Nieuws 17 februari minder besmettingen en opnames

Daling coronacijfers zet zich verder

© Belga

Van 8 tot 14 februari werden elke dag gemiddeld 118 coronapatiënten in het ziekenhuis in België opgenomen. Dat is een daling met 7 procent. In totaal liggen er nu 1.601 coronapatiënten in het ziekenhuis. 312 onder hen liggen op intensieve zorg, 170 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 8 tot en met 14 februari overleden elke dag gemiddeld 38 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Dat is 8,6 procent minder dan de week ervoor. In totaal vielen al 21.750 coviddoden te betreuren.

Tussen 8 en 14 februari werden per dag gemiddeld 1.786 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 19 procent minder dan de week ervoor. Sinds de pandemie in maart vorig jaar testten in ons land al zeker 741.205 mensen positief. Al is er 7 procent minder getest dan de week ervoor.

De positiviteitsratio blijft stabiel en bedraagt al enkele dagen 5. Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was.

Op 15 februari hadden in totaal 370.019 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 4,01 procent van de volwassen bevolking. 203.755 inwoners kregen hun tweede dosis al, dat is 2,21 procent van de volwassen bevolking.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Picture: Belga)

Nederlandse economie kende sterkste achteruitgang ooit

 © Aangeboden door Belga

De Nederlandse economie is als gevolg de coronacrisis met 3,8 procent gekrompen in 2020. Volgens het Nederlandse statistiekbureau CBS is daarmee sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang van het bruto binnenlands product (bbp) als gevolg van de financiële crisis in 2009 nog 3,7 procent.

In het slotkwartaal van 2020 tekende het bbp een minieme krimp van 0,1 procent op. Dat kwam vooral doordat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven door de aangescherpte coronamaatregelen. Doordat de investeringen grotendeels op niveau bleven, was de neergang niet zo stevig als eerder dat jaar. In het tweede kwartaal was er nog sprake van een krimp van 8,5 procent toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown tegen het coronavirus. In het derde kwartaal veerde de economie weer op met een groei van 7,8 procent. Dat kwam vooral doordat maatregelen werden opgeheven.

Vooral de sluiting van de horeca leidde er het afgelopen jaar toe dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

Avondklok blijft dan toch van kracht in Nederland na beroep door regering

© AFP or licensors

De avondklok blijft voorlopig van kracht in Nederland. Het gerechtshof in Den Haag heeft het vonnis van de rechter in kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Nederlandse Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok meteen moest worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen.

De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

“Jojo-effect vermijden”

Het hof zei dinsdag dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. “En nu allemaal snel naar huis”, zei de rechter na de uitspraak, die rond 20.30 uur was – kort voor het ingaan van de avondklok om 21.00 uur.

Willem Engel en jurist Jeroen Pols reageerden namens Viruswaarheid furieus op de beslissing van het hof. “U maakt een grote fout”, zei Engel tegen de voorzitter van het hof. Hij hekelde het feit dat het hof toch op de inhoud van de zaak was ingegaan, terwijl de zitting louter procedureel was bedoeld. De inhoud komt vrijdag weer aan bod.

Marc Van Ranst heeft zeer slecht nieuws voor Club Brugge: “Verwijderen uit de groep”, maar ook “Weet dat in voetbal andere wetmatigheden gelden …”

 

Club Brugge

© photonews Club Brugge

Charles De Ketelaere en Noa Lang hebben allebei namelijk coronasymptomen en kunnen daardoor mogelijk niet afreizen naar Oekraïne.

Beiden wisten weliswaar negatief te testen, maar als het aan Marc Van Ranst zou liggen gaan ze sowieso niet mee naar Kiev.

Wetmatigheden

“In mijn laboratorium zouden ze niet welkom zijn. Mensen die ziek zijn of zich ziek voelen, moeten zich verwijderen uit de groep”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

“Er komen na Kiev nog wedstrijden hé. Ach, ik weet dat er in het voetbal andere wetmatigheden zijn. Dat heb ik al lang geleerd.” 

Britten overleggen over route in fases uit de lockdown

 Britten overleggen over route in fases uit de lockdown© Copyright ANP 2021 Britten overleggen over route in fases uit de lockdown

LONDEN (ANP) – Britse ministers en leiders uit het bedrijfsleven overleggen over een routekaart waarmee het land stap voor stap de beperkingen van het economische en sociale leven hoopt op te heffen. De coronamaatregelen zouden volgens het plan in vijf fasen worden afgebouwd, te beginnen in maart en de laatste fase zou in juli zijn, zestien maanden nadat premier Boris Johnson de eerste lockdown afgekondigde.

De krant Daily Mail heeft aanwijzingen dat de uitvoering van het plan 8 maart begint met de heropening van de scholen. Elke vier weken zou worden bekeken wat de volgende versoepeling kan zijn. Het is de bedoeling volgens de krant dat eind maart of begin april de winkels die niet voor essentieel doorgaan ook weer hun deuren kunnen openen. Pasen valt dit jaar op 4 april en in de eerste week van die maand zouden ook grote hotels en vakantiecentra weer kunnen openen, net als golf- en tennisbanen.

De horeca komt volgens het stappenplan begin mei aan de beurt, al blijven beperkingen van kracht over het aantal klanten. Begin juni moeten de beperkingen die nog in bars, pubs en restaurants gelden nog verder worden versoepeld. In juli zouden dan nog wel coronamaatregelen zoals mondkapjes en afstand houden gelden, maar de horeca en de toerisme-industrie zouden dan weer op volle kracht kunnen werken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *