Nieuws 25 februari Aantal besmettingen stijgt

Aantal besmettingen stijgt met 20 procent

 

© Belga

Het aantal besmettingen met het coronavirus is op weekbasis gestegen met 20 procent: tussen 15 en 21 februari werden elke dag gemiddeld 2.201 nieuwe besmettingen gerapporteerd.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is gestegen: in de periode van 18 tot 24 februari werden per dag gemiddeld 126 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 5 procent ten opzichte van een week ervoor. Momenteel liggen 1.748 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 362 op een afdeling intensieve zorg. 178 patiënten moeten worden beademd.

Tussen 15 en 21 februari overleden per dag gemiddeld 30 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een daling met 24,3 procent ten opzichte van een week ervoor.

De positiviteitsratio blijft stijgen en bedraagt nu 6,6.

(Fausto by Tagtik/Source: epistat.wiv-isp.be/ Picture: Belga)

Daarom dat ik de mededeling over Gent publiceer hier om te zien wat het brengt over ongeveer 3 weken?

Aantal besmettingen in Gent in 1 week verdubbeld

 

© Belga

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Gent in één week tijd verdubbeld. Het aantal positieve testen per week ging van 133 per 100.000 inwoners op 15 februari naar 236 per week op 23 februari.

Er is niet meteen een verklaring te vinden voor deze felle stijging. Op een opvangboot voor migranten werd wel een uitbraak van het virus ontdekt, met een tachtigtal besmettingen tot gevolg, maar ook zonder die besmettingen mee te rekenen, is de stijging opvallend.

“We kunnen het niet toeschrijven aan specifieke wijken in de stad. Het is algemeen verspreid. Het is dan ook heel moeilijk om conclusies te trekken”, zo meldt Berten Van Kerkhove, voorzitter van Eerstelijnszone Gent, bij De Standaard. Zonder externe factoren te kunnen aanwijzen, gaat het wel vaak om besmettingen binnen een gezin.

Daarna kunnen we onze gedachtes en meningen bijstellen indien nodig

John van Rest


Extra coronamaatregelen in Gent

 

© Belga

De stad Gent neemt extra maatregelen om samenscholingen op het openbaar domein tegen te gaan. Dat maakt de stad donderdag bekend op haar website. De maatregelen komen er nadat het door het mooie weer de voorbije dagen te druk werd op de Gentse pleinen en in de Gentse parken.

“Om het voor iedereen veilig en aangenaam te houden, gaat vanaf vandaag een glasverbod in op de drie drukste plekken in de stad. Het gaat om het Sint-Pietersplein, Gras- en Korenlei en de Coupure Links en Rechts. Dit verbod geldt de klok rond. Daarnaast is elektronisch versterkte muziek niet toegelaten op het openbaar domein en dit voor het volledige grondgebied van Gent. Het was al verboden om alcoholische dranken te nuttigen in het openbaar na 20 uur. Dat verbod blijft van kracht”, zo meldt het bericht op de website van de stad Gent.

“Ik heb er alle begrip voor dat jongeren wensen samen te komen”, zo zegt de Gentse burgemeester Mathias De Clercq. “Dat kan ook binnen de coronarichtlijnen, in groepjes van 4 en met voldoende afstand van elkaar. Velen doen dat ook conform de richtlijnen. In grote groepen samenkomen is echter geen goed idee. Te grote drukte moet vermeden worden. Gent heeft mooie plekken genoeg om op een coronaveilige manier van onze stad te genieten.”

De Gentse politie zal extra patrouilleren op het Sint-Pietersplein, Gras- en Korenlei en Coupure en zal in de eerste plaats sensibiliseren, maar indien nodig ook sanctioneren.

Woensdagavond moest de Gentse politie het Sint-Pietersplein afsluiten omdat er zo’n duizend jongeren waren samengekomen.

Kamervoorzitter Arib uit zorgen na kritisch rapport over Kamer

Kamervoorzitter Khadija Arib maakt zich grote zorgen over de snelheid waarmee de laatste tijd “wetten door de Kamer worden gejast”.

Dat zegt ze donderdag in een reactie op het kritische rapport over het functioneren van de Tweede Kamer en problemen bij uitvoeringsorganisaties als UWV en de Belastingdienst.
Wetten worden volgens Arib te snel door te kamer “gejast”, waardoor het parlement zich er niet goed in kan verdiepen. “De Kamer moet voor zichzelf opkomen. Wetgeven is belangrijk en heeft een grote impact”, aldus Arib.
De voorzitter ging in op de rol van haar eigen Kamer in het ontstaan van problemen bij uitvoeringsorganisaties, zoals de Dienst Uitvoering Onderwijs, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en de Belastingdienst. Een parlementaire commissie onder leiding van VVD’er André Bosman kwam donderdag met een kritisch rapport waarin het stelt dat “de Kamer haar controlerende taak als het gaat om de uitvoeringsorganisaties niet adequaat invult”. Daardoor komen burgers klem te zitten.
Het afgelopen jaar is vooral op het gebied van corona veel beleid in recordtempo opgesteld en door beide Kamers gegaan. Het recentste voorbeeld is de spoedwet waarin de avondklok is vastgelegd. Die is na een uitspraak van de voorzieningenrechter in enkele dagen gemaakt en door beide Kamers behandeld.
Arib prees het werk van de commissie, en greep het rapport aan om ook de belangrijke positie van de Tweede Kamer te onderstrepen. “Ik trek het me aan en zal het ook voortdurend aan de orde stellen”, zegt Arib. Eerder ging ze al in gesprek met premier Mark Rutte over de problemen met de informatievoorziening van het kabinet aan de Tweede Kamer. Nog te vaak worden documenten niet goed genoeg gedeeld met het parlement, of krijgen Kamerleden pas lucht van nieuwe beleidsvoorstellen als ze al naar de media zijn gelekt.
Ook dat gaat nog steeds niet altijd goed, zegt de Kamervoorzitter. “Soms krijgen we midden in de nacht een brief met zestien bijlagen. Ook dat is geen goede informatie.”

Ruim 2.800 bijwerkingen gemeld na coronavaccin

 Door Belga

Sinds de start van de vaccinaties in België hebben al 2.864 personen een bijwerking gemeld nadat ze werden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Bij 42 meldingen werd een overlijden gemeld, al is er nog geen oorzakelijk verband vastgesteld met de vaccins.

Van de 2.864 meldingen ging het in 2.333 gevallen over een bijwerking na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat sinds 28 december wordt gebruikt. Na vaccinatie met Moderna en AstraZeneca werden respectievelijk 311 en 220 bijwerkingen gemeld. Beide zijn pas later in gebruik genomen dan het vaccin van Pfizer/BioNTech: met Moderna werd op 18 januari voor het eerst gevaccineerd, met AstraZeneca op 12 februari.

Na inenting met het vaccin van AstraZeneca (dat alleen aan mensen jonger dan 55 jaar wordt toegediend) worden relatief gezien opvallend meer bijwerkingen gemeld in vergelijking met de andere twee vaccins. Zo’n 0,6 procent van de gevaccineerden met het Pfizer/BioNTech-vaccin vertoont volgens het meldpunt bijwerkingen, bij Moderna gaat het om een kleine 1,3 procent. Ongeveer 2,9 procent van de personen die met het AstraZeneca-vaccin werden ingeënt, heeft een bijwerking gemeld.

Hoewel nog niet alle gegevens zijn verzameld, zijn er een aantal factoren die zorgen voor dat verschil, weet Ann Eeckhout, woordvoerder van het FAGG. “Nu worden vooral zorgverleners ingeënt. Omdat zij meer betrokkenheid vertonen, zullen zij ook sneller geneigd zijn om een melding te maken van een eventuele bijwerking”, klinkt het. Bovendien speelt ook de leeftijd een rol: “Personen die jonger zijn, hebben doorgaans een immuunsysteem dat sneller reageert”, zegt ze. Ten slotte spelen ook de vele geruchten over het AstraZeneca-vaccin die de laatste weken in de media de ronde doen, een grote rol.

Eeckhout voegt toe dat de bijwerkingen die worden gemeld volledig in lijn liggen met de verwachtingen. Ze verwijst ook door naar de bijsluiter die bij het vaccin gevoegd wordt.

Van de 2.864 meldingen via het Belgische formulier zijn er al 1.038 geregistreerd in de centrale Europese databank EudraVigilance. In 42 van die 1.038 meldingen werd een overlijden gerapporteerd, maar tot op vandaag is er geen oorzakelijk verband vastgesteld met het toegediende COVID-19-vaccin.

Video van Belga

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *