Nieuws 24 februari

Begin van versoepeling het moet er toch een keer van komen dus vandaag maar weer eens zien hoe de dag gaat?

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven toenemen

Waar en hoe wordt dit gemeten, minder testen en toch een toename van besmettingen, hoe kan dit?

John van Rest

© Belga

Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames blijven toenemen, zo blijkt woensdagochtend uit de cijfers van Sciensano.

In de periode tussen 14 en 20 februari werden elke dag gemiddeld 2.171 nieuwe besmettingen gerapporteerd, een stijging met 19 procent ten opzichte van de week ervoor.

Van 17 tot 23 februari werden per dag gemiddeld 124 patiënten opgenomen in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 5 procent ten opzichte van een week terug. Momenteel liggen er 1.707 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 355 op een afdeling intensieve zorg. 176patiënten moeten worden beademd.

Het aantal overlijdens ten gevolge van een besmetting met het virus daalt nog: tussen 14 en 20 februari stierven elke dag gemiddeld 34 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, 11 procent minder dan de week ervoor.

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland meer dan verdubbeld

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland meer dan verdubbeld

 © Copyright ANP 2021 Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland meer dan verdubbeld

BERLIJN (ANP/RTR) – Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in het laatste etmaal, neemt in Duitsland na een paar dagen afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM meldt 8007 nieuwe gevallen, meer dan het dubbele van het aantal dat dinsdag werd gemeld.

Dinsdag meldde het RKI nog 3883 nieuwe besmettingen. Toen was er sprake van de derde dag daling op rij. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij ruim 2,4 miljoen personen vastgesteld.

In de afgelopen 24 uur overleden er in de Bondsrepubliek nog eens 422 personen aan de gevolgen van Covid-10, bijna hetzelfde aantal als het dodental dat dinsdag werd gemeld. In totaal 68.740 personen in Duitsland zijn gestorven aan het coronavirus.

Het kabinet versoepelt de maatregelen, terwijl het virus in opmars is

Demissionair premier Rutte en demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge kort voordat zij dinsdagavond aan hun persconferentie over de coronamaatregelen beginnen. Rechts gebarentolk Corline Koolhof.Beeld EPA

Het kabinet versoepelt sommige coronamaatregelen, net nu het RIVM spreekt van een ‘derde golf’. Een riskante zet, zegt ook premier Rutte zelf.Niels Markus23 februari 2021, 22:02

Wekenlang benadrukte demissionair premier Rutte dat versoepelingen er echt niet in zaten, hoe graag hij ook wilde. En op de dag dat het RIVM waarschuwt dat de derde golf aanstaande is, besluit het kabinet de teugels deels te laten vieren. Rutte: “We nemen nu echt een risico”.

Het kabinet is doordrongen geraakt van de psychische en sociale nood bij delen van de bevolking, door de lange, bijna uitzichtloze lockdown. Van verschillende kanten klonk de afgelopen weken de oproep meer toe te staan, vooral voor jongeren. Rutte: “We zijn het aardig zat aan het worden. Hoe dringend alle maatregelen ook nodig zijn, de economische, sociale en psychische gevolgen tellen op.”

Daarom versoepelt het kabinet enkele maatregelen. Leerlingen op middelbare scholen en mbo’s kunnen weer één dag in de week naar school. Op de sekswerkers na heropenen alle ‘contactberoepen’, zoals kappers, rijscholen en nagelsalons. Winkelen kan op afspraak. Daarnaast krijgen jongeren meer mogelijkheden om te sporten. Tot 27 jaar mag buiten in groeps- of teamverband gesport worden.

Saillant moment

De versoepelingen komen op een saillant moment. Juist op dinsdag bleek uit de wekelijkse RIVM-cijfers dat het aantal besmettingen weer stevig aan het toenemen is. Afgelopen week kwamen er 30.000 positieve tests bij, 19 procent meer dan de week ervoor. RIVM-hoofd infectieziektebestrijding Aura Timen concludeert daarom “dat we richting de derde golf gaan”.

Daar valt het een en ander op af te dingen. Zo lieten meer mensen zich testen: 263.291, 70.000 meer dan de week ervoor toen veel teststraten dicht waren vanwege de vrieskou. Van het aantal geteste personen was 9,8 procent positief, minder dan de 11,5 procent van vorige week. Desondanks is het aantal positieve gevallen duidelijk aan het stijgen. Het reproductiegetal lag twee weken geleden alweer rond de 1, wat betekent dat de hoeveelheid besmettingen gelijk blijft. Het aandeel van de Britse virusmutatie groeit al wekenlang.

Regels beter volgen

Er is maar één manier om die trend te keren en om te zorgen dat de nieuwe versoepelingen niet leiden tot een derde golf, zegt premier Rutte. Hij roept Nederlanders op zich veel beter aan de regels te houden. “Ik wil met elke Nederlander persoonlijk de afspraak maken dat extra risico’s ook betekenen dat u en ik ons extra goed aan basisregels gaan houden.” Mensen met klachten moeten direct naar de teststraat en wie positief getest is, moet te allen tijde thuis blijven, zegt de premier.

En zo is het kabinet weer terug bij de koers van een jaar geleden, toen het voor het eerst coronabeperkingen afkondigde. Destijds herhaalden Rutte en toenmalig coronaminister Bruno Bruins (sinds 19 maart Hugo de Jonge) keer op keer dat het om het gedrag van Nederlanders draaide. Tot die de regels minder goed gingen opvolgen, en het kabinet steeds zwaardere maatregelen uit de kast trok.

Coronamoeheid groot

Met de gedurfde versoepelingen neemt het kabinet ook een risico met het eigen gezag. Het is niet zomaar gezegd dat mensen de regels weer zullen opvolgen, nu de coronamoeheid groot is en men aan de aanwezigheid van het virus gewend is geraakt. Het kabinet sluit daarom niet uit dat de versoepelingen teruggedraaid zullen worden. Eerder zei Rutte dat hij ‘jojo-beleid’ wilde voorkomen.

Dinsdagavond zei hij dat hij het toen over de avondklok had. Dat middel blijft intussen gehandhaafd, omdat zonder het effect van de avondklok volgens het kabinet geen enkele versoepeling mogelijk is. Over twee weken beslist het of dit instrument gehandhaafd blijft tijdens de verkiezingen van 15 tot 17 maart. Als die dan geldt, heeft het kabinet nu al besloten, dan mogen kiezers en medewerkers van stembureaus na 21.00 uur wel nog op straat zijn.

Van Ranst: “Word ongerust over trage levering vaccins”

 

Viroloog Marc Van Ranst begint zich toch enige zorgen te maken over de vertragingen bij de leveringen van het coronavaccin. Dat vertelde hij dinsdagavond in Terzake op Canvas.

“Als je bij de eerste leveringen al ziet dat het misloopt, heb je ook geen garantie dat de vaccins op tijd zullen komen als ze met miljoenen geleverd moeten worden. Ik begin een beetje ongerust te worden. Zullen de tijdslijnen nog allemaal gehaald kunnen worden? Dat is onzeker. En dat is bijzonder oncomfortabel”, aldus Van Ranst.

Door de vertragingen zal het wellicht moeilijk worden om het streefdoel, iedereen gevaccineerd krijgen tegen de zomer, te halen. “Daarom zegt men rond de zomer. Het zal dan aan de andere kant van de zomer zijn”, aldus Van Ranst die toch nog hoopvol blijft. “Stel dat het de producenten op een of andere manier toch nog lukt om op te schalen, komt het misschien toch in orde.”

Het is nog winter, maar de eerste lenteweek – 7 dagen achter elkaar waarbij het 15 graden of warmer was – is al een feit. Nooit eerder viel een eerste lenteweek zo vroeg in het jaar. “Dit is wel bijzonder, ja.”
Dat zegt Philippe Schambergen van Buienradar. Hij vertelt dat het de afgelopen dagen ‘records regende’, en ook vandaag is het dus raak.
Uitzonderlijk warm
De afgelopen week was het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur in februari rond de 7 graden, maar de afgelopen dagen was het op sommige plekken maar liefst tien graden warmer.
En ook vandaag is het weer erg zacht, zegt Schambergen. “Vandaag wordt de warmste dag van de week. Op sommige plekken kan het wel 20 graden worden.”
Warmste winterdag ooit?


En daarmee is er een goede kans dat er nog meer bijzondere records sneuvelen. Zoals de vroegste regionale warme dag ooit gemeten. “Daarvoor moet de temperatuur vandaag ergens in Nederland boven de 20 graden uitkomen.”
En als het vandaag ergens 20,6 graden wordt, dan is het ook de warmste winterdag ooit gemeten. Het oude record staat in 2019, toen werd het op 27 februari 20,5 graden in Arcen.
Schambergen: “Er is zeker een goede kans dat we dat vandaag rond een uur of 15:00 uur gaan verbreken in het zuidoosten van Nederland. Het wordt spannend, maar als de zon goed zijn best blijft doen, kan het gebeuren.”
Frisser
Na vandaag wordt het op de meeste plekken overigens weer een stuk kouder.
“In Limburg blijven de temperaturen nog rond de 18 graden, maar in Noord-Holland daalt het richting de 10 graden celcius. Ook de rest van de week blijft het frisser, maar nog altijd warmer dan normaal in deze tijd van het jaar.”

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *