Nieuws 15 februari

Aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

Corona België

 

Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames is in de periode van 8 tot 14 februari met 10 procent gedaald. Gemiddeld moesten er elke dag 119,1 COVID-patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen. Er liggen nu 1.598 patiënten in het ziekenhuis (+2 procent), van wie 307 op intensieve zorgen (+3 procent). Dat blijkt maandag uit de voorlopige coronacijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen daalde met 19 procent. Tussen 5 en 11 februari werden elke dag gemiddeld 1.882,3 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal raakten nu al 738.631 mensen besmet met het coronavirus. De positiviteitsratio blijft stabiel op 5 procent.

In dezelfde periode stierven elke dag gemiddeld 40,9 COVID-patiënten, een stijging met 5,9 procent in vergelijking met de voorgaande zeven dagen. Het totale aantal overlijdens als gevolg van het coronavirus bedraagt nu 21.662.

Ondertussen hebben, volgens de meest recente cijfers, al zeker 365.355 Belgen een eerste dosis van een coronavaccin gekregen en 186.277 personen kregen ook al een tweede prik.

Bekijk ook: ‘Vereerd dat ik bij de eerste gevaccineerden ben’ (Belg

Anti-vaxxers op tv zorgen voor beroering

 © Belga

Op de sociale media kwam zondag heel wat reactie op de uitnodiging van anti-vaxxers in een debat over vaccinatietwijfel in ‘De Zevende Dag’ van zondagochtend.

In het debat moest vaccinoloog Pierre Van Damme enkele beweringen van de tegenstanders van het vaccineren rechtzetten. Zo verklaarde Sam Brokken, docent gezondheidswetenschappen PXL Hasselt, dat de gezonde, actieve bevolking onder de 60 niet moest worden gevaccineerd omdat ze nauwelijks of geen symptomen krijgen als ze besmet raken. Hilde De Smet, natuurgeneeskundig arts en een van de bezielers achter Artsen voor Vrijheid, vond dan weer dat de vaccins te snel zijn ontwikkeld en niet zo werkzaam zijn als wordt beweerd.

Onder meer Patrick Loobuyck, politiek filosoof UA en UGent, reageerde. “Onderwijs en duidingsprogramma’s moeten mensen informeren over de voorlopig beste kennis die we hebben over de wereld, de mens en het samenleven. Opvattingen die daar duidelijk van afwijken, kunnen natuurlijk aan bod komen maar moeten expliciet als dusdanig geduid worden”, zo tweette hij. “Geen probleem als de media in een reportage proberen weer te geven hoe anti-vaxxers denken, wat hun wereldbeeld is, etc. Hen in een debat op gelijk niveau zetten met wetenschappers – dat doe je niet. Neutraliteit & objectiviteit van de media impliceren niet dat elke mening op voet van gelijkheid behandeld kan worden. Wie buiten de lijntjes van democratie, mensenrechten en (in dit geval) wetenschap kleurt – moet anders behandeld worden. Geen excuus.”

Sociale media voeden de anti-vaccinatie beweging

Onderzoek toont amerikaanse tegenstanders zoals Rusland zijn pedalen nep gezondheid propaganda op sites als Twitter en Facebook.

vaccineFoto/Getty ImagesDoor Julian Cardillo ’143 november 2020

Desinformatie over vaccins is op de stijging op sociale media en leidt tot dalingen van de vaccinatiegraad in de tijd, volgens een nieuwe studie co-auteur van Brandeis politiek professor Steven Wilson. Nu roept hij landen als de VS op om de strijd tegen valse gezondheidsgerelateerde propaganda online op te voeren.

De studie, getiteld “Sociale media en vaccin aarzeling,” die Wilson samengesteld met global health professor Charles Wiysonge van Stellenbosch University in Zuid-Afrika, zegt veel van het vaccin praten op sites als Twitter en Facebook bestaat uit valse informatie geped door bots en afgekondigd door buitenlandse tegenstanders zoals Rusland.

De situatie leidt tot een toename van de aarzeling van vaccins, die de studie merkt niet alleen op de lijst van de World Health Organization van top 10 bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid in het algemeen, maar belooft ook een belangrijke factor als overheden de uitrol van een COVID-19 vaccin.

Wilson, een expert op het gebied van Rusland en digitale politiek, zei dat zijn betrokkenheid bij dit onderzoeksproject begon in februari na de WHO begonnen met het samenbrengen van geleerden om verbanden tussen gezondheid en democratie te bestuderen.

“We waren eerlijk gezegd verbaasd over wat we vonden,” zei Wilson. “Normaal gesproken, met de bevindingen dit statistisch significant, beginnen we af te vragen of er variabelen die we vergaten te controleren voor – resultaten zijn nooit deze gesneden en droog.”

Wilson en Wiysonge onderzochten wereldwijd gegevens over sociale media en vaccinatiegraad. Vervolgens hebben ze hun bevindingen op een vijfpuntsschaal in tabel.

Hun bevindingen tonen aan dat de vaccinatiegraad met 12 procent per decennium daalt met elke eenpuntige opwaartse verschuiving op de desinformatieschaal.

Ze hebben ook gemodelleerd naar het verband tussen buitenlandse desinformatie en negatieve sociale media-activiteiten over vaccinaties. Wilson en Wiysonge’s enquêtes bleek een 15 procent toename van negatieve vaccin tweets voor de mediane land op basis van het inhoudelijke effect van buitenlandse desinformatie.

Wilson zei dat de studie werpt licht op buitenlandse desinformatie over vaccins in het algemeen, en niet uitsluitend de schuld rusland. Echter, de studie citeert ander onderzoek dat staten Russische bots en troll boerderijen duwen anti-vaccinatie berichten op grote schaal op westerse sociale media in combinatie met buitenlandse omroep van Rusland netwerk.

“Iemand moet iets doen aan Rusland,” zei Wilson. “Er is voldoende onderzoek dat Rusland anti-vaccinatie propaganda op verschillende plaatsen in de wereld duwt, en dat desinformatie consequent gevolgen heeft voor de gezondheidsresultaten.”

Een andere benadering van het stoppen van de anti-vaccinatie praten online is voor regeringen om sociale media bedrijven verantwoordelijk te houden door hen te verplichten om valse anti-vaccinatie inhoud te verwijderen, ongeacht of het van echte binnenlandse actoren of een buitenlandse propaganda-operatie.

Hoewel hij het niet eens met het argument, Wilson erkent dat er misschien niet de politieke wil om die stap uit angst voor inbreuk op de vrijheid van meningsuiting te nemen.

“Het is geen censuur als wat je doet is het verwijderen van leugens,” zei Wilson. “Het is geen censuur als je niet toestaat dat mensen ‘FIRE!’ roepen in een druk theater.”

“Je bent perfect vrij om een gezondheidsbeslissing te nemen, zelfs als het in je nadeel, maar het is niet altijd over jou,” voegde hij eraan toe. “Als een aanzienlijke bevolking de verkeerde keuzes maakt, is het niet zo gesneden en droog. Je wilt dat mensen deze beslissingen met de juiste informatie in de eerste plaats.”

Wat een wijze man is dit toch dat hij dit allemaal zo maar kan zeggen!

Coronacijfers gaan verder de goede kant op

 

© Metro

Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames is in de periode van 8 tot 14 februari met 10% gedaald. Gemiddeld moesten er elke dag 119,1 COVID-patiënten in het ziekenhuis worden opgenomen. Het aantal besmettingen daalde fors met 19%. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Tussen 5 en 11 februari werden elke dag gemiddeld 1.882,3 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal raakten nu al 738.631 mensen besmet met het coronavirus. De positiviteitsratio blijft stabiel op 5 procent.

Er liggen nu 1.598 patiënten in het ziekenhuis (+2%), van wie 307 op intensieve zorgen (+3%).

Vaccinatietempo blijft slabakken

In dezelfde periode stierven elke dag gemiddeld 40,9 COVID-patiënten, een stijging met 5,9 procent in vergelijking met de voorgaande zeven dagen. Het totale aantal overlijdens als gevolg van het coronavirus bedraagt nu 21.662.

Ondertussen hebben, volgens de meest recente cijfers, al zeker 365.355 Belgen een eerste dosis van een coronavaccin gekregen en 186.277 personen kregen ook al een tweede prik.Lees ook: Marc Van Ranst over ‘slecht nieuws’ rond AstraZeneca-vaccin: “Desnoods strategie aanpassen”

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *