Nieuws 19 februari en dan de volgende crisis

‘Pfizer-vaccin voorkomt ziekte, maar ook besmetting van anderen’

'Pfizer-vaccin voorkomt ziekte, maar ook besmetting van anderen'

 © Copyright ANP 2021 ‘Pfizer-vaccin voorkomt ziekte, maar ook besmetting van anderen’

JERUZALEM (ANP) – Mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dragen het coronavirus veel minder snel over. Dat komt naar voren uit twee Israëlische studies en betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze andere personen veel minder snel besmetten.

Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89,4 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben ligt dat percentage zelfs nog hoger, op 93,7. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid waar persbureau Reuters de hand op heeft kunnen leggen. De cijfers zijn nog niet gepubliceerd.

Ook een afzonderlijke studie leverde goed nieuws op. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat 7214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na 15 tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Het gaat om een reductie van 85 procent bij besmette mensen met symptomen. Als ook asymptomatische patiënten worden meegerekend, gaat het om een afname van 75 procent.

Bescherming omgeving

“Of het uiteindelijk gaat om een reductie van 75 procent of 90 procent is niet belangrijk. Het is een enorme afname van de overdraagbaarheid”, zei een door Reuters geraadpleegde expert van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “Het betekent dat niet alleen de gevaccineerde persoon bescherming geniet. Zijn of of haar omgeving wordt ook beschermd.”

Een epidemioloog van de universiteit van Tel Aviv benadrukte dat meer onderzoek nodig is. Hij zei dat de studie van Sheba belangrijk is, maar was gericht op één medische instelling en een beperkte groep mensen. Ook de gegevens van het ministerie vereisen volgens de deskundige vervolgonderzoek, al zou het wel gaan om bemoedigende cijfers.

Positiviteitsratio stijgt licht, coronacijfers dalen verder

 

© Belga

Van 10 tot 16 februari werden elke dag gemiddeld 120 coronapatiënten in het ziekenhuis in België opgenomen. Dat is een daling met 4 procent tegenover de voorgaande week. Gisteren, donderdag 18 februari, werden 142 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 162 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 1.589 coronapatiënten in het ziekenhuis. 313 onder hen liggen op intensieve zorg, 175 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 10 tot en met 16 februari overleden elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Dat is 8 procent minder dan de week voordien. In totaal vielen al 21.821 coviddoden te betreuren in ons land.

Tussen 10 en 16 februari werden per dag gemiddeld 1.813 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 12 procent minder dan de week ervoor. Al is er wel 17 procent minder getest dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 februari werden dagelijks gemiddeld 41.000 tests afgenomen. Van 8 tot 12 februari was er ook de “afkoelingsweek” voor middelbare scholen, waarbij tieners allemaal afstandsonderwijs kregen. Sinds de pandemie in maart vorig jaar testten in ons land al zeker 746.302 mensen positief.

De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) kent een erg lichte stijging en bedraagt 5,2. Dat betekent dat op 100 afgenomen testen 5 positief bleken.

Op 17 februari hadden in totaal 377.902 inwoners van ons land hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 4,10 procent van de volwassen bevolking. 230.063 inwoners kregen hun tweede dosis al, dat is 2,5 procent van de volwassen bevolking.

Extra grenscontroles na zware uitbraak Britse variant in Duinkerke

 

© Aangeboden door Belga

In West-Vlaanderen komen aan de Franse grens extra grenscontroles. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé vrijdag na overleg. De controles komen er omdat in Duinkerke een zware uitbraak van de Britse variant van het coronavirus is. Ziekenhuizen worden er overspoeld. De extra politiemensen zullen ook inzetten op controles op transmigranten.

In Duinkerke woedt de Britse variant hevig. De vrees dat de variant via grensverkeer voor uitbraken in ons land zorgt, is groot. “De situatie in Duinkerke is ernstig. Mensen moeten er overgebracht worden naar andere ziekenhuizen omdat alles vol ligt”, zegt gouverneur Decaluwé. Daarom heeft de gouverneur extra politiemensen gevraagd van zowel de lokale als federale politie om grenscontroles uit te voeren op niet-essentiële reizen. Ook aan de andere kant van de grens controleert de Franse politie streng.

Daarover heeft de gouverneur ook contact gehad met de Franse prefectuur. “Er is sowieso veel grensverkeer door grensarbeiders en daar valt weinig aan te doen. Maar we merken wel dat nog veel mensen de grens oversteken om bijvoorbeeld sigaretten te kopen of gewoon een wandeling te maken. Met het oog op het mooie weer van de komende dagen zijn de controles echt nodig.”

Voorts zal de Belgische politie ook controleren op transmigratie. “Als mensen zomaar de grens gaan oversteken en hier komen rondlopen, vormt dat een risico. We moeten dat absoluut vermijden.” Eerder deze week riep de lokale politiezone Westkust haar grensbewoners al op om enkel in noodzakelijke gevallen de grens over te steken.

“Een situatie zoals in Duinkerke willen we hier absoluut vermijden en zoals we zien in Duinkerke, kan het heel snel gaan. We moeten echt voorzichtig zijn”, besluit Decaluwé.

Van Gucht: “Verwacht opnieuw stijgingen”

 

Van wie zou hij dit moeten zeggen?

Viro(loog)

© Belga

Bij de voorstelling van de recentste coronacijfers heeft Steven Van Gucht verklaard dat die cijfers zich in België nog altijd op een plateaufase bevinden. Op weekbasis daalden de cijfers de jongste dagen, maar de viroloog verwacht binnen enkele dagen opnieuw een stijging.

“De besmettingscijfers, de ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens zijn opnieuw gedaald op weekbasis, maar het aantal patiënten op intensieve zorg lijkt echter niet meer te dalen”, aldus Van Gucht op de persconferentie van vrijdagochtend.

“De cijfers van de laatste dagen geven aan dat we binnen enkele dagen opnieuw een stijging kunnen verwachten”, aldus Van Gucht nog. De viroloog benadrukte wel dat het een mooie prestatie is dat de cijfers op een plateaufase blijven, want de context, met open scholen, winkels en kappers en winterse omstandigheden, is niet makkelijk.

Het evenwicht blijft echter fragiel: “We hebben nu geduld en volharding nodig om ons aan de maatregelen te blijven houden. Dat is moeilijk, maar hou vol. Geduld zal lonen”, aldus de viroloog nog.

(Fausto by Tagtik/Source: Sciensano, VRT NWS, GvA/Picture: Belga)

Van Belga

“Niet het moment om aan avondklok te prutsen”

 © Aangeboden door Belga

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het momenteel niet het moment om de avondklok in ons land te laten varen. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een interview met Belga. “Ik denk niet dat er veel animo is om aan de avondklok te prutsen”, klonk het.

In Nederland woedt volop het debat over de avondklok. Donderdag uitte Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert via Twitter ook zijn twijfels over het nut van de maatregel in ons land. “Elke vrijheidsbeperkende maatregel moet efficiënt, noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk zijn. Politici en experts moeten de vraag stellen of dat vandaag nog wel het geval is voor de avondklok. Dat verdient een debat de komende weken”, schreef hij.

Volgens Van Gucht is er onder virologen echter niet veel animo om aan de maatregel te morrelen. “Het is niet zo dat de avondklok geen effectieve maatregel is”, benadrukte hij. Volgens hem zijn er belangrijkere werven als het op het mentale en psychische welzijn van de bevolking aankomt. Bovendien is er volgens de viroloog in ons land eerder sprake van een nachtklok, in tegenstelling tot in onze buurlanden. In Vlaanderen geldt momenteel een avondklok tussen middernacht en 05.00 uur. In Brussel en Wallonië geldt die tussen 22.00 en 06.00 uur. In Frankrijk moeten burgers bijvoorbeeld al om 18.00 uur binnen zijn.

De viroloog benadrukte ook dat het voor echt grote versoepelingen meer dan waarschijnlijk wachten is tot april. “Er is nu nog te veel virus in omloop en het evenwicht is dan ook heel fragiel. Van Gucht beklemtoont dat het aan politici is om te beslissen, maar “substantieel mogen het, wat mij betreft, niet te grote veranderingen zijn”, klinkt het. “Dat zou ons in de problemen kunnen brengen binnen een maand of twee maand en dat kan het verschil maken tussen een derde golf of helemaal geen derde golf.”

Huisarts die zonder mondmasker patiënten besmette, vrijgesproken: “Maak er alstublieft geen schurk van”

 © Metro

De huisarts uit Ouwegem die mogelijk 100 patiënten besmette terwijl hij zonder mondmasker (of het mondmasker onzorgvuldig droeg) consultaties deed, is vrijgesproken wegen gebrek aan bewijs. “Hij heeft enorm geleden en is 10 kilogram vermagerd van miserie”, klinkt het.

De 68-jarige huisarts Leon G. zou in oktober meerdere patiënten behandeld hebben terwijl hij geen mondmasker droeg of het mondmasker verkeerd opzette. Toen hij positief testte, zorgde dat voor heel wat paniek bij zijn patiënten. Later bleek dat 7 patiënten ook positief hadden getest op het coronavirus.

Blijven werken in afwachting van resultaat coronatest

Van zodra hij wist dat hij besmet was, heeft hij zijn praktijk gesloten. Toch zijn heel wat patiënten verontwaardigd door het feit dat hij bleef doorwerken in afwachting van het resultaat van zijn coronatest. “Nadat hij zich tijdens het weekend slecht had gevoeld en mogelijk enkele symptomen ervaarde, heeft hij zich op maandag laten testen. Woensdag had hij het resultaat gekregen en onmiddellijk daarna, vanaf donderdag dus, heeft hij zijn praktijk gesloten. Hij heeft in die dagen 95 patiënten gezien en daarvan bleken er nadien 7 positief waarvan 3 eerder al positief testten. Mijn cliënt erkent hierbij zeker dat hij onzorgvuldig is geweest, maar maak er alstublieft geen schurk van. Als huisarts stond hij tijdens de coronacrisis constant in de vuurlinie. Het is ook zo dat hij besmet is geraakt”, vertelt zijn advocaat in Het Nieuwsblad.

Aangedampte bril

De advocaat nuanceert tevens waarom zijn cliënt zijn mondmasker soms niet droeg. “Wat het niet dragen van het mondmasker in zijn praktijk betreft, wil ik erop wijzen dat zijn patiënten er wel een droegen. En tijdens huisbezoeken kan het inderdaad zijn dat hij het mondmasker dat hij toen wel droeg bij bloed trekken of het luisteren naar een hartslag met zijn stethoscoop even naar beneden trok om te vermijden dat zijn bril zou bedampen en hij hierdoor niet genoeg zou zien om de nodige vaststellingen te kunnen doen”, klinkt het.

Gebrek aan bewijzen

De arts werd gisteren vrijgesproken wegen gebrek aan bewijs, al werd hem duidelijk gemaakt dat hij onvoorzichtig te werk is gegaan. Leon G. en zijn vrouw reageerden zichtbaar aangeslagen, maar waren opgelucht. Volgens de vrouw heeft haar man “enorm geleden en is hij 10 kilogram vermagerd van miserie”, lezen we.

Van Ranst is ook maar een mens, ging in op kritiek tegen hem.

Wat is er nu zo belangrijk?

Marc Van Ranst boos over vervalste tweet: “Dit krijgt een staartje via het gerecht”

 

© Metro

Viroloog Marc Van Ranst is niet te spreken over een tweet die de ronde doet en zogezegd door hem geschreven werd. “Zulke lage streken zijn verfoeilijk, en maken mij enkel nog strijdvaardiger”, reageert hij.

Er circuleert momenteel een tweet in naam van Marc Van Ranst waarin hij zou beweren dat het een keuze was om ouderen te laten sterven in de woonzorgcentra. “Het gewone volk begrijpt niet dat, omwille van economische en logistieke redenen, het nu eenmaal een keuze is geweest om ouderen te laten sterven in de woonzorgcentra. Hen alsnog naar een ziekenhuis brengen, zou een logistieke ramp geweest zijn. Keuzes moeten gemaakt worden”, staat er te lezen.

Extreemrechtse sympathisanten

Het gaat echter om een vervalste tweet. Volgens Van Ranst zitten extreemrechtse sympathisanten erachter. “Extreemrechtse sympathisanten verspreiden een vervalste tweet waarmee ze mij proberen schade te berokkenen of mij in diskrediet proberen te brengen. Weet je wat? Het zal hen niet lukken. Zulke lage streken zijn verfoeilijk, en maken mij enkel nog strijdvaardiger. En ook via het gerecht krijgt dit nog een staartje”, reageerde hij op sociale media.

Zo en nu weer wat liefs, dit is wat beter dan al dat gezever van zogenaamde belangrijke mensen!

Ree gered, was op ijslaagje er doorheen gezakt.

Ree zakt door flinterdun laagje ijs, maar gelukkig passeert fotografe Veerle net

Rupelmonde – 

De brandweer van Kruibeke heeft donderdagochtend een ree uit de Rupelmondse kreek gered. Het onfortuinlijke dier was door het dunne laagje ijs gezakt en vast komen te zitten. Gelukkig passeerde fotografe Veerle op het goede moment om het diertje te spotten.

Bert FoubertGisteren om 16:20

Hoewel de ergste winterprik intussen gepasseerd is, ligt er op heel wat vijvers en grachten nog steeds een dun laagje ijs, dat weliswaar al deels gesmolten is. De ree had zich op het ijs van de Rupelmondse kreek gewaagd, maar zakte erdoorheen. Het dier raakte niet op eigen kracht uit het ijskoude water. Gelukkig passeerde natuurfotografe Veerle Heyman op het goede moment om het dier in nood op te merken.

“Ik was vanmorgen al de polder ingetrokken om de zonsopgang te fotograferen”, vertelt Veerle. “Toen ik even later naar huis keerde, merkte ik wat geluid en beweging op in één van de poelen. Toen ik wat dichterbij ging kijken, zag ik de ree die in nood verkeerde. Ik verwittigde een van de vrijwilligers van Natuur en Bos die onmiddellijk ter plaatse kwam, maar bij het dier geraken was onmogelijk. Daarom besloten we de brandweer erbij te halen.”

Een duiker kon zonder veel moeite het dier uit het water halen. Het was al volledig verzwakt.  

Helaas kunnen we uit de onderstaande opmerkingen opmaken dat de aankomende volgende crisis het klimaat gaat worden! Dit wordt nog erger dan de Covid-19 crisis!

Maak je borst maar nat

Let maar goed op misschien is het tij nog te keren? Ligt geheel aan jezelf hoe je daar tegenover staat? Laat je horen? Het is maar dat je het weet!

John van Rest

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *