Nieuws 16 februari wat nu weer?

Van Gucht: “Toch maar niet te snel versoepelen” zo de wind waait, waait mijn petje.

© Belga

De coronacijfers blijven in België de goede kant opgaan en dus gaan er steeds meer stemmen op om over te gaan tot versoepelingen. In Het Journaal waarschuwde viroloog Steven Van Gucht toch om niet te snel de teugels te vieren.

Van Gucht blijft erbij dat we ons moeten houden aan de eerder afgesproken drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag: pas als dat cijfer drie weken wordt aangehouden, kan worden versoepeld.

Volgens de viroloog van Sciensano blijven de cijfers traag naar beneden gaan en is het traject van de epidemie moeilijk te voorspellen. Omdat we nog altijd op een plateau zitten, is het volgens Van Gucht beter om ons aan het plan te houden.

“Als je te snel versoepelt, dan kan je de trend misschien te vroeg keren en kom je toch nog in de problemen”, aldus Van Gucht. “Als je versoepelt, moet je dat kunnen doen voor de komende honderd jaar en niet voor de komende maand. Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan.”

Coronavirus: alle cijfers dalen

Vervelend de cijfers dalen dan gaan we weer terug naar normaal dat is toch even niet leuk dan hebben we dadelijk als overheid weer niets te zeggen. Nog maar even volhouden deze lock down het gaat zo lekker voor ons ineens zijn we belangrijk! Dus nog even niet stoppen! De baas zijn voelt zo lekker.

John van Rest

 Coronavirus test wisser© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus test wisser

Alle coronacijfers waarmee de epidemie in ons land beschreven wordt, dalen. Het gaat dan om het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames, het aantal besmettingen én het aantal overlijdens.

Elke dag belanden nu gemiddeld 121 Covid-patiënten (120,7 om precies te zijn) in de Belgische ziekenhuizen. Da’s een lichte daling, met 3 procent. Vorige week werden dagelijks nog 121,3 mensen opgenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Gisteren nog werden 83 coronapatiënten opgenomen. 33 anderen mochten opnieuw naar huis. Dat brengt het totaal nu op 1.638 gehospitaliseerde Covid-patiënten. 319 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen. 176 mensen hebben beademing nodig.

Besmettingen

Dagelijks krijgen 1.809 landgenoten te horen dat ze besmet zijn met het coronavirus. Da’s een daling met 20 procent in vergelijking met de cijfers van vorige week, al is die deels te verklaren doordat er ook minder getest wordt.

Volgens experts is die daling in het aantal tests dan weer voor een stuk te verklaren door de afkoelingsweek in het secundair onderwijs. Alle leerlingen uit het middelbaar moesten van thuis uit les volgen. Daardoor werd er dus minder getest op scholen.

Overlijdens

Ook het aantal overlijdens daalt nu, tot gemiddeld 39 (38,9 om precies te zijn) per dag. Ook dat is een lichte daling, met net geen 3 procent. Vorige week sprak Sciensano nog over 39,4 coronadoden per dag. In totaal staat de teller nu op 21.702 overlijdens door Covid-19.

Vaccinaties

Volgens de meest recente cijfers zijn ondertussen 366.558 Belgen voor het eerst gevaccineerd tegen Covid-19. Da’s net geen 4 procent van de volwassen bevolking. 190.324 mensen kregen al twee vaccins, goed voor een dikke 2 procent van de bevolking. 

Versoepelingen?

De cijfers gaan dus de goede kant op, maar viroloog Steven Van Gucht houdt vast aan de drempel van maximaal 75 ziekenhuisopnames per dag voor de maatregelen versoepeld kunnen worden. Bovendien moeten de cijfers drie weken onder die drempel blijven.

Te snel versoepelen is géén goed idee, benadrukt Van Gucht. “Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan”, klonk het gisteravond in Het Journaal

Ze waren zeker het proefkonijn?

John van Rest

Zuid-Afrika stuurt 1 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin terug

 © Aangeboden door Business AM

Na enkele teleurstellende resultaten heeft Zuid-Afrika beslist om 1 miljoen dosissen het vaccin van AstraZeneca terug te sturen. Het vaccin blijkt niet effectief te zijn bij mensen die besmet zijn met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus.

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse overheid om de dosissen terug te sturen, komt als geen verrassing. Vorige week werd al bekendgemaakt dat het vaccin niet opgewassen is tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Beperkte bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant

Uit een onderzoek bij 2.000 testpersonen bleek dat het vaccin slechts in beperkte mate bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse variant. Slechts in 22 procent van de gevallen was het vaccin effectief.

Na de vaccinatiecampagne tijdelijk op te schorten, heeft het land beslist om de vaccins terug te sturen. Dat schrijft The Economic Times of India.

Verwacht wordt dat het Serum Institute of India, dat de vaccins van AstraZeneca produceert, de zending zal ophalen. De vaccins kunnen dan worden herverdeeld in landen waar de Zuid-Afrikaanse variant niet dominant is, zodat de overdracht op een meer doeltreffende manier kan worden ingeperkt.

Andere vaccins op weg

Het goede nieuws voor de Zuid-Afrikanen is dat andere belangrijke vaccins hun richting uitkomen. Zowel Pfizer als Johnson & Johnson zijn van plan miljoenen vaccins naar Zuid-Afrika te sturen, waarbij de eerste leveringen naar verwachting binnenkort zal aankomen. Zoals bevestigd tijdens de Zuid-Afrikaanse State of the Nation, zullen in totaal 21 miljoen dosissen door deze bedrijven worden geleverd.

Het vaccin van AstraZeneca wordt ook in ons land verdeeld. Afgelopen vrijdag werd de eerste persoon ingeënt met het vaccin. België heeft liefst 7 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin bestelt, momenteel bedoeld voor de leeftijdsgroep 18-55 jaar. Op dit moment wordt nog onderzocht hoe effectief het vaccin is bij 55-plussers.

Rechtbank Den Haag: “Avondklok moet meteen worden opgeheven”

 

© Pixabay

Een rechtbank in Den Haag heeft dinsdagochtend beslist dat de avondklok in Nederland (die geldt van 21 uur tot 4.30 uur) meteen moet worden opgeheven.

In Nederland werd de avondklok ingesteld op basis van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Die wet stelt dat het kabinet in noodgevallen maatregelen kan opleggen zonder dat daarvoor overleg wordt gepleegd met de Eerste en Tweede Kamer.

Volgens de rechtbank is er bij de coronacrisis echter geen sprake van een “bijzondere spoedeisendheid” en was de inspraak van de Eerste en Tweede Kamer dus wel nodig geweest om een avondklok in te stellen.

De zaak was bij de rechtbank aangespannen door de stichting Viruswaarheid, een actiegroep die protesteert tegen het coronabeleid van de Nederlandse regering. De rechtbank oordeelt dat de avondklok een ernstige inbreuk is op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer.

(Fausto by Tagtik/Source: NOS/Picture: Pixabay)

Rutte roept op: “Blijf ook zonder avondklok ‘s avonds thuis”

 © Aangeboden door Belga

Minister-president Mark Rutte roept Nederlanders “met klem” op ‘s avonds thuis te blijven, ook als de regering er in hoger beroep niet in slaagt de avondklok in stand te houden. De maatregel is volgens de premier onverminderd noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De avondklok is “een middel, geen doel”, benadrukt Rutte. “Het doel is het coronavirus zo veel mogelijk onder controle te krijgen zodat we straks al onze vrijheden terugkrijgen op een veilige manier.” Het wegvallen van de avondklok zou volgens Rutte “direct slechte gevolgen” hebben. Het aantal besmettingen is aan het dalen, maar die trend kan zo weer de verkeerde kant opgaan als de besmettelijkere Britse variant ruim baan krijgt. “Het is echt van belang dat we onze sociale contacten zo veel mogelijk beperken.” Intussen laat justitieminister Ferd Grapperhaus ook weten dat hij toch komt met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. De regering houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus “ten overvloede” zijn, benadrukt Grapperhaus.

Braziliaanse variant coronavirus duikt op in België

Ik hoop wel met muziek erbij om op te kunnen dansen, misschien de salsa of nog wat meer uit de Caribbean?

Wat een mazzel hebben we toch weer!  

John van Rest

Door de kijker de nootjes vinden

© Aangeboden door Business AM

Er zijn voor het eerst besmettingen met de Braziliaanse variant van het coronavirus opgedoken in België. Het gaat onder andere over een man uit Seraing die niet gereisd heeft. Hij testte positief op 31 januari. Hoe de man besmet is geraakt, is niet duidelijk. Ook in het Brusselse zijn enkele gevallen vastgesteld. Hun contacten worden nauwgezet opgespoord en getest.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *