Nieuws 27 februari loos alarm? Hier begint het al!

Jambon: “Hopelijk is het loos alarm”

 

Van Belga

Het Overlegcomité van vrijdag heeft beslist om niets te beslissen en de evolutie van de coronacijfers in de komende week af te wachten om eventueel toe te geven aan de grote roep om versoepelingen van de huidige coronamaatregelen.

“Ik hoop dat we over een week kunnen zeggen dat het loos alarm was en dat we de beperkte versoepelingen kunnen doorvoeren”, zo vertelde Jan Jambon, Vlaams minister-president in Het Journaal bij VRT NWS. “Maar vandaag kan niemand voorspellen in welke fase we zitten, feit is dat we niet in de neerwaartse trend zitten.”

De versoepeling voor het hoger onderwijs, om er opnieuw een dag of twee halve dagen fysiek onderwijs toe te laten, blijft wel behouden: die versoepeling gaat normaal op 15 maart in. “Als ondertussen de cijfers dramatisch de verkeerde richting uitgaan, moeten we die beslissing opnieuw bekijken”, zo vertelde Jambon nog.

Bouchez: “Belgen riskeren een dubbele straf”

 

© Belga

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR en de voorbije dagen een groot pleitbezorger van versoepelingen van de huidige coronamaatregelen, onthoudt toch enkele positieve punten na het Overlegcomité van vrijdag.

“De andere contactberoepen mogen toch opengaan vanaf 1 maart, de avondklok is verminderd in Wallonië en de mentale gezondheid zal eindelijk worden opgenomen in de cijfers van Sciensano”, zo zegt de MR-voorzitter in de kranten van Sudpresse.

Dat de cijfers de verkeerde kant uitgaan is voor Bouchez het bewijs dat het draagvlak voor het volgen van de maatregelen bij de bevolking weg is en dat er nieuwe maatregelen moeten komen die makkelijker kunnen worden toegepast.

“We lopen nu het risico om dubbel gestraft te worden: een lange periode met beperkingen omdat we de maatregelen niet hebben aangepast zoals het had gemoeten en daarna een voortdurende stijging van de cijfers die het land nog meer op slot zal doen in plaats van te openen”, aldus Bouchez.

Pfizer-vaccin doet kans op besmetting met driekwart dalen”

 r© Belga

Werd u met het coronavaccin van Pfizer ingeënt? Dan maakt u tot vier keer minder kans op een asymptomatische infectie met Covid-19. Dat blijkt uit een Britse studie uitgevoerd onder het personeel van Cambridge University Hospital. De studie is nog niet peer-reviewed, maar werd wel als voorpublicatie vrijgegeven.

Asymptomatisch doeltreffend

Een asymptomatische infectie betekent dat iemand wel besmet is, maar er geen last van heeft. Vaak weet die persoon niet eens dat hij of zij ziek is, en kan doe het virus dan ook ongestoord verder verspreiden. Een afname van het aantal asymptomatische infecties is dus vooral goed met het oog op het indijken van de pandemie.

Microbioloog Emmanuel André reageert opgetogen op de hoopgevende voorpublicatie: “Dit is waarschijnlijk het beste nieuws sinds een jaar.”

Eén dosis biedt al bescherming

Eén enkele dosis van het Pfizer-vaccin biedt trouwens al bescherming. De resultaten van de Britse studie suggereren dat het risico op het ontwikkelen van een asymptomatische Covid-19 infectie vier keer lager ligt na een eerste vaccinatie met het Pfizer-vaccin. Bij wie minder dan twaalf dagen gevaccineerd is, is er ook al een halvering van de kans op infectie. Na meer dan 12 dagen en na een tweede toediening van het vaccin zou de bescherming nog beter moeten worden.

Daling met 94% van symptomatische besmettingen

Uit een eerdere studie bleek al dat het Pfizer-vaccin ook bijzonder effectief is tegen het aantal symptomatische besmettingen, waarbij de zieke dus ook echt last heeft van de infectie. Hier werd een daling met 94 procent vastgesteld. Ook na een eerste prik is het vaccin al voor 57 procent effectief.

(Skwadra by Tagtik/Source: Reuters/Illustration picture: Belga)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *