Nieuws 3 maart 2021

Driekwart van de mensen op aarde woont in landen waar de vrijheid afneemt. Dat is een van de grimmige conclusies in het jaarverslag van Freedom House, de in Washington gevestigde pro-democratische denktank en waakhond. De editie van dit jaar markeert het vijftiende opeenvolgende jaar van wereldwijde democratische terugval. We zitten volgens Freedom House in een lange democratische recessie, die alleen maar erger wordt.

Terwijl een dodelijke pandemie, economische en fysieke onzekerheid en gewelddadige conflicten de wereld in 2020 teisterden, leden de verdedigers van de democratie zware nieuwe verliezen in hun strijd tegen autoritaire vijanden, waarbij het internationale evenwicht werd verlegd ten gunste van tirannie. Zittende leiders gebruikten steeds vaker geweld om tegenstanders te verpletteren en scores te vereffenen, soms in naam van de volksgezondheid, terwijl belegerde activisten – zonder effectieve internationale steun – in veel settings te maken kregen met zware gevangenisstraffen, marteling of moord.

GESCHREVEN DOOR
Sarah Repucci
Amy Slipowitz

Lager hoger lager hoger?

Ha ha, weer een klucht van, van Gucht.

Van Gucht: “Uitbraken in scholen te verwachten”

 © Belga

Viroloog Steven Van Gucht toont zich bij HLN Live geen voorstander om in maart tot versoepelingen over te gaan. Hij noemt de huidige toestand, met een stijgend aantal ziekenhuisopnames ‘fragiel’, al ziet hij ook tekenen van stabilisatie.

“Hoe beter we de situatie nu onder controle houden, hoe stabieler de maatregelen blijven, hoe veiliger en hoe beter we gaan kunnen versoepelen in april en mei”, aldus de viroloog. “Het is mogelijk dat het Overlegcomité vrijdag dingen beslist rond het onderwijs en buitenactiviteiten, maar hopelijk gebeurt dat heel voorzichtig.”

Volgens Van Gucht kan het ook bijna niet anders dan dat in de komende weken nieuwe uitbraken van het virus gemeld zullen worden in scholen. Die zullen de impact van de terugkeer van de leerlingen na de krokusvakantie ondervinden: “Dat kan bijna niet anders. Er circuleert veel virus bij de algemene bevolking. Dat zal een impact hebben op de scholen.”

Er zijn tal van argumenten aan te dragen waarom de PCR testen blijven bestaan er worden vermogens mee verworven. Het gaat om miljoenen! Wie wil dit nu stoppen?

Coronavirus: nieuwe besmettingen stagneren, maar druk op intensieve zorg neemt toe

 

© Aangeboden door Business AM

Het gemiddelde aantal dagelijkse coronabesmettingen in ons blijft voorlopig stagneren op 2.393 gevallen. Wel worden nog steeds heel veel mensen opgenomen voor de gevolgen van Covid-19. Gisteren ging het om 176 coronapatiënten. Dat brengt het aantal bedden op de afdeling intensieve zorg die bezet zijn door Covid-19-patiënten op 425, het hoogste aantal in drie maanden tijd.

In de periode van 21 tot en met 27 februari zijn in België gemiddeld 2.394 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een stijging van 12 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Het daggemiddelde is quasi identiek aan dat van gisteren.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 41.10 coronatesten per dag afgenomen. 6,7 procent van die testen bleek positief. Met iets meer testen en een gelijke positiviteitsratio geven deze cijfers enigszins hoopgevende signalen.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 176 mensen opgenomen voor Covid-19. 214 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 1.903 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 33 minder dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 425 mensen met Covid-19. Dat zijn er 12 meer dan gisteren. Het is al drie maanden geleden dat de druk op de IC-afdelingen zo groot was.

Tussen 24 februari en 2 maart zijn dagelijks gemiddeld 151,6 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 21 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 24,1 per dag voor de periode van 21 tot en met 27 februari. Dat is 29,3 procent minder dan de zeven dagen daarvoor. Het is voor het eerst sinds lang dat het sterftecijfers opnieuw een stijgende lijn lijkt in te zetten. In totaal stierven nu al 22.141 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 1 maart hadden in België al 509.948 mensen mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 5,54 procent van de volwassen bevolking of 4,44 procent van de totale bevolking.

314.319 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 3,41 procent van de volwassen bevolking, ofwel 2,73 procent van de totale bevolking. (evb)

Europese vaccinsolidariteit brokkelt verder af

© Aangeboden door Business AM

  • De vaccinsolidariteit in de EU brokkelt verder af. Allereerst aan het oostelijk front. Na Hongarije, dat zowel Chinese als Russische vaccins bestelde, kondigen op hun beurt nu ook Tsjechië en Slovakije aan dat zmiljoenen doses van het Russische Spoetnik-V vaccin hebben gekocht. Voormelde landen wachten niet op de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat te traag wordt geacht. 

Dat hoeft niet te verbazen. Want Tsjechië en Slowakije behoren tot de landen met de hoogste incidentie- en mortaliteitscijfers ter wereld. Volgens de Slowaakse premier zullen de Russische doses het mogelijk maken het vaccinatietempo te versnellen ‘met 40%’

Oostenrijk en Denemarken

Dan zijn er de Oostenrijkse kanselier Kurz en de Deense premier Mette Frederiksen. Zij ontmoeten donderdag de Israëlische premier Netanyahu in een poging een deal met Israël te sluiten over vaccins. Volgens de Oostenrijkse kanselier Kurz wil zijn land ‘niet langer uitsluitend afhankelijk zijn van de EU voor de productie van vaccins van de tweede generatie.

Ook Polen kijkt buiten de EU naar oplossingen voor het vaccintekort.

Maggie De Block is erg duidelijk over het niet verplichten van corona-vaccinatie

© Metro

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt niet dat het coronavaccin verplicht mag worden. Dat deelde ze mee in ‘De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow’.

Hoewel iedereen zo snel mogelijk terug naar het ‘normale leven’ wil, kan dat enkel als minstens 70 procent van de Belgische bevolking zich laat vaccineren tegen het coronavirus. Enkel op die manier kan je immers groepsimmuniteit verkrijgen. Maar niet iedereen staat even hard te springen om zich te laten inenten.

Niet verplichten

Voorlopig is het coronavaccin niet verplicht. Dat vindt Maggie De Block (Open Vld) een goede zaak, al benadrukt ze wel dat vaccinatie de enige manier is om van het coronavirus af te raken. “Ik vind dat je vaccinaties niet kan verplichten. Mensen moeten wel gesensibiliseerd worden, want uiteindelijk is het zo dat vaccins elk jaar nog altijd over de hele wereld heel wat levens redden en ons dus behoeden om ziek te worden of te sterven. Maar dat opleggen, echt waar, ik denk dat dat geen verstandig idee is”, zei ze.

Vrijheid

Ook voor De Block mag het ‘normale leven’ stilaan terugkomen. “Ook ik snak naar meer vrijheid. De vrijheid van vroeger misschien niet helemaal, maar nu beseffen we pas welke vrijheid we eigenlijk hadden. Ik deel die gevoelens”, klinkt het.

Kinderziekten

Ze beseft echter dat de opdracht van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om iedereen gevaccineerd te krijgen niet zo eenvoudig is. “Het is een aartsmoeilijke taak. We zien dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er zijn ook veel operationele problemen. Kijk naar de vaccinatiecampagne, waar we allemaal licht in de duisternis zien als we gevaccineerd zijn. Wel, nu brengt dat nog een heel aantal kinderziekten met zich mee, maar er wordt hard aan gewerkt om die eruit te halen. Maar het is echt de weg vooruit”, besluit ze.

Ze beseft echter dat de opdracht van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om iedereen gevaccineerd te krijgen niet zo eenvoudig is. “Het is een aartsmoeilijke taak. We zien dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er zijn ook veel operationele problemen. Kijk naar de vaccinatiecampagne, waar we allemaal licht in de duisternis zien als we gevaccineerd zijn. Wel, nu brengt dat nog een heel aantal kinderziekten met zich mee, maar er wordt hard aan gewerkt om die eruit te halen. Maar het is echt de weg vooruit”, besluit ze.

Meer dan 5.000 nieuwe coronagevallen in Nederland

 

© Aangeboden door Belga

In Nederland zijn er op een dag tijd 5.090 nieuwe coronabesmettingen opgetekend. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5.000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.

In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 4.658 positieve tests per dag bij. Dat is het hoogste gemiddelde sinds eind januari.

Het RVIM noteerde 48 nieuwe sterfgevallen. Dat is wel aanzienlijk lager dan op eerdere woensdagen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Van 15.704 mensen is zeker dat ze aan corona zijn overleden. De werkelijke aantallen besmettingen en sterfgevallen liggen hoger.

Interpol meldt eerste inbeslagnames van nepvaccins in Zuid-Afrika en China

 © Aangeboden door Belga

Ongeveer 2.400 dosissen van nepvaccins zijn in beslag genomen in Zuid-Afrika en een netwerk dat onechte vaccins verkocht is ontmanteld in China. Dat meldt Interpol. De internationale politieorganisatie waarschuwt dat de praktijken slechts “het topje van de ijsberg” zijn.

“De autoriteiten in Zuid-Afrika hebben honderden nepvaccins tegen COVID-19 in beslag genomen, na een melding van Interpol, dat eerder had gewaarschuwd dat vaccins het doelwit bij uitstek van criminele netwerken zouden worden”, zegt Interpol, dat in Lyon gevestigd is.

Drie Chinezen en een Zambiaan werden gearresteerd tijdens die operatie in Germiston, een stad in de streek Gauteng in Zuid-Afrika, waar ook een “grote hoeveelheid namaakmondmaskers” werden onderschept.

Interpol verleende daarnaast zijn medewerking aan China, dat een netwerk opspoorde dat valse vaccins tegen COVID-19 verkocht. In de productielocaties arresteerde de politie 80 verdachten en nam ze meer dan 3.000 valse vaccins in beslag.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *