Nieuws 12 februari

Komt waterstof produceren nu toch op gang?

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element op aarde. We kunnen het ook opwekken, bijvoorbeeld door een elektrische stroom door water te sturen en zo de waterstof af te splitsen. Die H2-molecule bevat de energie, potentiële elektriciteit zeg maar.

Dat wil zeggen dat waterstof een hernieuwbare energiebron is, dat maakt het erg aantrekkelijk. Om het groen te houden, moet de elektriciteit die voor elektrolyse gebruikt wordt, wel zonder uitstoot geproduceerd worden. Dat is vooralsnog vrij duur. Maar die twee elementen tonen aan waarom investeerders al even aan waterstof snuffelen.

Wie is er met waterstof bezig?

Wie met transport werkt, heeft sowieso interesse in waterstof. Het is het alternatief voor batterijen en kan onderweg opgewekt worden, dus dat maakt het interessant voor wie met vervoer op de lange afstand werkt, zoals schepen. Maar ook als energie an sich is waterstof interessant. Getuige daarvan zijn de talloze nationale projecten.

De EU heeft bijvoorbeeld een waterstofcentrale van 40 gigawatt besteld, die moet tegen 2030 werken. Ter vergelijking: die zou twee keer de capaciteit van de grootste waterkrachtcentrale ter wereld moeten hebben. Daar is 470 miljard euro voor vrijgemaakt, deels geld uit de private markt en deels overheidsgeld.


Waterstof zet aandelenmarkten in vuur en vlam: zeepbelalarm

 

© Aangeboden door Business AM

Waterstofspecialist Hydrogen Refueling Solutions (HRS) beleeft een bliksemsnelle opgang op Euronext Growth, het deel van de Parijse beurs dat voorbehouden is aan startende ondernemingen. Het beursdebuut zet de sector in vuur en vlam. Sommigen maken zonder de vergelijking met de komst van de internetzeepbel in het begin van de jaren 2000. Beleggers laten zich meeslepen door een veelbelovende maar complexe energiebron.

De groep uit Isère, die slechts 34 werknemers telt, heeft zopas de grootste beursintroductie ooit in de geschiedenis van Euronext Growth gerealiseerd. Het bedrijf, dat oplaadstations voor waterstofvoertuigen ontwerpt, werd opgericht in 2004 en was aanvankelijk gespecialiseerd in complexe industriële leidingen.

Het aandeel steeg tijdens de eerste handelsdag afgelopen dinsdag met 30 procent (32,90 euro) en stond deze ochtend nog 3 procent hoger. De IPO-prijs was vastgesteld op 25,30 euro en de groep haalde 84,6 miljoen euro op voor zijn beursgang.

De waarde van de onderneming bedraagt dus meer dan 500 miljoen euro. Dat is bijna 50 keer dan de voor dit jaar verwachte omzet.

‘Deze fondsenwerving zal ons in staat stellen onze ontwikkeling te versnellen en een belangrijke rol te spelen in de democratisering van waterstof in het vervoer (…) wij zijn klaar om het zeer hoge groeipotentieel van deze markt te benutten. Onze ambitie is duidelijk: een sleutelrol spelen in de Europese waterstofindustrie’, luidt het in een persbericht van HRS.

De onderneming is van plan haar imperium uit te breiden tot vrachtwagens, vorkheftrucks en vervolgens tot personenauto’s.

De ster van duurzame energie

Het is waar dat waterstof op dreef is. De site Les Échos aarzelt niet om deze opvallende intrede te vergelijken met het succes van de internetzeepbel bijna 20 jaar geleden.

Waterstof wordt al actief gebruikt door treinen, auto’s, vliegtuigen en verwarmingssystemen, en is in alle vormen beschikbaar. Het is alomtegenwoordig op aarde en het is ook mogelijk om het te genereren. Bijvoorbeeld door een elektrische stroom door water te sturen om zuurstof- en waterstofmoleculen te scheiden (elektrolyse). Onder hoge druk wekt waterstof veel energie op en kan het als ‘brandstof’ worden gebruikt.

Dit betekent dat waterstof potentieel een hernieuwbare energiebron kan zijn, wat het zeer aantrekkelijk maakt. Maar om groen te blijven, moet de elektriciteit die wordt gebruikt om elektrolyse uit te voeren, worden geproduceerd door emissievrije energie. Dat maakt deze energievorm op dit moment nog te duur.

Speculatieve zeepbel

Ondanks de prijs is er sinds enige tijd sprake van een opleving van bepaalde aandelen gelinkt aan waterstof. In Europa hebben ondernemingen zoals Ceres Power, ITM Power, NEL ASA of de Franse onderneming McPhy Energy hun aandelenkoersen met respectievelijk 104, 277, 127 en 238 procent zien stijgen.

Hoe komt dat? Eind januari werd in een rapport van de Hydrogen Council gesteld dat ‘de kosten [van oplossingen op basis van waterstof] tegen 2030 naar verwachting met 50 procent zullen dalen’. Begrijpelijk: Waterstof zou zich positioneren als een concurrerend alternatief voor andere alternatieve koolstofarme brandstoffen, of zelfs voor de zogenaamde meer traditionele energiebronnen.

Waterstof wordt ook genoemd in de economische herstelplannen van veel landen. De behoeften zijn dus zeer groot en moeten door de overheid sterk worden gestimuleerd.

Het aantal contracten en projecten van waterstofbedrijven neemt toe, wat de speculatie voedt.

Waterstof is echter nog steeds erg duur. Ook de opslag ervan en de daarvoor vereiste infrastructuur zijn een probleem. Momenteel is waterstof ongeveer vier keer zo duur als ‘conventionele’ energie. Maar volgens de meeste fabrikanten zou dit probleem kunnen worden opgelost als er meer waterstof wordt geproduceerd.

Het valt nog te bezien of HRS in staat zal zijn de uitdaging aan te gaan…


Coronavirus: besmettingen blijven dalen, andere cijfers zitten op plateau

Coronavirus ziekenhuis patiënt beademing België© Aangeboden door Newsmonkey Coronavirus ziekenhuis patiënt beademing België

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is opnieuw licht gedaald. Tussen 2 en 8 februari zijn per dag gemiddeld 2.054 nieuwe besmettingen vastgesteld. De andere coronacijfers blijven hangen op hetzelfde plateau.

In de periode van 2 tot en met 8 februari zijn in België gemiddeld 2.054 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is een daling van 13 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor. Het is ook een stuk lager dan het gemiddelde van gisteren en eergisteren.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 49.400 coronatesten per dag afgenomen. 5,1 procent van die testen bleek positief. Beide cijfers zijn al enige tijd nagenoeg constant.

Ziekenhuisopnames

Er zijn ook opnieuw 137 mensen opgenomen voor Covid-19. 158 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 1.642 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 10 minder dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 294 mensen met Covid-19. Dat zijn er 9 minder dan gisteren.

Tussen 5 februari en 11 februari zijn dagelijks gemiddeld 125,6 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een daling van 1 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 42,9 per dag voor de periode van 1 tot en met 7 februari. Dat is 1 procent dan de zeven dagen daarvoor. In totaal stierven nu al 21.512 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccins

Op 9 februari hadden in België al 347.027 mensen mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 3,76 procent van de volwassen bevolking of 3.02 procent van de totale bevolking.

130.741 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 1,42 procent van de volwassen bevolking, ofwel 1,14 procent van de totale bevolking.

Wanneer worden sociale contacten uitgebreid? Premier De Croo geeft uitleg

 Alexander De Croo Open Vld premier© Aangeboden door Newsmonkey Alexander De Croo Open Vld premier

Versoepelingen op het vlak van sociale contacten zitten er niet meteen in. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de Franstalige zender RTBF. Volgens hem leent de huidige situatie zich daar niet toe.

Op het Overlegcomité halverwege oktober besliste de regering dat ieder huishouden maar één nauw contact meer mocht hebben. Toen mocht je wel nog tot drie mensen thuis ontvangen als daarbij afstand werd gehouden. Twee later werd ook die regel aangepast. Sindsdien mag je thuis maximaal één persoon uitnodigen, al mogen alleenstaanden nog één iemand extra zien. Buitenshuis mag er nog steeds met maximaal vier personen afgesproken worden.

Versoepelingen

Ondertussen zijn we vier maanden verder en is er van versoepelingen op sociaal vlak nog steeds geen sprake. Ook op het laatste Overlegcomité kwam dat onderwerp niet aan bod. Daar zijn de huidige coronamaatregelen verlengd tot minstens 1 april. Enkel voor de kapper kwam er een versoepeling, ondanks tegenkanting van sommige experts.

Tegenover de Franstalige zender RTBF blikt Alexander De Croo vooruit naar de toekomst. “Het versoepelen van de coronamaatregelen zal stap voor stap gebeuren, waarschijnlijk per sector. Je moet niet alles tegelijkertijd doen”, zei hij woensdagavond.

Zomer

“We hopen allemaal dat de sociale contacten uitgebreid kunnen worden, maar we zitten nu in een situatie waarin dat niet mogelijk is”, verduidelijkte De Croo. Een concrete tijdlijn kon de premier daarbij niet geven. Hij gaat er wel vanuit dat we tegen deze zomer onze sociale contacten minder zullen moeten beperken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *