Nieuws 22 februari

Coronacijfers gaan verkeerde kant op

Er raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2.000 personen besmet met het coronavirus in ons land. Dat blijkt maandag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de voorbije dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.

Het aantal tests daalde in dezelfde periode met 16 procent tot gemiddeld ruim 38.200 per dag. Het gaat om de periode van 12 tot 18 februari, de recentste waarvoor geconsolideerde gegevens beschikbaar zijn. Naast het aantal besmettingen stijgen ook de ziekenhuisopnames weer, met 4 procent in de jongste zeven dagen, tot gemiddeld 123,7 per dag. Het aantal overlijdens daalt wel nog verder, met 10 procent, tot gemiddeld 37,3 per dag van 12 tot 18 februari.

Er liggen op dit moment 1.617 coronapatiënten in het ziekenhuis (+3 procent). Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg loopt op tot 329 (+5 procent).

De stijging van het aantal besmettingen doet zich voor in heel België, op Henegouwen, Waals-Brabant en Luik na. Een uitschieter is Oost-Vlaanderen, met 2.437 besmettingen in de periode van 12 tot 18 februari, een stijging van 20,7 procent. Ook Vlaams-Brabant tekent een stijging op van 14,2 procent, tot 1.218 geregistreerde besmettingen.

In totaal 404.000 landgenoten hebben op dit moment al minstens één prik gekregen met het coronavaccin.

Pfizer-spuit zou verspreiding voorkomen

© Aangeboden door Business AM

De eerste onderzoeksresultaten van de Israëlische vaccinatiecampagne wijzen erop dat het vaccin van Pfizer voorkomt dat de overgrote meerderheid van de gevaccineerden, besmet geraakt. Dat is de eerste echte indicatie dat een hoge vaccinatiegraad de overdracht van het coronavirus zal afremmen.

Israël heeft al minstens 1 dosis van het Pfizer-vaccin toegediend aan bijna 50 procent van zijn bevolking, met een razendsnelle vaccinatiecampagne die op 20 december begon. Nu blijkt dat het vaccin 89,4 procent doeltreffend is om besmetting met het virus Sars-CoV-2 te voorkomen, volgens een conceptpublicatie die op Twitter is geplaatst. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel gaat het om een grootschalig onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

Economie heropenen

Indien de studie wordt bevestigd door vakgenoten, zou dat betekenen dat het vaccin de verspreiding van het coronavirus grotendeels voorkomt. Dit weekend maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid al bekend dat de Pfizer-spuit 99 procent effectief was in het voorkomen van sterfgevallen door het virus.

Volgens experts die persagentschap Bloomberg heeft geraadpleegd, is er een groot potentieel om groepsimmuniteit te bereiken met vaccins, indien deze resultaten onafhankelijk bevestigd worden.

Door de hoge vaccinatiegraad, en de verschillende bemoedigende resultaten die daaruit voortkomen, is Israël zondag begonnen met het heropenen van delen van zijn economie. Winkels deden hun deuren open voor iedereen. Vrijetijdsactiviteiten zoals fitnesscentra en theaters waren enkel toegankelijk voor gevaccineerden. Die konden dat bewijzen met een zogeheten ‘groene pas’ op een officiële app van het ministerie van Volksgezondheid. In steden waar het aantal besmettingen onder controle was, gingen ook de scholen gedeeltelijk open voor fysieke lessen na een sluiting van bijna twee maanden.

De Wever: “Niet de manier om heropening horeca te bereiken”

 

© Belga

Het mooie weer lokte afgelopen weekend heel wat mensen naar buiten: veel mensen trokken de natuur in of zochten het groen, pleinen of het openbare domein in de stad op.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, zag op enkele plekken in zijn stad veel te veel mensen bij elkaar komen. Alleen al op zaterdag moest de Antwerpse politie 128 mensen verbaliseren voor het overtreden van de coronamaatregelen.

De Wever noemde het gedrag van sommige Antwerpenaren “een regelrechte provocatie, een middelvinger naar de mensen die wel de regels respecteren.” De burgemeester deed een oproep om het gezond verstand te gebruiken en nog even vol te houden.

“We zouden graag de cafés en de horeca heropenen. Dit is niet de manier om dat te bereiken”, zo besloot de Antwerpse burgervader bij ATV.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS, ATV/Picture: Belga)

Van Ranst: “Verstrengingen niet nodig, versoepelingen onverstandig”

© Belga

Op Twitter heeft Marc Van Ranst gereageerd op het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus in België: volgens de cijfers van Sciensano van maandag is het aantal besmettingen op weekbasis gestegen met 5 procent. De positiviteitsratio stijgt met 1 procent naar 6 procent.

Van Ranst roept op tot ‘rustige vastheid’ in de komende 3 weken.

“We voorspellen stijgende cijfers omwille van de verdringing van de huidige variant door de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten”, zo schreef de viroloog nog.

Hij geeft ook nog een raad mee voor het Overlegcomité van komende vrijdag: “Verstrengingen zijn niet nodig; versoepelingen zouden nu onverstandig zijn.”

Margriet Hermans doet verrassende uitspraak over Marc Van Ranst

Margriet Hermans werd van nabij geconfronteerd door het coronavirus toen haar broer overleed aan het virus. Al is Margriet wel blij dat de cijfers zo geëvolueerd zijn dat de kappers opnieuw open mochten.

“Mijn haar ligt plat tegen m’n kop, er zit geen model meer in. Ik ben precies een gepensioneerde vogelverschrikker”, lacht Margriet haar gekende bulderlach in TV Familie.

Margriet geeft toe dat ze zich ergert aan de antivaxers die tijdens De Zevende Dag een platform kregen: “Die mensen dragen wel een enorme verantwoordelijkheid, hé! Ik weet niet of ze dat wel goed beseffen”, fulmineert Margriet Hermans in TV Familie.

Margriet heeft meer vertrouwen in de virologen. “Ik ben zowel fan van Steven Van Gucht als van Marc Van Ranst. Van Gucht durft nog een stelling in te nemen en Van Ranst heeft – terecht of niet – een manier van communiceren die mij vertrouwen inboezemt”, aldus Margriet. 

Teheran verheugd na gesprekken met IAEA

 

© Aangeboden door Belga

De gesprekken tussen Iran en de algemeen directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) hebben een “belangrijk resultaat” opgeleverd, reageert Teheran vandaag. Het IAEA kan de inspecties in Iran in beperkte mate voorzetten.

De gesprekken “hebben geresulteerd in een diplomatiek erg belangrijk resultaat”, aldus de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saïd Khatibzadeh, tijdens een persconferentie daags na het bezoek van IAEA-topman Rafael Grossi.

Er komt een wet die de inspecties van nucleaire activiteiten beperkt, in geval van behoud van de Amerikaanse sancties. Grossi zei gisteren dat het agentschap de controles voorlopig kan voorzetten, maar dat gebeurt wel met een beperktere toegang dan voorheen.

Teheran had ermee gedreigd de IAEA-inspecteurs vanaf komende dinsdag niet langer de nodige toegang te geven tot de nucleaire installaties. Iran probeerde op die manier druk uit te oefenen op de VS. Het Iraanse regime wil de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden aanzetten tot het opheffen van de economische sancties tegen het land.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *