Nieuws 26 februari weer hogerere besmetting volgens?

Ons land heeft de trieste kaap van 22.000 coronadoden gehaald. Daarnaast neemt ook het aantal besmettingen opnieuw toe. Dat cijfer neemt al de hele week toe en deze stijging wordt ook steeds groter. Vandaag gaat het om een stijging met 24 procent.

Besmettingscijfer stijgt met 24 procent

© Belga

Van 19 tot 25 februari werden elke dag gemiddeld 126 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen in België. Dat is een stijging met 4 procent in vergelijking met de week voordien. Van 12 tot 18 februari waren er gemiddeld 120 ziekenhuisopnames. Gisteren, donderdag 25 februari, werden 142 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 142 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 1.761 coronapatiënten in het ziekenhuis in ons land. 368 onder hen liggen op intensieve zorg, 181 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 16 tot en met 22 februari overleden elke dag gemiddeld 28 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 30 procent minder dan de week ervoor. Tussen 9 en 15 februari overleden elke dag gemiddeld 40 coronapatiënten.

Tussen 16 en 22 februari werden per dag gemiddeld 2.294 nieuwe coronabesmettingen bevestigd in België. Dat is 24 procent meer dan de week ervoor (9 – 15 februari, dat was de periode van de afkoelingsweek in het secundair onderwijs en het begin van de krokusvakantie, waarin er minder testen waren). Tussen 16 en 22 februari werden dagelijks gemiddeld 38.000 tests afgenomen. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) is gestegen met 1,3 procent en blijft op 6,6 procent, net als gisteren). Dat betekent dat iets meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.

Eergisteren, op 24 februari, hadden in totaal 442.640 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. Dat is 4,80 procent van de volwassen bevolking. 288.712 inwoners kregen hun tweede dosis al.


Maggie de Block reageert zuur op vrolijke tweet van een dokter.

De Block en haar gedrag spreken boekdelen!

© Belga

“Yes! Binnenkort meer vrijheid”, schreef psychiater Caroline Depuydt woensdag op Twitter nadat ze haar eerste dosis van het coronavaccin had gekregen. In een volgend bericht verduidelijkte ze nog dat ze zich in afwachting van groepsimmuniteit gewoon zoals iedereen aan de regels blijft houden.

Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde echter anderhalve dag na de post zeer bitter. Open Vld-Kamerfractieleider De Block zei: “U werd prioritair gevaccineerd als arts om patiënten te kunnen helpen, niet om te dansen”. De arts verduidelijkte nogmaals. “Als ik spreek over meer vrijheid, dan spreek ik over vrijheid voor alle Belgen dankzij vaccinatie en groepsimmuniteit. Uw opmerking is onnodig kwetsend en vernederend. Ik dank er u dus niet voor, nadat ik me al maanden en maanden tomeloos inzet.”

Maar De Block liet niet los. Het probleem zat hem blijkbaar voor haar in de emoji’s die de arts had gebruikt. Een dansend ventje, een vrolijk gezichtje, een zon. “Ik zag een dansende man in de zon”, aldus De Block nog. En ook nadat de dokter nogmaals opsomt hoe ze dit jaar meer dan haar deel gedaan heeft, krijgt ze van De Block het verwijt dat haar boodschap “een fout signaal” gaf. Het is onduidelijk waarom ze tegen deze arts zo van leer trekt.

Nadat heel wat Belgen zich online achter de geviseerde arts schaarden, gaf De Block uiteindelijk toe dat ze de boodschap verkeerd geïnterpreteerd had.

Opnieuw wennen aan frissere temperaturen

© Belga

Na de zachtere temperaturen van de voorbije dagen wordt het vrijdag wennen aan frissere temperaturen die horen bij de tijd van het jaar. In de ochtend blijft het regenachtig in de Ardennen, maar in de namiddag wordt het overal droog.

Het kwik blijft hangen tussen 7 en 8 graden in de Ardennen en aan de kust, in het centrum en in de Kempen wordt het 10 graden met een wisselende bewolking.

De nacht van vrijdag op zaterdag wordt koud, met temperaturen van 0 tot 3 graden. Voor het weekend wordt droog weer verwacht, met wisselende bewolking en opklaringen, met het kwik dat tussen 8 en 11 graden blijft hangen.


DEN HAAG (ANP) – Het vertrouwen in het coronabeleid is verder gedaald. De naleving van de coronamaatregelen is desondanks nog steeds wel hoog. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat samen met de GGD geregeld mensen ondervraagt over hun gedrag, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk.
De meest recente resultaten komen uit de tiende ronde van het onderzoek, die tussen 10 en 14 februari werd gehouden onder ruim 54.000 mensen. Daaruit concludeert het RIVM dat naleving van de coronamaatregelen in veel gevallen stabiel hoog blijft, en in sommige gevallen zelfs een verbetering toont. Zo ontvingen minder deelnemers bezoek, een daling van 73 procent in de kerstvakantie naar 58 procent nu, en werkten ze meer thuis.
Verder zegt 92 procent zich te houden aan de avondklok, hoewel slechts 42 procent van de mensen denkt dat die avondklok ook echt helpt. Van de maatregel één persoon per dag op bezoek denkt 48 procent dat deze nuttig is. De naleving van de bezoekregel neemt ook af, naar 81 procent, tegen 95 procent toen er nog meer bezoekers mochten komen.
Maatschappelijke belangen
Het onderzoek toont verder aan dat steeds minder mensen vinden dat maatschappelijke belangen goed worden afgewogen (nu 48 procent, terwijl dat tussen 62 en 69 procent van april tot november lag) en besluiten goed worden toegelicht (nu 56 procent, dat was 77 procent in april en sindsdien is sprake van een gestage afname). Slechts 26 procent vindt dat de overheid de lasten van de coronacrisis eerlijk verdeelt over alle partijen in de samenleving, terwijl 43 procent het daarmee oneens is.
Verder vindt 29 procent dat de overheid een duidelijke koers vaart, iets waar 42 procent het mee oneens is. Ook is 30 procent van mening dat de overheid een juiste en eerlijke volgorde hanteert in de vaccinatiestrategie, maar is 36 procent het daarmee oneens. Een meerderheid van 79 procent gelooft wel dat de overheid haar best doet het goede te doen en bereid is om verkeerde beslissingen te corrigeren (54 procent).
Ook wijst het onderzoek uit dat het mentaal en sociaal welbevinden onder druk staat, aldus het RIVM. Meer deelnemers aan het onderzoek ervaren gevoelens van eenzaamheid, een stijging van 61 naar 67 procent ten opzichte van de vorige meting, en minder mensen ervaren hun sociale contacten als ‘goed’, een daling van 58 naar 51 procent. Deelnemers jonger dan 40 jaar rapporteren een slechtere mentale gezondheid dan oudere deelnemers, aldus het RIVM.

Buitenbubbel van 10, reizen, horeca, avondklok: wat staat er op de planning van het Overlegcomité?

© Aangeboden door Newsmonkey

Temper je verwachtingen: als er vandaag versoepelingen worden aangekondigd, zullen het heel lichte zijn. Daarentegen is het wel mogelijk dat het Overlegcomité vandaag wat perspectief biedt aan verschillende sectoren.

Zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) maandag benadrukte op basis van advies van de expertengroep, is het te vroeg om grote versoepelingen in te voeren. Ondanks heftige interne discussies deze week, tussen de verschillende partijen en regeringen van het Overlegcomité, zou die situatie niet ten gronde veranderd zijn volgens onze bronnen. De besmettingscijfers die de laatste dagen weer in stijgende lijn gaan, helpen daarbij niet echt.

Sociale bubbel

De onthulling van Jean-Marc Nollet (Ecolo) deze week blies de discussie over de grootte van de sociale bubbel binnenshuis nieuw leven in. MR en Ecolo pleitten ervoor om het knuffelcontact bestaande uit één persoon te herzien. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en de eerste minister lijken echter niet bereid om toegevingen te doen op dat front. De experten zijn dan ook nagenoeg unaniem om dat nog niet te versoepelen. Epidemioloog Marius Gilbert legde gisteren uit waarom: “Als je een bubbel van vijf toelaat, zullen mensen 10 personen zien.” We blijven dus een zekere hypocrisie hanteren: door aan een zeer lage limiet vast te houden, blijft het idee bestaan dat grote bijeenkomsten of diners onder vrienden uit den boze zijn.

Wat wel kan wijzigen is de bubbel voor buitenactiviteiten. Beelden van jongerenbijeenkomsten op verschillende plaatsen in Vlaanderen gingen de afgelopen dagen rond op sociale media. Het Overlegcomité voorziet om de buitenbubbel uit te breiden van 4 contacten naar 8 of 10.

Avondklok

Wat de avondklok betreft, zit er voor de Vlamingen ook geen versoepeling in. De Franstaligen zijn echter vragende partij om de maatregel gelijk te trekken. Sinds het begin van de maatregel is de strengere avondklok in Wallonië en Brussel voer voor discussie. In Vlaanderen gaat deze om middernacht in, in Brussel en Wallonië al om 22 uur. Wie bijvoorbeeld om 22.15 uur van Nijvel naar Edingen rijdt, is bij vertrek in overtreding, in regel in Halle, om opnieuw in fout te zijn bij aankomst in Edingen.

De Waalse actoren zullen de maatregel dus zeker op tafel leggen tijdens het Overlegcomité. Brussel lijkt terughoudender om de avondklok in te korten, uit vrees voor te veel samenscholingen op straat. Het Brussels Gewest wil naar eigen zeggen situaties zoals afgelopen zomer vermijden, toen de sociale afstand minder en minder gerespecteerd werd naarmate de avond vorderde.

Reizen naar het buitenland

België kan relatief goede besmettingscijfers voorleggen in vergelijking met de buurlanden, en heeft besloten om de grenzen te sluiten tot 1 maart. Het was ook een manier om te vermijden dat de eigen bevolking en masse naar het buitenland vertrekt, zoals in het najaar gebeurde. En natuurlijk wil de regering zo ook de komst van nieuwe virusvarianten vertragen.

Het reisverbod en het sluiten van de grenzen staat echter onder druk vanuit verschillende hoeken, niet in het minst vanuit de Europese Unie. Het is mogelijk dat het verbod op niet-essentiële reizen vandaag sneuvelt, maar evengoed dat het nog wordt gehandhaafd tot eind maart om daarna te worden opgeheven.

Perspectief

Vooral de MR en Ecolo pleiten ervoor om verschillende sectoren perspectief te bieden. Zo pleit Willy Borsus (MR) in de Waalse kranten voor een heropening van de horeca eind maart.

De cultuursector zal ook over de tongen gaan. Woensdag wakkerde een onderzoek het debat aan dat suggereerde dat de kans op besmetting in een supermarkt groter is dan in een theater.

Maar de prioriteit van de minister van Volksgezondheid betreft onderwijs, met de volledige terugkeer van fysieke onderwijsactiviteiten in het hoger onderwijs. Mogelijk worden ook sportactiviteiten voor kinderen onder de 13 jaar versoepeld.

Wanneer? Minister Vandenbroucke spreekt over twee tot drie weken: de tijd die nodig is om de impact van de Britse variant, die nu de dominante mutatie is, te analyseren.

Grapperhaus: Boete voor horecazaken die opengaan, horecabaas: Terrassen gaan naar buiten

UPDATE Minister Ferd Grapperhaus stelt dat horecazaken die komende week de deuren openen beboet worden en in het uiterste geval gesloten. Dat zei hij vanochtend na afloop van de ministerraad. Actievoerder en horecabaas Johan de Vos vindt dat ‘beneden alle peil’. Ondertussen proberen Koninklijke Horeca Nederland en Grapperhaus samen een oplossing te bedenken. Sander van Mersbergen, Tobias den Hartog, Caspar Naber 26-02-21, 12:08 Laatste update:

Geschokte reacties op Neurenberg-opmerking Baudet

null Beeld ANP
Beeld ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vindt dat het oorlogstribunaal in Neurenberg, waar nazi’s na de Tweede Wereldoorlog voor oorlogsmisdaden werden veroordeeld, niet legitiem was. Redactie23 februari 2021, 11:15

Baudet deed de uitspraken tijdens een campagnebijeenkomst in Gouda, nadat hem werd gevraagd of politici die nu verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid ook voor een tribunaal moeten verschijnen wegens vermeende misdaden. Hij is tegen “strafrecht met terugwerkende kracht” en daarmee ook tegen het Neurenbergtribunaal. Baudet haalde Neurenberg aan, omdat de vraagsteller hier ook aan refereerde, zegt hij op Twitter.

Baudet haalt zich daarmee de woede op de hals van onder meer PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen en D66-leider Sigrid Kaag. Ploumen vindt de uitspraken van de Forum-voorman “walgelijk. Een nieuw dieptepunt in het repertoire van Baudet”, schrijft ze op Twitter. “Hoe durft Baudet dit gerechtshof illegitiem te noemen?”, vraagt Kaag zich af. Volgens haar staat het proces in Neurenberg voor “gerechtigheid, het recht ten overstaan van de gruwelen van de Shoah”. Ook wil ze weten hoe de VVD en het CDA nog met FVD kunnen samenwerken in de provincie Noord-Brabant, waar de partijen een coalitie vormen.

Baudet vindt de reacties op zijn uitspraken ‘ophef’, schrijft hij op Twitter. Zijn partijgenoot en rechterhand Freek Jansen, die op plek 7 van de kandidatenlijst voor de partij staat, zou volgens HP/De Tijd eerder de Holocaust gerelativeerd hebben. Het tijdschrift baseerde zich op rechtbankstukken die het in bezit had. Het vermeende antisemitisme binnen FVD leidde eind vorig jaar tot een scheuring en leegloop van de partij.

Toen ik vorig jaar op bezoek ging bij Thierry Baudet, begroette hij me met de woorden ‘Welkom bij de fascisten’. Dat was een grapje, verklaarde hij, omdat ik kort daarvoor had geschreven dat bij een Forum-bijeenkomst in Rotterdam ‘hele en halve fascisten’ hadden rondgelopen. Zulke grappen zal Baudet nu niet meer maken, denk ik.

Zo zie je maar weer eens hoe je dingen kunt uitleggen. Het is voor ieder ander een normaal grapje. Bijvoorbeeld een klant zegt: jullie zijn een stel oplichters, omdat hij niet tevreden was met zijn product. De mensen van de onderneming zeggen tegen hem als de man weer komt “welkom bij de oplichters”.
Ziet u heel normaal zo’n grapje dat kan worden gemaakt.
Maar als Thierry het doet is hij een fascist of racist?

John van Rest

Dit zijn de denkbeelden van Freek Jansen

De ophef over Freek Jansen en zijn jeugdbeweging was de directe aanleiding voor de crisis bij Forum voor Democratie. Wie is deze rechterhand van Thierry Baudet?

Maar hoe ontstaat een absurde theorie als zou de complete elite uit pedofielen bestaan? Van der Linden: “Het begint altijd minder extreem. Niemand gelooft het als je té gek begint. Gaandeweg ontwikkelt een idee zich. Bewijzen van een tegendeel worden onderdeel van het complot. In 2016 zou Hillary Clinton betrokken zijn bij kindermisbruik in de kelder van een pizzeria in Washington. Die bleek geen kelder te hebben. Dan denk je dat het ophoudt. Maar nee, er zou bewijs worden verborgen. Er was een nog groter complot gaande. Complotdenkers corrigeren zichzelf niet, dat maakt het fenomeen zo moeilijk te bestrijden. Als jij iets ontkent, ben je onderdeel van het complot.”

Daarom dat de media nu gaat roepen dat het aantal besmettingen toeneemt met 20 a 34 % dit om ons voor te bereiden op een uitbraak of een uitbraak die door de goede stappen (die de regering heeft genomen) is voorkomen! Zo worden ze de grote winnaar voor de verkiezingen, trappen we daar met ons allen in?

Slim is dit wel!

Alleen ik heb het door en velen andere weldenkende mensen met mij.

John van Rest

“Dit was de enige juiste beslissing” (Van Ranst)

© Aangeboden door Belga

“Ik denk dat dit de enige goede beslissing was.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst na de persconferentie van het Overlegcomité. Daar kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan dat het met de huidige coronacijfers onmogelijk is om al versoepelingen aan te kondigen.

“De cijfers waren helemaal niet goed. De voorspellingen van wetenschappers komen helemaal uit en we moeten bekijken of de maatregelen voldoende zijn”, zegt Van Ranst aan VTM NIEUWS. Volgens de viroloog is het huidige pakket op zich wel voldoende, maar is het wel duidelijk dat de regels de afgelopen weken minder goed opgevolgd worden. “Iedereen is het beu, dat staat buiten kijf, maar daar houdt het virus geen rekening mee.”

Viroloog Steven Van Gucht gaf eerder op de dag aan dat er vandaag voor het eerst sinds eind december 200 nieuwe ziekenhuisopnames zullen zijn. “Dat is een flinke verhoging”, zegt Van Ranst ook. “Dat is waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe varianten, die wat meer overdraagbaar en blijkbaar ook wat meer ziekteverwekkend zijn. Hopelijk is dat een tijdelijk fenomeen.”

Van Ranst benadrukt wel dat er beterschap in zicht is, maar dat we daarom de maatregelen moeten blijven volgen. De vaccins zijn er en werken goed, al verloopt de vaccinatiecampagne trager dan gehoopt.

Of er volgende week wel ruimte zal zijn voor versoepelingen, kan Van Ranst nog niet zeggen. Als de cijfers blijven stijgen niet, als ze dalen kan er misschien wel een timing voorgesteld worden voor bepaalde versoepelingen.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *