DE ANGSTVERHALEN EN COMPUTERMODELLEN “Het Binnenhof is in totale onbalans geraakt. Veel te veel wollige argumenten en veel te weinig rationeel inzicht. Veel te veel tunnelvisies en veel te weinig context. Veel te veel onuitvoerbare plannen en veel te weinig zakelijke nuchterheid.” Professor Guus Berkhout, oprichter van de Centre for Global Socio-Economic Change (CFGSEC), en van de stichting Climate Intelligence (CLINTEL), lanceert een nieuw initiatief: Stop het Verval van de Democratische Rechtstaat. Berkhout wil via een Nationale Overkoepelende Petitie (NOP) ervoor zorgen dat er na de verkiezingen een nieuw kabinet komt met “kennis van zaken”. Volgens Berkhout, gelauwerd geofysicus en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), hebben de huidige politieke leiders een te eenzijdige achtergrond en ontbreekt het hen aan zowel wetenschappelijke als maatschappelijke kennis. Dat leidt tot dramatisch slecht beleid, zoals het klimaatbeleid (subsidiëren van vervuilende biomassacentrales), of het wanbeleid rond de aardbevingen in Groningen en de toeslagenaffaire. De politiek is afhankelijk van externe adviseurs en stuurt vooral op modellen, zegt Berkhout. “Dat lijkt wetenschappelijk, maar modellen kun je alles instoppen wat je wilt, en dan krijg je ook de uitkomsten die je wilt.” Dat zie je volgens Berkhout ook terug in het coronabeleid. “We moeten terug naar een samenleving waarin bijgeloof wordt vervangen door rationale denkkracht, ondernemerschap ruim baan krijgt en we elkaar weer gaan vertrouwen,” stelt Berkhout. Dat kan volgens hem als voldoende mensen de Overkoepelende Nationale Petitie (ONP) tekenen: https://www.cfgsec.com/petitie/​ In de NOP staat op hoofdlijnen welke urgente problemen er nu eindelijk eens moeten worden opgelost, zegt Berkhout. “En ook dat het regeerakkoord moet worden uitgevoerd door een kabinet dat bestaat uit bewindslieden met kennis van zaken, met een professionele instelling en met een juist gevoel voor compassie.” Berkhout: “De burgers van dit land hebben er nu écht genoeg van. Nederland heeft nu een kans om te veranderen. Laten we die kans pakken!” Deze video is geproduceerd door Café Weltschmerz. Café Weltschmerz gelooft in de kracht van het gesprek en zendt interviews uit over actuele maatschappelijke thema’s. Wij bieden een hoogwaardig alternatief voor de mainstream media. Café Weltschmerz is onafhankelijk en niet verbonden aan politieke, religieuze of commerciële partijen. Waardeer je onze video’s? Help ons een in de strijd naar een eerlijker Nederland, vrij van censuur en Steun Café Weltschmerz. https://steun.cafeweltschmerz.nl/​ Wil je onze nieuwsbrief ontvangen in je mailbox? https://cafeweltschmerz.nl/nieuwsbrief/​ Wil je op de hoogte worden gebracht van onze nieuwe video’s? Klik hierboven dan op Abonneren!

Gevolgen voor wie coronavaccin weigerde nadat iedereen kans heeft gekregen”

 

© Belga

Mensen verplichten om een coronavaccin te laten zetten, dat kan niet, zegt CD&V-voorzitter Coens. “Maar als iedereen de kans heeft gehad om gevaccineerd te zijn en sommigen hebben dat niet willen doen, dan denk ik dat er daar consequenties aan kunnen verbonden worden”, aldus Coens in De Afspraak.

Coens denkt dan in het bijzonder aan eventuele gevolgen rond tewerkstelling, deelname aan grote manifestaties of buitenlandse reizen. Daarnaast is het volgens hem wel moeilijk om mensen die al gevaccineerd zijn al meteen meer vrijheid te geven. Volgens Coens is het “zeer moeilijk om een onderscheid te maken als niet iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren”. Hij ziet wel eventuele mogelijkheden als een belangrijk deel van de kwetsbaren gevaccineerd is. “Maar je moet altijd risico-inschattingen doen”.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *