Nieuws 23 februari

Forse stijging aantal besmettingen

 

© Belga

De stijgende trend in de besmettingen met het coronavirus zet zich door, zo blijkt uit de cijfers van Sciensano van dinsdag. Het aantal besmettingen stijgt met 14 procent op weekbasis.

In de periode van 13 tot 19 februari werden elke dag gemiddeld 2.099 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd, een stijging van 14 procent ten opzichte van de week ervoor.

Tussen 16 en 22 februari werden elke dag gemiddeld 123 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 1 procent op weekbasis. In totaal liggen er 1.708 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 348 op een afdeling intensieve zorg. 175 patiënten moeten worden beademd.

In de week van 13 tot en met 19 februari overleden elke dag gemiddeld 35 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, een daling met 12 procent op weekbasis.

De positiviteitsratio stijgt met 1,3 procent naar 6,3 procent.

Heisa over vergoeding vaccineerders

 

© Aangeboden door Belga

In sommige vaccinatiecentra is ophef ontstaan over de vergoeding voor de mensen die de vaccins toedienen. De organisatoren willen hen als vrijwilligers betalen, terwijl de Vlaamse overheid middelen voorziet om hen als professionals te vergoeden. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Met het RIZIV is overeengekomen dat mensen die vaccins toedienen betaald zullen worden per gezette spuit. Ze worden geacht 20 spuiten per uur te zetten, waardoor die vergoeding neerkomt op 47,25 euro per uur. Maar in de praktijk roept een aantal vaccinatiecentra zorgverleners op om als vrijwilligers te werken. Voor hen is een vergoeding van 35 euro per dag voorzien. Hulpverleners worden gevraagd het als ‘sociaal engagement’ te doen en te verzaken aan de voorziene uurvergoeding.

Een aantal eerstelijnszones kiest er bewust voor om vrijwilligers aan te trekken, in de hoop de werkdruk naar beneden te kunnen halen. Door met ‘goedkopere’ vrijwilligers te werken, hopen ze bijvoorbeeld meer volk te kunnen inzetten en hoeft niemand 20 spuiten per uur te zetten.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is het niet de bedoeling om actieve professionelen als vrijwilligers te vergoeden. “We voorzien een correcte vergoeding omdat we op hen moeten kunnen bouwen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Dit is niet iets wat mensen eventjes moeten doen. We zijn hier vertrokken voor vele maanden. En dan is een correcte vergoeding nodig om professionelen aan boord te kunnen houden.”ONDERWERPEN VOOR JOU

Alle partijen hebben voorstel tot versoepeling

 

© Belga

Heeft premier Alexander De Croo met zijn persconferentie van maandagavond de ‘versoepelbrigade’ de wind uit de zeilen willen nemen?

Met enkele modellen toonden experten de verschillende scenario’s van de coronacijfers als er versoepeld wordt op 1 maart, 1 april of 1 mei. Uit die modellen bleek dat hoe later de huidige maatregelen worden gelost, hoe beter de epidemie onder controle kan worden gehouden.

In aanloop naar de bijeenkomst van het Overlegcomité van vrijdag komt uit alle politieke hoeken meer druk om tot versoepelingen te komen.

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van coalitiepartner MR, blijft pleiten voor de opening van de horeca in april, het opnieuw openen van de grenzen en het uitbreiden van de knuffelcontacten. Bij Groen wordt gepleit voor een uitbreiding van de bubbel bij buitenactiviteiten van vier naar acht, CD&V wil die uitbreiden tot tien. Bart De Wever, voorzitter van N-VA, waarschuwde eerder al voor een economisch bloedbad in de horeca als die de deuren niet mogen openen in de paasvakantie.

Alleen bij de socialisten, zowel bij sp.a als PS, blijft het stil: zij volgen de harde lijn van hun minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Die verklaarde dat versoepelen pas kan als er meer duidelijkheid komt over de evolutie van de Britse variant, over drie weken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *